Poslanici završili raspravu o izboru članova Tužilačkog savjeta

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu juče je na sjednici predložio da za nove članove Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika izaberu advokate Sinišu Gazivodu, Miloša Vuksanovića, Filipa Jovovića i Borivoja Đukanovića

25958 pregleda 22 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 28.12.2021. 16:57h

U Skupštini je završena rasprava o izboru članova Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika i NVO, a o njima će se poslanici sjutra izjasniti.

Time bi to Tužilački savjet trebalo da izađe iz višemjesečne blokade, nakon što je izmjenama Zakona o državnog tužilaštvu prestao mandat prethodnom Savjetu.

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu juče je na sjednici predložio da za nove članove Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika izaberu advokate Sinišu Gazivodu, Miloša Vuksanovića, Filipa Jovovića i Borivoja Đukanovića.

Povezani članci

28. Decembar 2021.

Političari prelomili, slijede promjene

Njih su podržali poslanici vlasti, dok je za Gazivodu glasao i lider i poslanik opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević.

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokrata (SD) nisu glasali u znak protesta zbog, kako su naveli, odsustva dijaloga vlasti i opozicije o kandidatima.

Odbor je 5. avgusta predložio predsjednika Upravnog odbora Instituta alternativa Steva Muka za člana TS iz NVO.

Izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu, predviđeno je da TS ima 11 članova - pet iz reda tužilaca, četiri ugledna pravnika, jednog pravnika iz NVO i predstavnika Ministarstva pravde.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić proglasio je početkom avgusta šest članova TS, u kom su vršilac dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT) Dražen Burić, četvoro tužilaca koji su izabrani na Konferenciji državnih tužilaca - Đurđina Nina Ivanović, Sanja Jovićević, Tatjana Begović i Nikola Samardžić, kao i predstavnik Ministarstva pravde Boris Marić.

Radunović: Može Šarićev, a ne može Mandićev advokat

Šef poslaničkog kluba Demokratskog frona (DF) Slaven Radunović rekao je da će se do Nove godine proslaviti izbor novog TS, a sve je moglo da bude gotovo mnogo ranije.

Podsjetio je da su još u januaru prošle godine šefovi poslaničkih klubova donijeli zakon da 1. marta glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ne bude više na tom mjestu gdje bi mogao da “pravi štetočinstva” i da bi se na tom mjestu našao neko ko bi sprovodio sve ono što građani od njega očekuju.

“Morali smo da odustanemo od tog zakona i pređemo na čekanje i da nam Venecijanska komisija, gdje sjede i (Srđan) Darmanović i (Zoran) Pažin daju instrukcije. Imali smo 31. jula sastanak gdje smo praktično bili dogovorili sastav TS. Da je ostala na snazi bačena ruka kolega iz određenh poslaničkih klubova, da smo tada održali riječ danas bi već bile usvojene i sve izmjene koje bismo kao sugestiju dobile od zapadnih partnera, a onaj koji čini šteti ne bio bio i danas na poziciji", kazao je Radunović.

Podsjetio je da je prvobitno kandidat za TS bio advokat Nikola Bulatović.

"Nikola Bulatović je platio ceh zato što je zastupao progonjene lidere DF-a, konkretno Andriju Mandića i mene na onom prvom suđenju koji je tada, uz još nekoliko advokata, rekao: Stajem na crtu takvom tužilaštvu i pravosuđu, svjestan da će to povući konsekvence na moj rad", što se i desilo. To što je on izašao na crtu, a nije bio u mišjoj rupi, to je njegov problem i zbog toga nije mogao da bude izabran. Zbog toga mu se izvinjavam u ime DF-a i izražavam najdublje poštovanje, ali ovaj posao je morao da se završi. Crna Gora više ne može da čeka", poručio je Radunović.

Kazao je da izabrani kandidati imaju odlične biografije ali on ne vjeruje nikome više nego Bulatoviću.

"Ja ne vjerujem nikome više nego ovom čovjeku, i uvjeren sam a on bi bio sposoban da ovaj posao završi kako treba", kazao je Radunović.

Dodao je da je izabran Borivoje Đukanović, "jedan od vjerovatno najboljih kandidata u Crnoj Gori", a jedan od njegovih najvažnijih predmeta je to što je advokat Darka Šarića.

"To je potpuno normalno. Kao što je doktor Pavićević operisao bog zna koliko kriminalaca, političara i zbog toga ne može da ima štetu. Znači odgovara čovjek koji brani Darka Šarića, ali ne odgovara čovjek koji brani Andriju Mandića i Slavena Radunovića", kazao je Radunović.

Živković: Preporučile ih litije

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Danijel Živković rekao je da predloženi članovi Tužilačkog savjeta imaju jedan zajednički imenitelj.

"To je da su ih litije preporučile da budu članovi Tužilačkog savjeta i da su advokati", kazao je Živković.

Vladajuća većina je, kako je rekao, više od godinu u statusu "quo" i danas "pričaju o izboru Tužilačkog savjeta koji bi trebalo po preporukama da bude dogovor šireg međupartijskog dogovora".

Ivanović: Građani čekali ovaj trenutak od formiranja nove vlasti

Šef Poslaničkog kluba Socijalističke narodne partije Dragan Ivanović smatra da su ovaj trenutak i izbor članova Tužilačkog savjeta građani čekali od uspostavljanja nove vlasti u Crnoj Gori.

"Ovi ljudi su garant da će pravna država definitivno da zaživi. Ako SDT ima 32 policijaca, a sada traži povećanje na 52, je jedan veliki dokaz da je to sila, moć, ali to do sada nije dokazano. Svi očekujemo da to od sada bude potpuno drugačije i da svi koji su štitili počinioce teških krivičnih djela da dobiju što zaslužuju. Znam da to ne ide tako lako i brzo, ali ovaj momenat koji se danas dešava je garancija da će se krenuti sa mrtve tačke", kazao je Ivanović.

Građani su, kako je dodao, ovaj trenutak čekali i najveća zamjerka novoj vlasti je što nije na vrijeme konstituisan TS i niejsu stvoreni uslovi da pravna država u potpunosti zaživi.

SNP će, kako je dodao, podržati kandadate za TS.

Ibrahimović pozvao parlamentarnu većinu da povuče predlog

Šef poslaničkog kluba Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović kazao je da je potreban dijalog i povjerenje i da se mora rješavati v. d. stanje u državi.

"Nama treba nepristrasno tužilaštvo, apolitično tužilaštvo... Ovaj put to nije u tom pravcu. Politička većina se odlučila za ovaj put i šta smo napravili? Ponovo ćemo dobiti tužilaštvo kome građani neće vjerovati. Zato će Bošnjačka stranka glasati protiv predložena četiri člana za Tužilački savjet iz reda uglednih pravnika", rekao je Ibrahimović i pozvao parlamentarnu većinu da povuče ovaj predlog.

On je kazao da vjeruje da će ubrzo Skupština dobiti kvalitetniju većinu "koja će ispraviti ovo što je napravljeno u posljednih godinu".

"Crnoj Gori treba kvalifikovanija većina, koju će uskoro dobiti", poručio je Ibrahimović.

Bogdanović: TS neće više biti džuboks

Šef Poslaničkog kluba Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović rekao je da TS više neće biti "poslušnik, niti džuboks" i radiće u interesu građana, a ne politike.

"Državi treba nezavisan i nepristrasan TS i njihove odluke koje će biti isključivo u skladu sa pravom i pravdom, Ustavom i zakonom, a ne naredbama mafije i instrukcijama iz Splendida", poručio je Bogdanović.

Kazao je da su se Demokrate, uprkos kritikama od skoro svih političkih subjekata i javnosti, svih ovih mjeseci borile i izborile za pravdu.

"Ono što Crna Gora ne smije da propusti jeste prilika da ima nezavisne i potpuno nepristrasne instuitucije. "Nikada se više ne smije destiti da u jednom TS ili Sudskom savjetu, imam članove uže ili šire porodice partijskih funkcionera, to je uništilo nezavisne institucije", upozorio je Bogdanović.

On je pozvao i da se više nikada ne desi da najgori tužioci dobijaju najbolje ocjene.

Mugoša: Od 5. avgusta ni riječi o kandidatima

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša rekao je da je kvalitetno vođena javna diskusija o kandidatima za TS, ali od 5. avgusta nije bilo niti jedne riječi između predstavnika vlasti i opozicije o članovima TS.

“Morali smo da gradimo mostove povjerenja oko ovih stvari”, poručio je Mugoša.

Smatra da nije dobro što od četiri kandidatkinje nijedna nije prošla u uži izbor.

Poručio je i da Tužilački savjet neće da vodi tužilačke istrage, niti će da podiže optužnice, te da je korektno prema građanima pričati iskreno i otvoreno, a ne podizati nerealna očekivanja.

Radulović: TS neće obezbijediti demontažu antievropskog režima

Šef Poslaničkog kluba Pokreta za promjene Branko Radulović smatra da odluka o izboru TS neće dati evropske rezultate, niti će obezbijediti efikasnu demontažu totalitarnog, kriminogenog, antievropskog režima.

“Bio sam ubijeđen da je trebalo napraviti sasvim nešto drugo. Ono što su napravila Slovačka, Rumunija, Hrvatska...Trebalo je napraviti nešto što će dati rezultate poslije već nekoliko mjeseci. Nažalost, to se nije desilo. Radovao sam se novoj Vladi, pa mi ta radost bješe uzaludna, radovao sam se susretu kod Vas, predsjedniče, kada je došao premijer i bivši ministar pravde, kada smo već usvojili zakon o državnom tužilaštvu i izmjene”, rekao je Radulović.

On je pitao šta će se desiti sa njegovim tužbama od prije deset, 15, pet godina.

"Ova Vlada nastavlja kao i prethodna po mnogim stvarima, tako da nije isto danas ili sjutra ili juče. Građani, vi ste se borili, i ja sam se borio za pravo i pravdu. Ništa od toga. Nećemo to doživjeti, mnogi od nas", rekao je Radulović.

Konjević: Da li Šarić i Zvicer mogu uticati na dvojicu advokata

Raško Konjević (SDP) pitao je ako politički lideri, kao što se moglo čuti tokom izbora članova TS, mogu uticati na svog advokata, da li Darko Šarić i Radoje Zvicer mogu uticati na dvojicu advokata koji su predloženi za članove TS.

"Imali smo priliku da čujemo sljedeću tezu – ne treba TS koji prima naredbe od mafije, a dvojicu advokata imate u TS koji su bili advokati nekoga, od kojih su neki i pravosnažno osuđeni. Ne pominjem imena advokata jer mislim da su advokati kao ljekari, oni rade svoj posao, ali govorim o principu koji smo ovdje pogubili", rekao je Konjević.

Kazao je da će glasati za Sinišu Gazivodu, zato što je stručnjak i nije advokat nikog problematičnog.

“Vi želite Tužilački savjet na način da izabere v.d. vrhovnog državnog tužioca na šest plus šest mjeseci. Vi ste na takav način željeli da eliminišete ustavnu odredbu o potrebi dogovora oko vrhovnog državnog tužioca “, naveo je Konjević.

On je kazao da kad sadašnja većina bira advokate kako oni žele, onda ti advokati "nisu mafija".

“Kad ih vi birate oni nisu mafija. Srećno bilo i ovo će da prođe. Ali dolazite u konfrontaciju sa Evropskom komisijom. Imamo niz stvari za koje nam treba dvotrećinska i tropetinska većina. Ima i u ovom Tužilačkom savjetu drugova i možda kumova, ali nije poenta da to otvaramo, mi smo malo društvo, ali moramo imati drugačiji pristup – nemojte da radite isto, da ne otvarate dijalog. Mislite da sa 41 glasom možete reformisati sistem, možda neke djelove možete, ali, bojim se, pogrešno", upozori je Konjević.

Konatar: Mafija neće vladati Crnom Gorom

Miloš Konatar (GP URA) rekao je da ne treba TS i reforma Tužilaštva zbog Evrope, već "zbog nas samih".

"Mi se moramo izboriti sa dva najveća zla koji prijete Crnoj Gori, a to su korupcija i organizovani kriminal. Obećavam vam da ćemo pobijediti, nema mafije na koju nijesmo udarili i nema mafije na koju nećemo udariti. Mafija neće vladati Crnom Gorom", poručio je Konatar.

Kazao je i da neće sjedjeti gdje sjedi ako se neće obezbijediti pravda.

“Dok god sam ovdje uradiću sve da se pravda i princip da svi budu jednaki pred zakonom, vrati u Crnu Goru. Podržaćemo izbor TS ako treba i sa dvije ruke, samo da ga izaberemo”, kazao je Konatar.

Bulatović: TS da razriješi sve koji nijesu radili kako treba

Predrag Bulatović (DF) rekao je da TS mora da riješi nužne probleme, prije svega da razriješi s funkcija sve koji nijesu radili kako treba, u skladu sa zakonom, i koji imaju uslove da im prestane funkcije državnog tužioca.

"Zato im ne treba puno vremena. Treba izabradti novog v.d. VDT-a i sve ostale nove kadrove u tužilačkoj organizaciji. Nama treba TS prije svega zbog toga što EK kaže da nemamo borbu protiv korupcije na visokom nivou, ili prevedeno - protiv onih koji su mnogo godina, a neku decenijama, bili u vrhu vlasti i odgovorni su za pljačku države, eroziju, itd. Tužilačka organizacija je štitila te ljude", kazao je Bulatović.

On smatra da je Tužilački savjet profesionalan i kompetentan.

"Nakon izglasavanja ovog TS sa 41 plus još neki glas za nekog kandidata, nadam se. Nije dobro da ovakve stvari rješavamo sa 41 glasom. Neophodno je nakon konstituisanja Tužilačkog savjeta da u Skupštini pokušamo da se dogovorimo, otvorimo dijalog o izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu i kako riješiti krizu institucija u Crnoj Gori”, poručio je Bulatović.

On je kazao da “ovaj premijer i Vlada bez ministra prave” ne mogu da sprovedu neophodne reformske promjene.

“Demokratski front će u od Nove ggodine da počne da se bavi pitanjem statusa Vlada koja nema podršku u parlamenta. Već sjutra Crna Gora će da vidi da tri ministra neće dobiti podršku u ovom parlamentu. Premijer je rekao da ga baš briga za to. Cijenite poštovani građani, kad premijer kaže da ga baš briga za odluku Skupštine...Kada nemamo ne tri, nego pet resora, kada nemate ministra pravde, u čemu se nalazimo? Nalazimo se u krizi Vlade“, rekao je Bulatović.

Za LP prihvatljivo samo povlačenje predloga

Andrija Popović (Liberalna partija) rekao je da je za tu pratiju prihvatljivo jedino povlačenje predloga, ali i Zakona o budžetu naslovljenog kao "Evropa sad", jer je "rađen u Beogradu".

"Možemo ga nasloviti 'Srpski svet sada', a u njemu se građanima nudi mrkva i štap", kazao je Popović.

Pavićević: Nama je pravda kao đavolu krst

Srđan Pavićević (CIVIS) rekao je da je dugo trajao period stvaranja Tužilačkog savjeta, ali dobro je da je okončan.

"Ovo je država koja je karakterisana posljednjih 15-ak godina kao hibridni režim, leglo korupcije i kriminala. To je zbog toga što nije bilo pravde. Nama je pravda kao đavolu krst, od nje smo bježali. Sad čujem, kako kaže, pokupili ste te ljude na litijama. Pa šta je tu loše, zbog čega to nije dobro, jesu li kvalifikovaniji oni koji su se skupljali u Splendidu?", pitao je Pavićević.

Koprivica: Bijeli dim označio izbor članova TS

Marko Milačić (Prava Crna Gora) kazao je da ljudi treba da shvate da je ovo veliki početak slobode.

"Dobro došli ljudi sa profesionalnim integritetom, doviđenja Milivoje Katniću i zarobljeno tužilaštvo. Mala je Crna Gora, svako zna svakog. Ovi ljudi su časni i pošteni. Ljudi sa profesionalnim integritetom i čast mi je što ću u ime Prave Crne Gore sjutra podići ruku za ove ljude", poručio je Milačić.

Momo Koprivica (Demokrate) kazao je da kada iz Sikstinske kapele izađe bijeli dim to je znak da izabran novi papa.

“Čuli smo da je izašao bijeli dim koji oglašava izbor novih članova TS, ali budite sigurni da su političke pape u tužilaštvu danas umrle”, rekao je Koprivica.

Marta Šćepanović (DPS) kazala je da niko nije trebao da dogovora sa opozicijom zakon, ali jeste da ispoštuje mišljenje Venecijanske komisije.

"Isključivi motiv i jedini cilj posljednjih izmjena zakona i današnjeg izbora TS, je obezbjeđivanje političke kontrole nad tužilaštvom", rekla je Šćepanović.

Jovan Vučurović (DF) kazao je da se odlukom Odbora za politički sistem da izabere članove TS otvara nova faza u demokratskom razvoju i sazrijevanju Crne Gore.

"Čekali smo toliko da počne proces oslobađanja zarobljenih insitucija, a tužilaštvo jeste jedna od njih", rekao je Vučurović.

Danijela Đurović (SNP) poručila je da je dosta podjela "na naše i vaše i njihove".

"Ako želimo prave reforme u pravosuđu onda moramo razgovarati i dogovarati te stvari", rekla je Đurović.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić najavio je da će se sjutra glasati o članovima TS, a onda i o svim tačkama sa Četvrte sjednice drugog redovnog zasjedanja, među kojima su budžet i set ekonomskih zakona.

Bečić je kazao da će glasanje uslijediti odmah nakon Sedme sjednice drugog redovnog zasjedanja, koja će početi u 12 sati. Na dnevnom redu je Predlog odluke o izmjeni Odluke o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, kojim je predviđeno produženje rada tog skupštinskog tijela.

Bonus video: