SO Kolašin: Budžet za vlast odličan, opozicija smatra da je nastavak neracionalne potrošnje

Prema riječima odbornika Socijaldemokratske partije (SDP) Bojana Zekovića, u odnosu na 2018-u naredne godine biće skoro tri miliona eura više u opštinskoj kasi. On je izvršnu vlast pitao koju će korist građani imati od toga

4034 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Predlog budžeta Opštine Kolašin za 2022. godinu na dnevnom redu je današnje sjednice Skupštine opštine (SO) . Rasprava o tom dokumentu, koji je za predstavnike izvršne vlasti „projektovan na realnim osnovama,“ ,a za opoziciju „nastavak neracionalne potrošnje“, odbornici nijesu završili do 18 sati.

Budžet Opštine Kolašin za narednu godinu predložen je u iznosu od 5,247 miliona eura. To je čak za 12 odsto, odnosno, 570.000 eura, više od iznosa na koji su planirani ovogodišnji prihodi i rashodi. Sekretar za finansije Dragan Bulatović je rekao i da je, u odnosu na prije tri godine, budžet povećan čak 120 odsto.

Sopstveni prihodi te lokalne uprave naredne godine trebalo bi da budu blizu 1,2 miliona. Ustupljeni prihodi u ukupnim prihodima budžeta učestvuju sa 1,39 milona eura i čine više od četvrtine ukupnih prihoda. Opština Kolašin za narednu godinu računa na 1,3 miliona eura iz Egalizacionog fonda, a sve “prema planu akontativne raspodjele za 2022. i očekivane konačne raspodjele za 2021. godinu”. Prihodi od donacija planirani su u iznosu od 690.000, eura.

Bulatović je objasnio da je značajno povećana podrška različitim oblastima privrednog i društvenog života grada, socijalna davanja, transfer Crvenom krstu... Tekući rashodi činiće više od 71 odsto ili blizu 3,7, a kapitalni budžet 1,5 miliona eura. Kapitalni budžet, ocijenio je sekretar za finansije, je rekordan i povećan za 23 odsto u odnosu na ovu godinu. Na zarade zaposlenih u organima i službama lokalne uprave naredne godine planirano je da bude potrošeno više od petine budžeta ili, 1,14 miliona eura. Predviđeno je i ponovno povećanje broja zaposlenih, ali kako Bulatović tvrdi, predviđeno je popunjavanje upražnjenih radnih mjesta predviđenih sistematizacijom, kadrovima koji će pomoći da Kolašin spremno dočeka investicije, ali i povećan broj turista.

Bakić
Bakićfoto: Dragana Šćepanović

„Iz godinu u godinu aktuelna vlast povećava budžet i predlog za neredu godinu predstavlja nastavak dobrepolitike i činjenicu da, pored servisiranja tekućih obaveza i opterećenja u vidu otplate duga, Opština vodi računa da sufinasira i ispuni potrebe i zahtjeve svih korisnika budžeta. Budžet je projektovan na realnim osnovam i predstavlja odraz finansijske stabilnosti opštine“, kazala je odbornica Demokratske partije socijalista (DPS) Milica Šćepanović.

Prema riječima odbornika Socijaldemokratske partije (SDP) Bojana Zekovića, u odnosu na 2018-u naredne godine biće skoro tri miliona eura više u opštinskoj kasi. On je izvršnu vlast pitao koju će korist građani imati od toga.

„ Porez na dohodak fizičkih lica, koji za narednu godinu planiramo na 900.000, tada je bio 155.000 eura. Iz Egalizacionog fonda tada je bilo manje od milon, danas je dva . Tekući rashodi su tada bili 1,3 danas su dva miliona. Vaše obaveze su od tada porasle za oko 100.000 eura, a prihodi su se povećali blizu tri milona eura.. Napravili ste, u odnosu na 2018. godinu rast tekućih troškova od blizu 70 odsto. Kapitalni budžet, koji je za pohvalu, planiran na 1, 5 miliona eura. MeđutiM, ove godine planiran je na 1,2 miliona eura, a ostvaren je za pola godine šest, a do danas, možda, tek 15 odsto“, rekao je Zeković.

On je pomenuo pritužbe nekih investitora koji su uplatili naknade za opremanje građevinskog zemljišta, a „dočekalo ih je neopremljeno zemljište“.

Njegova partijska koleginica Željka Vuksanović kririkovala je dinamiku, obim i kvalitet ulaganja u seosku putnu infrastrukturu.

„Trebalo bi da nam je prioritet da se ulaže u sela, tamo gdje ljudi ostaju, uprkos svakodnevnim izazovima. Nijeste, ni iz bliza, učinili za građane ono što je moglo. Zbog toga ste povećali sredstva za zarade. Bolje da ste kovalitetno napravili 15 km puta do nekog sela, koji će trajati, nego što na putevima interveništete parcijalno po stotinjak metara... Oni koji žive na selu biće vam uvijek poslednji na listi prirotiteta „, tvrdi ona.

Odbornici su i danas imali brojna pitanja, pa su ih postavljali i u okviru rasprave o budžetu i i na početku sjednici koji je predviđen za to. Odbornica Demokrata Zorana Bakić, pitala je zbog čega su uvećani izdaci za ugovore o djelu. Takođe, i ko će platiti sudske troškove za predsjednika Opštine koji je optužen za kršenje zakona prilikom razrješenje bivšeg načelnika Komunalne policije. Bakić je zanimalo i zbog čega su uvećani izdaci za advokatske usluge , ali i zbog čega je umanjen transfer Komunalnom preduzeću u vrijeme, kako je rekla, „kada se grad intenzivno razvija“.

Ona je i Vukasnović su pitale i kako je predsjendik SO Milan Đukić potrošio iznos opredijeljen za gorivo u Službi skupštine.

Bakić je konstatovala i da nije dobila pojašnjenje na pitanje kako je potrošeno 10.000 eura opredijeljo za funkcionisanje RTV Kolašin, koji nikad nije počeo da radi.

Njenog partijskog kolegu Slavka Dulovića zanimalo je dokle se stiglo u relizaciji infrastrukture za sportsku zonu , to jest, terene za MOSI igre. Takođe, i kada će biti poravnjano zemljište pored šetališta.

Vuksanović je tražila od predsjednika Opštine izvještaj komunalne inspekcije o izvršenju rješenja sa isključenje vodovodne mreže, koju je „on napravio prema svojoj imanju od zadnje tačke sa hidrantne mreže na lugu“.

Sa dnevnog reda današnje sjednice SO povučena je predlog Programa uređenja prostora i urbane sanacije za narednu godinu.

Sjednici ni ovog puta nije prisustvovao predsjednik opštine Milosav Bulatović. Odstutan je bio, kako je objašnjeno, iz zdravstvenih razloga.

Lakićević iz DPS nezadovoljan kako je lokalna vlast radila minule tri godine

Odbornik vladajuće DPS Nikola Lakićević kazao je da je minule tri i po godine izvršna vlast mogla da radi mnogo bolje i da je nezadovoljan učincima. Prema njegovim riječima, tek treba da vide šta će građani o tome kazati na narednim lokalnim izborima.

„Fino je skockan i ovaj budžet. Ne mislim da je bilo neracionalne potrošnje, ne mislim da je bilo nezakonitosti... Ali ja nijesam zadovoljan realizacijom, govorim u političkom smislu, kao odbornik partije koja je pobijedila na prošlim lokalnim izborima. Dobili smo povjerenje građana na osnovu našeg predizbornog programa, a ja danas ne mogu biti zadovoljan. Kako će građani to procijeniti, vidjećemo ubrzo, ali ja ne mogu biti zadovoljan...Mogli smo mnogo više od tog programa da realizujemo, funkcioneri su imali podršku odbornika , ali generalno nijesam zadovoljan koliko smo ostvarili od svog programa“, kazao je on.

Bonus video: