Božović: I dalje sam ambasador Srbije; Radulović: Svojim predstavljanjem ne doprinosi konstruktivnijim odnosima

"Kako god se gospodin Božović predstavljao, meni je žao, ali on može da bude ambasador samo ukoliko ga prihvati država prijema", rekao je ministar vanjskih poslova

26526 pregleda 106 reakcija 73 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Bivši ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović kazao je da je on i dalje ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori.

"I tako će i ostati sve dok Republika Srbija ne odluči drugačije, jer država Srbija, kao i Crna Gora i svaka druga suverena i priznata država, imaju pravo da samostalno biraju svoje ambasadore i diplomate", piše na Tviter nalogu Božovića.

Naveo je i da se nada da će u ovoj godini "postojati politička volja da se to pitanje riješi kako bi ambasada Republike Srbije u Crnoj Gori nastavila neometano da radi".

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović u današnjem intervjuu za "Dan" kazao je da bivši ambasador Srbije u Crnoj Gori, Valdimir Božović svojim izjavama "ne doprinosi konstruktivnijim odnosima" između Crne Gore i Srbije.

"Božović je proglašen personom non grata sedam dana prije nego što je ova vlada izglasana. Nažalost, čini mi se da gospodin Božović u ovom trenutku svojim predstavljanjem ne doprinosi konstruktivnijim odnosima između Srbije i Crne Gore. Siguran sam da bi Srbija iz palete sjajnih diplomata koje ima mogla da odabere novog ambasadora. Kako god se gospodin Božović predstavljao, meni je žao, ali on može da bude ambasador samo ukoliko ga prihvati država prijema. Vjerujem da je tema oko bivšeg ambasadora Božovića tema pase, jer je Srbija rekla svoj stav, a Crna Gora svoj", kazao je Radulović.

Portal Danas.rs objavio je da Božović i dalje prima ambasadorsku platu.

Pozivajući se na pisanja beogradskih medija, prenose da Božović iako ne obavlja ambasadorsku funkciju mjesečno prima 4.403 eura.

Portal direktno.rs piše da je Božović "protjeran, sjedi u Beogradu i samim tim ne radi ništa, na društvenim mrežama samog sebe predstavlja kao ambasadora i za to mjesečno prima 4.403 eura ili oko 520.000 dinara koliko je sam prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije".

Božović je član Srpske napredne stranke (SNS), a na ambasadorskoj funkciji u Podgorici, proveo je manje od godinu dana.

"2024. godina realna godina da mi završimo svoj dio posla"

Radulović je za "Dan" kazao da "niti je DPS crnogorski, niti su politike DF-a prosrpske".

"Naš nacionalni identitet ne bi trebalo da određuje političke i spoljnopolitičke svjetonazore. Nažalost, dva ovako jaka pola su 30 godina, u različitim oblicima, držala zarobljenu Crnu Goru. Dok god je Crna Gora rob neke vrste populizma, imaćemo naše ili njihove, patriote ili izdajnike, one koji vole i one koji ne vole Crnu Goru, rekao je Radulović.

Radulović
Radulovićfoto: Savo Prelević

Na pitanje kada bi, Crna Gora trebalo da ostvari svoj glavni spoljnopolitički cilj – članstvo u Evropskoj uniji, odgovorio je:

"Pregovori zahtijevaju dva aktera, Evropsku uniju i Crnu Goru. Evropska unija je u poslednjih osam godina prošla brojne krize – migrantsku, ekonomsku, kovid pandemiju. Što se tiče Crne Gore, ući ćemo u EU kada budemo ispunili sve kriterijume koje sprovodimo. Ne zbog toga što to Brisel kaže, već stoga što reforme treba da sprovodimo zbog naših građana. Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala se očekuje u svakom zdravom društvu. Mi smo prihvatili novu metodologiju, a vjerujem da kada napravimo proboj u poglavljima 23 i 24, što bi, po mojim procjenama, trebalo da se desi do kraja francuskog predsjedavanja, znači u maju, mi ćemo biti spremni da zatvaramo klastere, što znači više poglavlja odjednom. Prema našoj internoj procjeni, mi smo spremni da zatvorimo najmanje pet, šest poglavlja, ali čekamo da dobijemo prelazna mjerila u poglavljima 23 i 24. Kada jednom probijemo led, vjerujem da će sve da ide mnogo brže. Tako da je 2024. godina realna godina da mi završimo svoj dio posla".

Bonus video: