Vuković: Ostaćemo uskraćeni za skoro devet miliona eura zbog opstrukcije Vlade

Najavljeno povećanje broja zaposlenih u lokalnim službama naplate prihoda, u Sekretarijatu za planiranje i uređenje prostora, komunalnih inspektora i policajaca...

13668 pregleda 20 reakcija 21 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 27.12.2021. 11:42h

Skupština Glavnog grada danas će raspravljati o predlogu Odluke o budžetu Glavnog grada za 2022. godinu, a koji je planiran u iznosu od blizu 94 miliona eura.

Od toga je, kako se navodi u dokumentu, 50 miliona i 110 hiljada kapitalni budžet, a osim te, na dnevnom redu je još 63 tačaka.

Odbornici će između raspravljati o Odluci da spomenik dobije prvi predsjednik Vlade Narodne Republike Crne Gore, Blažo Jovanović.

Predviđeno je da spomenik bude podignut na zelenoj površini između stare zgrade Vlade i mosta Blaža Jovanovića na Bulevaru svetog Petra Cetinjskog u Podgorici, na mjestu gdje je nekada bila skulptura Crnogorski oro.

Odbornici će se izjasniti i o predlogu da knjazu Danilu I Petroviću – Njegošu bude podignut spomenik na izdignutoj površini odnosno centralnom ostrvu kružne raskrsnice između Bulevara Džordza Vašingtona, Bulevara Revolucije i Ulice dr Ljubomira Rašovića i Cetinjskog puta. Ovaj spomenik će biti urađen u kamenu, u vidu obeliska sa postamentnom, visine 18,58 metara i na njemu će pisati „Knjaz Danilo I Petrović-Njegoš 1826-1860“.

Na dnevnom redu će biti Prijedlog odluke o privremenom uređenju odnosa između Glavnog grada i Opštine Tuzi do konačne raspodjele imovine za stvaranje uslova za rad Opštine Tuzi.

Tim dokumentom je predviđeno između ostalog da Služba zaštite i spašavanja Glavnog grada bude angažovana i na teritoriji Tuzi.

Opština Tuzi će mjesečno plaćati Službi zaštite 3.000 eura, a podgorički "Vodovod i kanalizacija" će koristiti bunare Vuksanlekići 2 i Dinoša 2.

Kako je naglašeno, svake dvije godine će se raditi analiza da li upotreba tih bunara ugrožava vodosnabdjevanje Tuzi, a ukoliko se to desi, Glavni grad će u roku od godine obezbijediti alternativno snabdijevanje.

Gradonačelnik Ivan Vuković je istakao da će do kraja iduće godine ostvariti budžet u iznosu od 85 miliona eura, odnosno da će zahvaljujući opstrukciji Vlade ostati uskraćeni za skoro devet miliona eura.

On tvrdi da taj iznos se odnosi na prodaju nepokretnosti u vlasništvu Glavnog grada, a za šta nisu dobili saglasnost od Vlade.

"Prošle godine smo po tom osnovu ostvarili tri miliona eura. Ove godine nismo dobili nijednu saglasnost", naveo je Vuković.

Vuković je za opstrukciju optužio i ministra ekologije Ratka Mitrovića, jer je i on krivac što su kasnili tri mjeseca u projektu za prečišćavanje otpadnih voda.

U Glavnom gradu u narednom periodu povećaće broj zaposlenih u lokalnim službama naplate prihoda, a po preporukama Državne revizorske institucije, navela je Snežana Popović iz Sekretarijata za finansije, predstavljajući budžet Glavnog grada za iduću godinu.

"Takođe povećaćemo broj zaposlenih u Sekretarijatu za planiranje i uređenje prostora, komunalnih inspektora i policajaca, s obzirom da se povećava broj stanovnika Podgorice. Kod Sekretarijata za socijalno staranje je predviđeno povećanje, zbog povećanih socijalnih servisa. Zatim kod Javnih ustanova Muzeji i galerije, Biblioteke i Gradskom pozorištu", navela je Popović.

Odbornik Demokratske partije socijalista Andrija Klikovac smatra da Glavni grad ulaže velike napore da ne dođe do pada zaposlenih, a da je budžet svijetla tačka upravljanja finansijama u Crnoj Gori, kada se uporedi sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja i Ministarstva ekonomskog razvoja.

Odbornik Demokrata Janko Krstović smatra da je problematično što je deficit u budžetu Podgorice čak 21 milion, odnosno toliko novca nedostaje. "A po preporukama treba da bude do deset odsto, tako da je trenutno 21, 6 odsto, što je problematično", kazao je Krstović.

On je istakao da je veliki broj kapitalnih projekata se ponavlja iz prethodnih godina, navodeći između ostalog za saobraćajnicu za novu groblje na Ćemovskom polju, nadvožnjak na Ribnici, uređaj za prečišćavanje otpadnih voda.

Popović je, odgovarajući Krstoviću, navela da je deficit manji u odnosu na 2021. godinu, a da su projekti, koje je kazao da se ponavljaju, ustvari nastavak investicija koje su započete.

Kako je istakla imali su problema sa eksproprijacijom, javnim nabavkama.

Bonus video: