Za smjenu Stijovića i Radulovića glasali opozicija i DF, za smjenu Bratić opozicija, SNP, Jelušić i Lekić

Premijer Zdravko Krivokapić rekao je prije dva dana da neće podržati interpelacije za smjenu ministara

79783 pregleda 426 reakcija 123 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Skupština je danas usvojila interpelaciju za pretresanje pitanja u vođenju politike Vlade u oblasti poljoprivrede.

Za usvajanje je glasalo 54 poslanika, a 21 protiv. Za je glasala opozicija i DF.

Onlajn su glasali Duško Marković i Dragica Sekulić iz DPS-a zbog mjera samoizolacije.

Usvojena je i interpelaciju za pretresanje pitanja u vođenju politike Vlade u oblasti prosvjete, kao i interpelaciju za pretresanje pitanja u vođenju politike Vlade u oblasti vanjskih poslova.

Za interpelaciju za pretresanje pitanja u vođenju politike Vlade u oblasti prosvjete glasalo je 45 poslanika, a 24 protiv.

Interpelaciju je podržala opozicija, SNP, Božena Jelušić (GP URA) i Miodrag Lekić (Demos).

Za interpelaciju za pretresanje pitanja u vođenju politike Vlade u oblasti vanjskih poslova glasalo je 55 poslanika opozicije i DF-a, protiv je bilo 15, a uzdržano pet poslanika SNP-a.

Interpelacije je pokrenula opozicija.

Poslanici nakon usvajanja interpelacija očekuju smjenu tri ministra – vanjskih poslova, Đorđa Radulovića, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Stijovića, te ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić.

O radu resora Vesne Bratić nije se raspravljalo jer se nije ni pojavila u plenumu kada je ta Interpelacija bila na dnevnom redu.

Premijer Zdravko Krivokapić rekao je prije dva dana da neće podržati interpelacije za smjenu ministara.

Nakon glasanja o interpelacijama, poslanik GP URA, Miloš Konatar je pitao predsjednika parlamenta Aleksu Bečića da li je ovo bilo zajedničko glasanje kolega iz DPS-a i DF-a o interpelacijama.

"Ako je to tako, ako ne sanjam, želim da pozdravim taj korak jer smo imali vrlo teške riječi kad se glasalo o pitanju povjerenja ministru (Vladimir) Leposaviću, o izboru predsjednika Državne izborne komisije (DIK), Zakonu o MUP-u...nadam se da je ovo korak naprijed i da da više nikad nećemo postavljati pitanje ko sa kim glasa već ko o čemu glasa”, rekao je Konatar.

Slaven Radunović (DF) odgovorio je da Konatar “pokušava da se izvuče za sve što je bilo, a to ne ide tako”.

“Ne bi ovoga bilo da ste se držali dogovora... Od one ruke koju ste bacili da ćete sa nama da promijenite tužilački zakon, pa drugi, treći, četvrt, peti put, pa poslije toliko puta vidimo da od toga nema ništa, da ova većina nije kakva treba da bude. Pošto mi ne prijetimo praznom puškom, ministri koji, po nama, ne zaslužuju da budu ministri dobijaju negativnu ocjenu. Vrlo brzo će se to možda odnositi na čitavu Vladu. Ali, sao da znate, vi ste ti koji ste počeli i rušili sve dogovore koje smo imali”, rekao je Radunović.

Bonus video: