Imenovanja sporna zbog knjižice DPS-a?

Vlada odložila imenovanje Vesne Miranović i Nermina Abdića u odbore direktora Kliničkog centra, odnosno Zavoda za transfuziju krvi. Iz Ministarstva zdravlja kazali da je ministarka na predlog Zajednice opština još u junu predložila Miranović, ali da “nije izvršeno imenovanje”. Predlog ponovljen krajem novembra, ali Vlada odgodila imenovanje Zajednica opština navodi da se krši Zakon o zdravstvenoj zaštiti i ne poštuju odluke lokalnih samouprava, zbog čega su se obratili sudu

62006 pregleda 159 reakcija 84 komentar(a)
Miranović, Foto: Savo PRELEVIC
Miranović, Foto: Savo PRELEVIC

Vlada je prošlog mjeseca odgodila imenovanje članova u odbore direktora više zdravstvenih ustanova koje je predložila Zajednica opština Crne Gore.

Iz Vlade Zdravka Krivokapića nisu odgovorili na pitane “Vijesti” da li je, između ostalog, razlog za odlaganje imenovanja što su među predloženim članovima i visoki funkcioneri Demokratske patije socijalista (DPS).

Bivša pomoćnica ministra zdravlja u Vladi Duška Markovića, Vesna Miranović, predložena je za članicu Odbora direktora Kliničkog centra Crne Gore (KCCG). Miranović je članica Savjeta DPS-a.

Bivši član Odbora direktora KCCG Nermin Abdić predložen je za člana Odbora direktora Zavoda za transfuziju krvi (ZTK). Abdić je član Predsjedništva DPS-a.

Zajednica opština je takođe predložila da Nela Eraković ponovo bude članica Odbora direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Doktorica nije, prema internet stranici DPS-a, članica organa ove partije. Međutim, njen suprug je potpredsjednik partije, poslanik u Skupštini Crne Gore Jevto Eraković.

Odbori direktora KCCG i IJZ imaju po sedam članova, a Zavoda pet, od kojih po jednog predlaže Zajednica.

Nermin Abdić
foto: Savo Prelević

Iz Ministarstva zdravlja su kazali “Vijestima” da je ministarka Jelena Borovinić Bojović na predlog Zajednice opština još u junu predložila imenovanje Miranović za člana Odbora direktora KCCG.

”Međutim, po ovom predlogu nije izvršeno imenovanje. Predlog Vesne Miranović za člana Odbora direktora KCCG, ministarka zdravlja je ponovila 26. novembra. Po ovom predlogu Vlada nije odlučivala, već je, na sjednici održanoj 9. decembra odgodila odlučivanje po ovom predlogu”, navodi se u odgovoru ovog resora. Istim aktom, Vlada je odgodila odlučivanje i za slučaj Abdića i Eraković.

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je sredinom oktobra da postoji ugrožavanje javnog interesa koji se tiče procesa izbora članova Odbora direktora KCCG.

Zajednica opština je krajem februara kritikovala odluku Vlade zbog imenovanja doktora Rajka Karličića za člana Odbora direktora u ime opština. U saopštenju su naveli da doktor “nije predstavnik Zajednice opština u Odboru direktora KCCG, kako to stoji u rješenju Vlade, jer ga za to nijesu odredile opštine”, već ministarka.

Vlada je u septembru napravila izmjene tako da je Karličić ostao u Odboru direktora, ali kao predstavnik osnivača, a ne Zajednice opština. Vlada je tada razriješila i doktora Miliju Mimovića sa mjesta član Odbora direktora kao predstavnika zaposlenih, jer nije zaposlen u Kliničkom centru. To je uradila nakon što su mediji ukazali da on nije zaposlen u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u državi.

Iz Zajednice opština su “Vijestima” kazali da je suprotno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti povrijeđeno pravo jedinica lokalne samouprave da preko svog predstavnika učestvuju u upravljanju KCCG, kao javnom ustanovom koja zdravstvenu djelatnost obavlja za teritoriju države.

Pred podgoričkim Osnovnim sudom vodi se postupak radi poništenja rješenja Vlade o imenovanju ovog Odbora direktora.

”Osporeno Rješenje doneseno je bez prethodnog konsultovanja jedinica lokalne samouprave i pribavljanja predloga o predstavniku opština u Odbor direktora, saglasno članu 72 Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji glasi: U zdravstvenoj ustanovi čiji je osnivač država odbor direktora imenuje i razrješava Vlada, na predlog Ministarstva. U Odbor direktora zdravstvene ustanove iz stava 1 ovog člana, koja obavlja zdravstvenu djelatnost za teritoriju više opština, imenuje se predstavnik kojeg sporazumno odrede te opštine,” navodi se u pojašnjenju.

Iz Zajednice opština poručuju i da je ministarka zdravlja više puta pisanim putem upozorena da se ne krši samo Zakon nego i pravo jedinica lokalne samouprave da odluče ko će biti njihov predstavnik u Odboru direktora najveće zdravstvene ustanove u Crnoj Gori.

”Nakon sprovedenog postupka konsultovanja opština, uvažavajući činjenicu da se KCCG nalazi na teritoriji Glavnog grada i da Glavni grad daje najveći doprinos njegovom razvoju i razvoju zdravstvenog sistema uopšte, na osnovu stavova opština dat je predlog da predstavnik opština u Odbor direktora KCCG bude predstavnik kojeg predloži Glavni grad,” navodi se u odgovoru, gdje se dodaje da je Zajednica opština, na osnovu stavova jedinica lokalne samouprave i predloga Glavnog grada, još u martu obavijestila ministarku da je nakon sprovedenog postupka konsultacija i pribavljenog mišljenja iz opština određeno da Miranović bude predstavnik opština.

Istim aktom kažu da je zatraženo od ministarke da predloži Vladi izmjenu rješenja o imenovanju Odbora direktora KCCG, u dijelu koji se tiče predstavnika opština, do čega nije došlo.

Iz Ministarstva dodaju da to što je ministarka predložila i ponovila predlog za imenovanje Miranović govori da je saglasna sa predlogom Zajednice opština, jer je “preduzela sve aktivnosti iz djelokruga svoje nadležnosti da se imenovanje i izvrši”.

Iz DPS-a nisu odgovorili da li smatraju da je razlog za odlaganje imovanja predstavnika u odbore direktora zdravstvenih ustanova zbog toga što je riječ uglavnom o članovima njihove partije.

Miranović: Javnost da procijeni zašto se godinu čeka imenovanje

Bivša pomoćnica ministra zdravlja za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite Vesna Miranović kazala je da nije na njoj da kvalifikuje da li je u pitanju “politička odluka sadašnje Vlade da već po drugi put osporava moje imenovanje u Odboru direktora KCCG”.

”Na crnogorskoj je javnosti da procijeni zašto neko ko je specijalista i supspecijalista, redovni profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, uz to u zakonitom postupku predložen za člana Odbora direktora u ime Zajednice opština, već godinu dana čeka imenovanje? Cijenila bih da je Vlada osporila moja ekspertna znanja i time opravdala razloge za izostanak mog imenovanja,” kazala je Miranović “Vijestima”.

Bivši direktor Urgentnog centra Nermin Abdić je “Vijestima” kratko kazao da nije upoznat sa predlogom Zajednice opština niti o odluci Vlade o odlaganju.

Bonus video: