Političari prelomili, slijede promjene

Poslanici danas raspravljaju o predloženim kandidatima za TS, sjutra će birati. Momo Koprivica kaže da je Odbor izabrao kandidate koji su politički neutralni, vrsni poznavaoci procesnog prava i organizacije pravosuđa

28011 pregleda 67 reakcija 7 komentar(a)
Siniša Gazivoda, Foto: YouTube
Siniša Gazivoda, Foto: YouTube

Skupština Crne Gore na sjutrašnjoj sjednici će izabrati članove Tužilačkog savjeta (TS) iz reda uglednih pravnika i NVO, čime bi to tijelo trebalo da izađe iz višemjesečne blokade, nakon što je izmjenama zakona prestao mandat prethodnom Savjetu.

Poslanici će u plenumu raspravljati o predloženim kandidatima, nakon što im je nadležni Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu dostavio predlog i svoj izvještaj. Odbor je predložio da za nove članove TS-a iz reda uglednih pravnika izaberu advokate Sinišu Gazivodu, Miloša Vuksanovića, Filipa Jovovića i Borivoja Đukanovića.

Njih su podržali poslanici vlasti, dok je za Gazivodu glasao i lider i poslanik opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević.

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokrata (SD) nisu glasali u znak protesta zbog, kako su naveli, odsustva dijaloga vlasti i opozicije o kandidatima.

Borivoje Đukanović
Borivoje Đukanović foto: Printscreen YouTube

Na konkurs za mjesta iz reda uglednih pravnika u TS-u, koji je trajao do 1. jula, prijavilo se 16 kandidata, od kojih su tri naknadno odustala.

Predsjednik Odbora i poslanik Demokrata, Momo Koprivica, kazao je juče “Vijestima” da je to skupštinsko tijelo okončalo proces utvrđivanja liste kandidata “efikasno, na odgovoran, ozbiljan i kredibilan način”.

Upitan osjeća li odgovornost za to što je ovaj proces mogao biti završen još prije nekoliko mjeseci, on odgovara da je vrijeme pokazalo da je pristup njega i njegove partije - bio opravdan. “Nisam želio da, prije nego što se stvore neophodne pretpostavke, zakazujem sjednicu, jer bismo rizikovali neuspjeh i ponavljanje procesa. Morali smo, ipak, da sve uradimo kredibilno, javno, odgovorno i ozbiljno. Izabrali smo kandidate koji su politički neutralni, koji su istaknuti pravnici, vrsni poznavaoci procesnog prava i organizacije pravosuđa, kredibilne ličnosti koje uživaju ugled u javnosti, a neke od njih su dobile i podršku opozicije, što svakako doprinosi njihovom kredibilitetu”, istakao je Koprivica.

”Opozicija izvodi predstavu za javnost”: Koprivica
”Opozicija izvodi predstavu za javnost”: Koprivicafoto: Boris Pejović

Na pitanje da li na proces utvrđivanja liste kandidata baca mrlju to što o njoj nije bilo konsultacija s opozicijom, on navodi da je nakon konsultativnog saslušanja kandidata vodio neformalni dijalog s pojedincima iz opozicije, od kojih su neki, kako tvrdi, “poimenično izražavali saglasnost u odnosu na sve kandidate” koji su juče predloženi.

”Međutim, očigledno je da su - radi izvođenja predstave za javnost - donijeli odluku kakvu su donijeli... Bivša vlasti nije 2014. i 2018. godine, kad je formirala TS, sprovodila nikakav dijalog i konsultacije. Taj proces je bio potpuno netransparentan”, napominje Koprivica.

Izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu, predviđeno je da TS ima 11 članova - pet iz reda tužilaca, četiri ugledna pravnika, jednog pravnika iz NVO i predstavnika Ministarstva pravde.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić proglasio je početkom avgusta šest članova TS-a, u kom su vršilac dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT) Dražen Burić, četvoro tužilaca koji su izabrani na Konferenciji državnih tužilaca - Đurđina Nina Ivanović, Sanja Jovićević, Tatjana Begović i Nikola Samardžić - i predstavnik Ministarstva pravde Boris Marić.

Filip Jovović
Filip Jovovićfoto: Linkedin

Odbor je 5. avgusta predložio predsjednika Upravnog odbora Instituta alternativa Steva Muka za člana TS-a iz reda NVO, ali ga poslanici još nisu izabrali jer skupštinskog tijelo i dalje u fioci drži taj predlog. Članove TS-a biraju poslanici prostom većinom, a TS proglašava predsjednik parlamenta.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde i član TS-a, Boris Marić, rekao je “Vijestima” da pozdravlja odluku Odbora da stvori uslove za kompletiranje TS-a. “Od TS-a se mnogo očekuje s razlogom, jer se tužilaštvo nalazi u institucionalnoj i kadrovskoj krizi, kao i krizi tužilačke prakse, a reformski impuls treba da stigne iz TS-a”, naglašava on.

Premijer Zdravko Krivokapić saopštio je juče da je izbor TS-a najvažnija stvar, i da je došlo vrijeme da država profunkcioniše tamo gdje je zastala - na pitanju pravde.

Utvrđivanje liste kandidata za TS pozdravio je i vicepremijer i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, koji je napisao na Tviteru da iako ta odluka dolazi sa zakašnjenjem, za pravdu nikad nije kasno.

Miloš Vuksanović
Miloš Vuksanovićfoto: Luka Zeković

Na sajtu Skupštine objavljene su biografije advokata koji su predloženi za TS. Za Miloša Vuksanovića navodi se da je prije nego je otišao u advokate bio pripravnik u Višem sudu u Podgorici i savjetnik u Sudskom savjetu.

Filip Jovović je bio pripravnik, pa savjetnik u Osnovnom sudu, a potom je postao advokat. Gazivoda je karijeru počeo kao advokat, ekspert je Savjeta Evrope za slobodu izražavanja, bio je i angažovan na Pravnom fakultetu, radio je brojne analize i treninge u vezi slobode izražavanja.

Najiskusniji advokat Borivoje Đukanović bio je sudija i predsjednik Osnovnog suda u Podgorici, a potom je postao advokat.

Popa: Potrebna široka podrška za imenovanje uglednih pravnika

Šefica Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici, Oana Kristina Popa, pozvala je političke aktere da obezbijede široku podršku za imenovanje “nezavisnih, politički neutralnih i stručnih članova” TS-a iz reda uglednih pravnika. Ona je na Tviteru poručila da će EU nastaviti da prati proceduru izbora novih članova TS-a.

Popa
Popafoto: Boris Pejović

”Da bi dalje napredavala na putu ka EU i ispunila privremena mjerila za Poglavlje 23 u pregovorima o pristupanju, Crna Gora treba da ostvari dodatni napredak u reformama vladavine prava i pokrene široki međupratijski dijalog o ključnim preostalim imenovanjima u pravosuđu”, poručila je Popa.

Konjević: Dijalog ne otvarate, a sve je u blokadi

Raško Konjević ocijenio je da se aktuelno rukovodstvo Skupštine ponaša kao i prethodno - ne želi dijalog i ne otvara ga.

“Ovaj parlament znao je da dođe do dvotrećinske i tropetinske većine za odlučivanje sa 2013. na 2014. godinu. Usvojili smo Ustav i amandmane, imenovali sudije Ustavnog suda, izabrali VDT-a... Možete izglasati TS, ali nemojte zaboraviti da je sve drugo u blokadi, a vi ne otvarate dijalog. Da smo ga otvorili, siguran sam da bismo došli do rješenja za TS, iako za izbor nije potrebna dvotrećinska većina”, rekao je Konjević na sjednici Odbora.

On je glasao da članovi TS-a, osim Gazivode, budu i Marica Babović, Elvis Duraković i Maja Zeković.

Biraće novog VDT-a na konstitutivnoj sjednici

Prema izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu, koje su stupile na snagu u junu, Burić će morati na prvoj konstitutivnoj sjednici novog TS-a da podnese ostavku.

U članu 184C zakona piše da će TS, izabran u skladu s tim aktom, na prvoj konstitutivnoj sjednici odrediti v.d. VDT-a i konstatovati prestanak dužnosti dotadašnjem v.d. VDT-a, koji je određen prije stupanja na snagu zakona, odnosno prije održavanja sjednice.

Bonus video: