Šentop položio vijenac na spomenik Partizanu borcu na Gorici

Iz Skupštine su ocijenili da Šentopova posjeta predstavlja potvrdu dobrih bilateralnih odnosa dvije zemlje, ali i da doprinosi daljem jačanju međuparlamentarne saradnje

3409 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Predsjednik Velike narodne skupštine Turske Mustafa Šentop položio je, uz vojne počasti, vijenac na spomenik Partizanu borcu na Gorici.

Šentop je na poziv predsjednika Skupštine Alekse Bečića, boravio u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, a kako su saopštili iz Skupštine, ceremonija polaganja vijenca jedna je u nizu aktivnosti organizovanih u čast predsjednika turskog Parlamenta i delegacije Velike narodne skupštine Turske

Iz Skupštine su ocijenili da Šentopova posjeta predstavlja potvrdu dobrih bilateralnih odnosa dvije zemlje, ali i da doprinosi daljem jačanju međuparlamentarne saradnje.

Spomenik Partizanu - borcu je monumentalni spomen - kompleks na brdu Gorica u glavnom gradu Crne Gore. Izgradnja spomenika posvećenog palim borcima i narodnim herojima u Drugom svjetskom ratu i Narodnooslobodilačkoj borbi 1941 - 1945 godine otpočeta je na desetogodišnjicu Trinaestojulskog ustanka, 1951. godine. Spomenik je svečano otvoren 13. jula 1957. godine u čast proslave Dana ustanka naroda Crne Gore, koji je prvi u okupiranoj Evropi ustao protiv fašističkog zavojevača. Spomenik je autorski rad arhitekte Vojislava Đokića i vajara Draga Đurovića.

foto: Skupstina.me

U kripti spomenika pohranjeni su posmrtni ostaci 97 boraca i narodnih heroja poginulih tokom NOR - a, a u centralnom dijelu kripte stoji natpis „Oni su voljeli slobodu više od života“.

Inače, u NOB - u je od 1941. do 1945. godine svoj život na oltar slobode položilo 6 780 boraca iz Crne Gore, a 7 479 kćeri i sinova crnogorskog naroda ubili su okupatori i kolaboracionisti.

Tokom posjete Šentopa, predsjednici parlamenata Crne Gore i Turske potpisali su sporazum o međuparlamentarnoj saradnji.

Bonus video: