SPP: Procesuirati šoviniste koji su javno negirali genocid ispred RTCG-a

"Ovakve parole su samo korak ka dehumanizaciji naroda, što je poslednji čin ka ponovnom, faktičkom i praktičnom ponavljanju genocida, masovnih zločina, silovanja, protjerivanja", poručuju iz Stranke pravde i pomirenja

4538 pregleda 4 komentar(a)
Foto: sppcg.me
Foto: sppcg.me

Stranka pravde i pomirenja (SPP) pozvala je Ministarstvo unutrašnjih poslova i Upravu policije da procesuiraju građane koji su sinoć ispred Radio-televizije Crne Gore (RTCG) javno negirali genocid u Srebrenici.

Grupa građana protestovala je zbog emitovanja filma “Kuda ideš, Aida?” (Quo Vadis, Aida?) o genocidu u Srebrenici na Javnom servisu. Smatraju da to ostvarenje ne doprinosi rasvjetljavanju činjenica, a na ulazu u zgradu postavili su transparent "Srebrenica nije genocid".

Povezani članci

30. Decembar 2021.

Protest ispred zgrade RTCG-a zbog "Aide"

"Stranka pravde i pomirenja najoštrije osuđuje besramno negiranje genocida od strane nacionalističkih organizacija koje se volšebno pokušavaju sakriti iza prefiksa 'pravoslavne organizacije' i poziva MUP i Upravu policije da u najkraćem roku identifikuje i procesuira sve odgovorne koji u nedostatku elementarne ljudskosti (o pravnim argumentima je volšebno i govoriti sa epskim pjesnicima) sramnim transparentom pokušaše zasjeniti dio istine koji je sinoć prikazana na RTCG kroz film 'Quo vadis Aida' rediteljice Jasmile Žbanić. Periodični izlivi paralelnog moralnog i pravnog univerzuma kojem pripadaju autori grafita sa imenom presuđenog ratnog zločinca Mladića, zloglasnih četničkih komandanata iz drugog svjetskog rata i onog sinoćnjeg ispred RTCG duboko ugrožavaju civilizacijsku vrijednost antifašističke Crne Gore", saopštili su iz SPP-a.

Kazali su da negatori genocida, "a slavljenici Ratka Mladića" ne priznaju sudove ni činjenice. "Ne priznaju niti poštuju niti žrtve niti nevinu krv jer su njihovi ciljevi epski, a u tom izražaju i doživljaju neba sebi su dali za pravo da tumače koliko nevinih života, koliko silovanih žena i koliko pobijene djece je opravdano i dozvoljeno, sa koje strane i na kojoj teritoriji."

"Sakrivanje iza prefiksa 'pravoslavni' dodatno stvara mučninu kako ljudsku tako i vjersku jer svi oni nemaju ništa sa pravoslavljem i da su bar jednom pročitali svete knjige u koje se tobož kunu nebi imali obraza ni ući u crkvu a kamoli slaviti gaženje svih crkvenih kanona kroz lik i djela Mladića, Karadžića, Đurišića i inih zločinaca najgore vrste. Izlizana je i namjera da se ovakav šovinistički stav sakrije iza poštapalice - čuvanja srpskog naroda od genocidnog epiteta. Ideolozi ovih organizacija im nisu saopštili da su odgovorni za srebrenički genocid samo u opkoljenom Sarajevu, direktnim naredbama, artiljerijskim projektilima i snajperskim djelovanjem ubili preko 160 mališana mlađih od 14 godina sa nacionalnom odrednicom SRBIN, PRAVOSLAVAC ako je to uopšte i bitno kada su djeca u pitanju. Ne znaju Perošević i drugari (ili možda znaju) da sakriveni iza prefiksa 'pravoslavni' slave ubice i srpske djece i da još morbidnije bude tretman 'kolaterale u cilju što većeg zla namjenjenog Bošnjacima' njima je apsolutno prihvatljiv i opravdan", ističu iz SPP-a.

Iz te partije izrazili su podršku menadžementu RTCG sa direktorom Borisom Raonićem na čelu u namjeri da crnogorsko društvo suoči sa bliskom prošlošću i da činjenično prikaže "sve strahote zločina počinjenih tokom još jedne u nizu etapa zla na Balkanu kakva je bila ona u Bosni od '92-95. godine".

Ističu da ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i direktor Uprave policije Zoran Brđanin, pored profesionalne, imaju i moralnu obavezu da "vinovnike šovinističkog ispada" u najkraćem roku privedu pravdi.

"Nije ovo nikakav protest nezadovoljnih ljudi po bilo kom osnovu, ovo je klasični šovinistički skup kojem je falilo hrabrosti da do kraja iskažu svoje divljenje ratnom zločincu i svemu onome što je ostalo iza njega od '92. do '95. godine širom Bosne i Hercegovine."

"Ovakve parole su samo korak ka dehumanizaciji naroda što je poslednji čin ka ponovnom, faktičkom i praktičnom ponavljanju genocida, masovnih zločina, silovanja, protjerivanja. Predsjednik opštine Pljevlja je prije par dana duboko zakoračio u tu mračnu namjeru relativizacije i dehumanizacije bez ikakvih psljedica a izostanak reakcije njegove matične stranke DPS ali i ostatka političke scene svakako vjerno oslikava faktičko stanje duha crnogorskog društva", zaključuju iz SPP-a.

Bonus video: