Bečić: Evropa odlaskom Sasolija ostala bez istinskog borca za demokratiju i vladavinu prava

"Bila je velika čast poznavati čovjeka kakav je bio Sasoli, i sa posebnim pijetetom se sjećam našeg susreta u Briselu na kom nije skrivao svoju nesebičnu podršku Crnoj Gori na evropskom putu"

2842 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Twitter/Aleksa Bečić
Foto: Twitter/Aleksa Bečić

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je da je odlaskom šefa Evropskog parlamenta Davida Sasolija Evropa ostala bez istinskog borca za demokratiju, vladavinu prava, i čovjeka koji se bezrezervno zalagao za politiku proširenja EU na Zapadni Balkan.

"Bila je velika čast poznavati čovjeka kakav je bio Sasoli, i sa posebnim pijetetom se sjećam našeg susreta u Briselu na kom nije skrivao svoju nesebičnu podršku Crnoj Gori na evropskom putu. Uvjeren sam da će njegova kompetencija, uložena energija i posvećenost promovisanju demokratskih vrijednosti Evrope, ostaviti veliki trag u daljem političkom djelovanju EU", napisao je Bečić na Tviteru.

Sasoli je preminuo jutros u Italiji.

Povezani članci

11. Januar 2022.

Preminuo predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli

Bio je na bolničkom liječenju u Italiji od 26. decembra zbog "ozbiljne komplikacije" u vezi sa njegovim imunološkim sistemom.

Sasoli se tokom obavljanja funkcije šefa EP zalagao za ulazak zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju i nazivao proširenje "pozitivnim projektom za mir i prosperitet", naglašavajući da tempo zavisi od ispunjavanja pristupnih kriterijuma.

Nakon novinarske karijere, 2009. je izabran za člana Evropskog parlamenta ispred italijanskih socijaldemokrata.

Predsjednik EP postao je nakon evropskih izbora u julu 2019.

Bonus video: