Eskobar: SAD neće oklijevati da koriste sankcije

“Veoma je frustrirajuće i kontraproduktivno to što političari i ostali akteri eksploatišu identitetske teme kako bi dobili političke poene nauštrb ekonomskog napretka i regionalnog pomirenja”, rekao je specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar

12031 pregleda 80 reakcija 24 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Sjedinjene Američke Države (SAD) neće oklijevati da koriste sankcije kako bi poslale snažnu poruku korumpiranim i destabilišućim akterima u regionu, poručio je specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar.

Eskobar je, u intervjuu agenciji MINA, naveo da lideri Zapadnog Balkana moraju da rade u interesu građana, umjesto za svoje lične i partijske interese.

“Nećemo oklijevati da koristimo sankcije ili ostale mehanizme da pošaljemo snažnu poruku korumpiranim i destabilišućim akterima”, kazao je Eskobar.

On je ocijenio da identitetska politika, koja dijeli i koja je kočila napredak regiona u prošlosti, nije ništa uradila u pogledu interesa ljudi sa Zapadnog Balkana.

“SAD će biti partner onima koji imaju konstruktivni, a ne destruktivni pristup budućnosti ovog regiona, koju karakteriše EU i NATO članstvo, kao i dinamična i transparenta ekonomija”, istakao je Eskobar.

Balkan je, kako je naveo, najbrže rastući region u Evropi, pa bi ostvarivanje tog ekonomskog potencijala trebalo da bude u vrhu prioriteta Crne Gore.

“Veoma je frustrirajuće i kontraproduktivno to što političari i ostali akteri eksploatišu identitetske teme kako bi dobili političke poene nauštrb ekonomskog napretka i regionalnog pomirenja”, rekao je Eskobar.

On je dodao da je to česta taktika na Zapadnom Balkanu, gdje politički lideri koriste istorijske podjele da, kako je kazao, siju razdor među glasačima i blokiraju napredak država.

“Da bi Crna Gora napravila konkretan napredak na svom evroatlantskom putu, politički lideri, civilno društvo i svi koji vjeruju u evropsku budućnost države, moraju da rade zajedno da bi stvorili građansko društvo”, poručio je Eskobar.

On je pojasnio da u takvom društvu religija, nacionalnost i etnicitet neće određivati da li se neko osjeća bezbjednim i ravnopravnim članom zajednice.

“Najzahtjevniji dio moje uloge je to što svjedočim traćenju ogromnog potencijala Zapadnog Balkana. Zaista vjerujem da Crna Gora i Zapadni Balkan imaju kapacitet da budu ekonomski motor Evrope”, poručio je Eskobar.

Na pitanje kako gleda na Memorandum koji su potpisali Građanski pokret URA, Civis, Socijalistička narodna partija i manjinske stranke, Eskobar je naveo da SAD nemaju zvaničan stav u pogledu tog političkog dogovora.

“Ipak, podržavamo one koji su za suverenu, inkluzivnu i demokratsku Crnu Goru, koja je pozicionirana u evroatlantskim institucijama”, rekao je Eskobar.

Upitan da li svi politički akteri u Crnoj Gori dijele te vrijednosti, on je odgovorio odrično.

“Rekao bih da ne. U Crnoj Gori, kao i u drugim državama regiona, iznova svjedočimo šteti koju nanose akteri, koji cinično manipulišu identitetskim pitanjima za sopstvene ciljeve”, rekao je Eskobar.

On je naveo da se nada da će političke partije staviti identitetska pitanja po strani i zajedno napredovati u konkretnim aspektima koji su bitni za javnost, uključujući borbu protiv koronavirusa, ekonomski rast i borbu protiv krupcije.

Upitan kako gleda na indicije da će manjinska vlada riješiti političku krizu u Crnoj Gori, on je kazao da nije posao SAD da određuje sastav vlade, već da to rade crnogorski glasači.

“Kao prijatelj, partner i NATO saveznik, želimo za Crnu Goru ono što i većina njenih građana – bezbjednu i prosperitetnu budućnost, u kojoj će država dobiti zasluženo mjesto unutar EU”, kazao je Eskobar.

Prema njegovim riječima, Crna Gora se može pohvalititi visokim nivoom obrazovanja, nevjerovatnim prirodnim ljepotama i snažnim civilnim sektorom.

“Kao i uvijek, SAD su spremne da podrže Crnu Goru u postizanju svog punog potencijala”, zaključio je Eskobar.

Bonus video: