Krivokapić: Ako se usvoji interpelacija za smjenu ministara, neću je potpisati

"Nije mi obaveza da podržim predlog nekoga ko je radio protiv Crne Gore, o ma kom ministru se radilo", poručio je premijer

62798 pregleda 257 reakcija 88 komentar(a)
Krivokapić i Milatović, Foto: Luka Zeković
Krivokapić i Milatović, Foto: Luka Zeković

Premijer Zdravko Krivokapić rekao je danas da neće podržati interpelacije za smjenu ministara Đorđa Radulovića, Aleksandra Stijovića i Vesne Bratić.

Rekao je da neće potpisati, iako se interpelacije u Skupštini usvoje, jer je pokretač te inicijative partija koja je radila protiv interesa građana Crne Gore.

"Nije meni obavezujeće da njihove predloge, bez obzira ko ih podrži, prihvatim, bez obzira o kojem ministru se radi", rekao je Krivokapić novinarima nakon sastanka sa privrednicima u Privrednoj komori (PKCG).

Upitan da li vjeruje u opstanak Vlade ili je za njenu rekonstrukciju, kazao da ima jasan stav koji se ne mijenja.

Rekao je da ne zna "koja je vlada manjinska, ako nije ova".

"Ako dođe bolja, kvalitetnija, je li Bog dao. Ja mislim da je ova Vlada pokazala, dokazala vrlo jasno u teškim uslovima da može da isporuči rezultate", naveo je Krivokapić.

Dodao je da je ranije rekao da se razmišlja o idejama.

"Ideja koja je korektna i dobra je da to bude unapređenje i jačanje ove Vlade u prostorima gdje to treba, kako bi ovaj reformski put mogli da podržimo jače i snažnije. To je moj stav, a mislim i ministara u ovoj Vladi. Sve drugo su igre bez granica, taj model koji glasi 40+4+5 jeste matematika brojeva 49 koji obezbjeđuje ono što je ustavna mogućnost rada i funkcionisanja određene politike. Ali taj mode zahtijeva prvo političku korupciju, a onda poslije toga, ako se budžet usvoji, i političku krađu jer vam neko projekte koje ste vi kreirali i za koje ste ginuli, želi da preuzme preko noći. Pošto taj model, po meni nije moguć, onda sam siguran da ova Vlada ostaje. Te određene adrese koje šire to da je neka proevropska vlada veća od ove, neka to dokažu", poručio je Krivokapić.

Rekao je da "bilo kakvo kasapljenje" budžeta nije dobro za građane.

"Kako će to ko da uradi, na koji nači, ne znam. Vidjeli ste i čuli da je deficit za ovu godinu bio manji od tri odsto. Da bi Crna Gora išla ekonomskim rastom 6,4 odsto, svako dopunjavanje, na bilo koji način, remeti balans ovog budžeta... On je balansiran tako da obezbijedi ono što je najvažnije", kazao je Krivokapić.

O Tužilačkom savjetu

"Očekujem od marta Tužilački savjet... Trebalo je napraviti jake kriterijume koji jasno definišu šta znači neko ko je dokazan u svojoj struci, jer vrlo često ako nemate jake kriterijume onda vrlo često neki drugi koja. Najvažnija stvar je definisanje Tužilačkog savjeta, ne može biti gore od onoga što je bilo", kazao je premijer.

Dodao je da je došlo vrijeme da Crna Gora profunkcioniše tamo gdje je zastala, a to je po pitanjima pravde.

Policija mora znati ko piše grafite

Komentarišući grafite u Pljevljima, gdje je ranije ovog mjeseca osvanuo grafit sa imenom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, Krivokapić je rekao da vrijeme razmirica treba da prestane.

"Niko ne treba da se igra sa osjećajima drugih ljudi i policija treba da odradi posao. Policija bi morala da ima saznanja ko to radi, zašto to radi i ko je nalogodavac", poručio je premijer.

Bez odgovora Patrijaršije SPC

Kada je u pitanju potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Krivokapić je kazao da nikakav odgovor od Patrijaršije nije stigao i da je uradio sve što je do njega.

"Uradio sam svoj dio posla 27. jula i tada sam iznio svoj stav koji je prezentiran svim ministarma. Nije bio na dnevnom redu Vlade, jer nije bilo potrebno, jer su svi ministri upoznati sa Temeljnim ugovorom. On je proslijeđen Patrijaršiji, Patrijaršija do dana danađnjeg nijedan jedini odgovor nije dala. Mislim da je stvar, prilikom ugovora, da dvije strane to odrade na zadovoljstvo jedne i druge. Mi smo taj ugovor pravili tako da je sigurno usgalašen sa Ustavom, da poštuje Zakon o slobodi vjeroispovijesti, da je dobar primjer svih prethodnih ugovora koji su potpisani sa Svetom stolicom, Islamskom zajednicom i Jevrejskom zajednicom i da ne može, u skladu sa zakonom, da bude diskriminatorski u odnosu na bilo koju vjersku zajednicu", naveo je Krivokapić.

Bonus video: