SNP pokušava da spriječi „šetanje birača”

Partija Vladimira Jokovića tražiće hitnu raspravu o izmjenama zakona za odlaganje izbora u Beranama i Ulcinju, iz kabineta predsjednika države kažu da će on odluku o raspisivanju donijeti “u skladu sa svojim nadležnostima”

17042 pregleda 18 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Poslanici Socijalističke narodne partije (SNP) tražiće da se njihov predlog izmjena zakona za odlaganje lokalnih izbora u Beranama i Ulcinju, koju su nedavno podnijeli, po hitnom postupku stavi na dnevni red redovne ili vanredne sjednice Parlamenta, potvrđeno je “Vijestima”.

Jesenje zasjedanje Skupštine završava se do kraja godine, proljećno počinje 1. marta, a vanredna sjednica se može održati od prvog radnog dana u januaru do posljednjeg radnog dana u februaru.

U SNP na čijem je čelu Vladimir Joković očekuju da će uspjeti da obezbijede izmjene zakona prije nego što predsjednik države Milo Đukanović raspiše lokalne izbore.

Izbori u Berenama i Ulcinju održani su u februaru 2018. godine, aktuelni saziv Skupštine opštine Ulcinj konstituisan je 25. aprila, a SO Berane 23. aprila 2018. godine.

Đukanovićev savjetnik za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić je “Vijestima” odgovorio da će “predsjednik donijeti Odluku o raspisivanju izbora za odbornike Skupštine opštine Berane i Skupštine opštine Ulcinj u skladu sa svojim nadležnostima, pozitivnim propisima i striktno definisanim rokovima”.

Prema važećem Zakonu o izboru odbornika i poslanika izbori za odbornike održavaju se najkasnije 15 dana prije isteka izbornog perioda odbornika kojima teče mandat. Zakonom o lokalnoj samoupravi se propisuje da se izbori za Skupštinu održavaju najkasnije 15 dana prije isteka mandata Skupštine.

Zakonom o izboru odbornika i poslanika propisano je da od dana raspisivanja izbora do njihovog održavanja ne može proteći manje od 60 ni više od 100 dana.

Poslanici SNP-a podnijeli su predlog zakona o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi 16. decembra, kojim traže da se prvi naredni izbori za odbornike u skupštinama opština Ulcinj i Berane, održe istovremeno sa redovnim izborima za odbornike u Skupštini glavnog grada Podgorica, Skupštini opštine Golubovci - opštine u okviru glavnog grada i Skupštinama opština Bar, Bijelo Polje, Danilovgrad, Kolašin, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Žabljak i Šavnik. Predlažu da se odbornicima u skupštinama opština Ulcinj i Berane, kojima mandat ističe u februaru 2018, produži do maja naredne godine.

Poslanik SNP-a Dragan Vukić je kazao juče “Vijestima” da će ta partija tražiti po hitnom postupku da se stavi u proceduru zakonsko rješenje o odlaganju izbora u tim lokalnim samoupravama, a sve to prije donošenja odluke predsjednika države Mila Đukanovića i zakonske obaveze za raspisivanje izbora.

”Za to će nam biti potrebni i potpisi ostalih kolega iz skupštinske većine. Nadam se da će svi biti dosljedni izgovorenoj riječi i javnim izjavama za skupštinskom govornicom kad smo svi predlagali da se odlože izbori u Mojkovcu, Petnjici i Cetinju, a ujedno i ovi izbori o kojima sad govorimo”, rekao je Vukić.

Zasada su predlog SNP-a javno podržale kolege iz GP URA, navodeći da je objedinjavanje svih lokalnih izbora u jednom danu racionalnije i u više navrata podržano i od međunarodnih partnera.

”Crna Gora se u posljednje tri godine nalazi u konstantnoj izbornoj tenziji i sa tom praksom moramo prekinuti. Imajući u vidu da skupštinski odbor za reformu izbornog zakonodavstva ne funkcioniše ovo je jedini način da se izbori odlože. Osim toga inicijativa je opravdana jer dolazi prije nego je predsjednik države raspisao lokalne izbore, stoga ćemo je i podržati”, saošteno je ranije iz GP URA.

Prethodni predlog zakona o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, koji su potpisali svi predstavnici vlasti, povučen je iz skupštinske procedure u novembru. To se desilo nakon što koalicija “Crno na bijelo” nije prihvatila amandmane SNP-a koji je trebalo da garantuju da će Đukanovićeva odluka o raspisivanju izbora na Cetinju, Petnjici i Mojkovcu prestati da važi.

Objedinjavanje lokalnih izbora u Beranama sa izborima u drugim opštinama podržava i predsjednik opštine Berane koji je istovremeno i predsjednik lokalnog odbora SNP-a u ovom gradu, Tihomir Bogavac.

Da spriječimo zloupotrebe: Bogavac
Da spriječimo zloupotrebe: Bogavacfoto: Opština Berane

On je “Vijestima” rekao da to treba učiniti prije svega zbog onemogućavanja malverzacija i prebacivanja birača iz jedne u drugu opštinu, što se nedavno dešavalo u Petnjici, Mojkovcu i Cetinju.

”Potrebno je poraditi na zakonu, da se ne bi dešavalo da pojedini građani jedne sedmice glasaju u jednoj, a druge sedmice u drugoj opštini”, kazao je Bogavac.

On je podsjetio da zahtjev za objedinjavanjem lokalnih izbora stiže i sa evropskih adresa, i da to treba uraditi kako iz racionalnih, tako i iz demokratskih razloga.

U Beranama je koalicija “Zdravo Berane” koju čine SNP i DF smijenila DPS još 2014. godine, a zatim su, pojačani Demokratskom Crnom Gorom to ponovili i na lokalnim izborima 2018.

Dva puta su u međuvremenu pobijedili DPS u ovom gradu i na državnim izborima, a na predsjedničkim izborima tadašnji predsjednički kandidat Mladen Bojanić je u Beranama bez ikakve kampanje pobijedio Mila Đukanovića sa razlikom od oko hiljadu glasova.

Bonus video: