Francuska da pomogne na putu ka EU

Lider Bošnjačke stranke kazao da su Bošnjaci stoprocentno podržali prioritetnu spoljno političku orijentaciju države u pravcu evropskih i evroatlantskih integracija

5828 pregleda 4 komentar(a)
Očekuju i poboljšanje statusa manjinskih zajednica: Ervin Ibrahimović, Foto: BORIS PEJOVIC
Očekuju i poboljšanje statusa manjinskih zajednica: Ervin Ibrahimović, Foto: BORIS PEJOVIC

Predsjednik Bošnjačke stranke (BS) i potpredsjednik Skupštine, Ervin Ibrahimović, kazao je da je uvjeren da će Francuska pomoći razvoju demokratskih procesa u Crnoj Gori i prevazilaženju sadašnjeg zastoja države u procesu evropskih integracija.

On je to saopštio u pismu upućenom francuskom ambasadoru u Podgorici Kristijanu Timonijeu, čija zemlja preuzima šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom (EU).

Ibrahimović je kazao da su Bošnjaci stoprocentno podržali prioritetnu spoljno političku orijentaciju države u pravcu evropskih i evroatlantskih integracija.

Istakao je, kako je saopšteno iz BS, da su Bošnjaci u Crnoj Gori skoro plebiscitarno dali bezrezervnu podršku obnovi nezavisnosti države 2006. godine:

“BS, kao autentični i legitimni predstavnik bošnjačkog naroda u Crnoj Gori, u kontinuitetu predstavlja nezamjenjiv konstruktivan faktor na političkoj sceni u državi”.

Poručio je da će bezrezervno nastaviti da doprinose promociji i zaštiti sveukupnih ljudskih prava i razvoju multietničkih i multikulturalnih odnosa i građanskog društva na lokalnom i državnom nivou, u skladu sa evropskim vrijednostima:

“S obzirom na to da su lokalne zajednice na sjeveru, gdje manje brojni narodi u najvećoj mjeri egzistiraju, ujedno i najnerazvijeniji djelovi države, očekujemo vašu podršku na implementaciji odredbi rezolucije Evropskog parlamenta o minimalnim standardima za manjine u EU i poboljšanju statusa manjinskih zajednica u aktuelnoj, vrlo kompleksnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori”.

Timonije je u nedavnom intervjuu “Vijestima” rekao da u globalnoj agendi tokom predsjedavanja Francuske EU, Balkan nije zapostavljen.

Bonus video: