Ministri vanjskih poslova NATO: Zabrinutost zbog nagomilavanja ruske vojske u i oko Ukrajine

"Ministri su ponovili da bi svaka dalja agresija na Ukrajinu imala značajne posljedice i, s tim u vezi, iskazali punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine"

4916 pregleda 1 komentar(a)
Sastanak ministara vanjskih poslova NATO, Foto: Nato.int
Sastanak ministara vanjskih poslova NATO, Foto: Nato.int

Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova ambasador Ljubomir Mišurović učestvovao je na vanrednom online sastanku ministara vanjskih poslova NATO.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, šefovi diplomatija NATO država članica su na današnjem sastanku razgovarali o ruskom gomilanju vojske na granicama Ukrajine i širim pitanjima za evropsku bezbjednost.

"Ministri su još jednom istakli ozbiljnu zabrinutost zbog nagomilavanja ruske vojske u i oko Ukrajine posljednjih mjeseci i pozvali Rusiju na dalju deeskalaciju i dijalog, kao i transparentnost svojih vojnih aktivnosti. NATO će, s druge strane, nastaviti da blisko sarađuje s relevantnim akterima i drugim međunarodnim organizacijama, uključujući EU i preduzeće sve neophodne mjere da obezbjedi bezbjednost svih NATO saveznika. Takođe, ostaće otvoren za dijalog s Rusijom na bazi reciprociteta uz puno poštovanje principa i dokumenata na kojima se zasniva evropska bezbjednost kada je riječ o ruskim predlozima. Ministri su ponovili da bi svaka dalja agresija na Ukrajinu imala značajne posljedice i, s tim u vezi, iskazali punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine", navodi se u saopštenju.

Iz MVP dodaju da je Mišurović istakao zabrinutost zbog dešavanja na granicama Ukrajine i potrebu da se, kroz dijalog, dođe do deeskalacije trenutne situacije.

"S tim u vezi, pozdravio napore SAD i predstojeće bilateralne razgovore s Rusijom, kao i održavanje Savjeta NATO-Rusija 12. januara. Ponovio punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica", navodi se u saopštenju.

Bonus video: