Bečić: Da je vječno prijateljstvo Crne Gore i Turske

Predsjednik Skupštine istakao da su odnosi Crne Gore i Turske na najvišem nivou u istoriji

12091 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Za Crnu Goru je čast što je u svega nekoliko mjeseci ugostila najviše turske zvaničnike, predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i predsjednika Velike narodne skupštine Turske Mustafu Šentopa, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

On je u čast posjete Šentopa Crnoj Gori upriličio svečani ručak.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Skupštine, Bečić je naglasio da Crna Gora Tursku i njen narod u svakom trenutku posmatra prijateljski i doživljava kao istinske prijatelje.

Bečić je istakao i da je Turska velika vojna, ekonomska i humanitarna sila u vremenima pandemije prikazala i potvrdila oprediljenost i spremnost da istupi i nesebičnu pomoć pruži onima kojima je to bilo neophodno, uputivši humanitarnu pomoć brojnim zemljama, među kojima je bila i Crna Gora.

Bečić je istakao i da su odnosi Crne Gore i Turske na najvišem nivou u istoriji.

Aleksa Bečić, Mustafa Šentop, Bečić i Šentop
foto: Skupstina.me

"Pored unapređenja političkih, parlamentarnih, kulturnih veza saglasili smo se i radićemo na tome u narednom periodu jačamo ekonomske veze dvije zemlje, jer tu postoji ogroman prostor za saradnju“, poručio je Bečić.

Predsjednik Skupštine, kako se navodi u saopštenju, zahvalio je Šentopu na potpisivanju Memoranduma o saradnji dva parlameta, "prepoznajući da će upravo ovakav sporazum obezbijediti intenzivniju saradnju naših odbora, naših grupa prijateljstava, obezbijediti dodatno usavršavanje naših službenika što je nama izuzetno važno imajući u vidu da pratimo trendove savremenih inovacija".

"Neka ova vaša posjeta, ovaj sporazum koji smo potpisali, budu još jedan snažan kamen u temelje naših odnosa i još jedna jaka formalna pretpostavka za njihovo dalje jačanje u narednom periodu. Živjela naša sigurna zajednička budućnost i da je vječno prijateljstvo naših naroda i naših država", zaključio je Bečić.

U saopštenju se navodi da je Šentop poručio da je istinski prijatelj Crne Gore i "zvanični prijatelj Crne Gore", podsjetivši na svoj angažman u parlamentarnoj Grupi crnogorsko turskog prijateljstva.

Šentop je, navodi se, naglasio da Crna Gora i Turska imaju odlične, izuzetne, odnose, koji se dalje produbljuju i učvršćuju.

"Tokom zvanične posjete našeg predsjednika Crnoj Gori potpisani su sporazumi i puno je tema otvoreno. Sebi smo zadali cilj da robnu razmjenu povećamo na 250 miliona dolara", kazao je Šentop.

On je naglasio da Turska snažno poržava EU integracije Crne Gore i podsjetio da je 2017. godine podržala pristupanje Crne Gore NATO savezu. Šentop je istakao i da Turska cijeni značaj Balkana kao geostrateški izuzetno važnog i specifičnog prostora, a samim tim važnog činioca stabilnosti i mira u širem geografskom kontekstu.

Aleksa Bečić, Mustafa Šentop, Bečić i Šentop
foto: Skupstina.me

"U ovom regionu Crna Gora zauzima jednu od najvažnijih strateških pozicija. Takođe, Crnu Goru karatkeriše multikulturalnost, i ljudi koji pripadaju različitim etničkim zajednicama, a koji žive u miru i blagostanju. Mi Crnu Goru smatramo susjedom, iako ne dijelimo granicu. Trudićemo se da ojačamo prijateljstvo između Turske i Crne Gore. Molićemo se za to i živjelo tursko crnogorsko prijateljstvo“, zaključio je Šentop.

Ručku su prisustvovali i potpredsjednici Skupštine Ervin Ibrahimović i Branka Bošnjak, ambasador Crne Gore u Turskoj, Periša Kastratović, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat Fejzić, te šefovi poslaničkih klubova Slaven Radunović, Danijel Živković, Boris Bogdanović, Branko Radulović, Dragan Ivanović, Ivan Brajović i Kenana Strujić, predsjednik Grupe prijateljstva sa Republikom Turskom Miodrag Lekić, kao i članovi grupe prijateljstva sa Republikom Turskom Jelena Božović, Albin Ćeman, Dejan Đurović i Suada Zoranjić.

Bonus video: