Građani škrtarili sa prilozima za izborne kampanje

Prema podacima sa sajta ASK-a, u kojima nema informacija za sve učesnike lokalnih izbora 5. decembra, priloge su dobile samo dvije izborne liste u Mojkovcu

3699 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Grupa građana “Ne damo Mojkovac” i Ujedinjena Crna Gora (UCG) su, prema dostupnim podacima, jedini učesnici lokalnih izbora 5.decembra koji su u kampanji dobili priloge od građana.

Lista “Ne damo Mojkovac” je za izbore u tom gradu dobila priloge u iznosu od 5.800 eura, koje su, uglavnom, donirali kandidati za odbornike sa izborne liste, dok je UCG dobila 50 eura.

To pokazuje izvještaj o troškovima izborne kampanje, koji je objavljen na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije (ASK). Iako su partije bile u obavezi da dostave Agenciji izvještaje o prikupljenim i utrošenim sredstvima u toku izborne kampanje sa pratećom dokumentacijom, u roku od 30 dana od dana održavanja izbora, to prema podacima sa sajta ASK-a sve partije nisu učinile ili podaci još nisu ažurirani na sajtu. Izbori u Mojkovcu, Petnjici i Cetinju održani su 5. decembra.

Na sajtu ASK-a nema podataka za Demokratsku partiju socijalista (DPS), Demokratsku Crnu Goru, Socijaldemokrate…

Dostupni podaci pokazuju da je za lokalne izbore na Cetinju Socijaldemokratska partija (SDP) za reklamni materijal i spotove imala trošak od 3.546 eura, dok su u dijelu medijskog prestavljanja potrošili 2.010 eura. Za gorivo su “Jugopetrolu” dali 200 eura, a za ostale troškove izborne kampanje, koji uključuju proviziju banci, reprezentaciju i materijalne troškove 486 eura.

Za angažovanje dva opunomoćena predstavnika, koji su bili u svojstvu člana Opštinske izborne komisije i zamjenika člana OIK, platili su 350 eura.

Iz budžeta Opštine Cetinje su dobili i potrošili 271 euro, a iz sopstvenih sredstava 7.000 eura.

Stara garda Liberalnog saveza je od Opštine takođe dobila 271 euro, za koje se u izvještaju ne navodi da su utrošene, dok su iz svojih sredstava potrošili 3.201 euro. Za reklamni materijal i spotove dali su 722 eura, a za medijsko predstavljanje 200 eura. Za angažovanje četrdesetak osoba, kao opunomoćenih predstavnika tokom izbornog dana, imali su trošak od 1.230 eura. Ostali troškovi, koji uključuju reprezentaciju i kopiranje izbornog materijala iznosili su 968 eura.

Grupa građana Ekološka Knjaževina Stara Crna Gora je za kampanju potrošila skoro cijeli iznos koji je dobila od Opštine Cetinje (271 eura) i to su jedina sredstva koja su potrošili tokom kampanje. Novac su potrošili za štampanje flajera.

Za izbore u Mojkovcu Ujedinjena Crna Gora je imala trošak od 550 eura za reklamni materijal, a za kopiranje 27 eura.Od Opštine su dobili 220 eura, a iz sopstvenih sredstava su na kampanju potrošili 1.500 eura. Za angažovanje 19 osoba, kao opunomoćenih predstavnika tokom izbornog dana, potrošili su 1.140 eura.

Građanski pokret URA je u Mojkovcu, pored dobijenih 220 eura iz budžeta Opštine, potrošio i 5.000 eura iz sopstvenih sredstava. Za reklamne spotove i materijal potrošili su 2.932 eura, a za medijsko predstavljanje 391 euro. Za troškove administracije pali su 109 eura, a za ostale troškove, koji uključuju troškove za kol centar i reprezentaciju 1.680 eura.

Grupa građana “Ne damo Mojkovac” je za reklamne spotove i materijal potrošila 2.735 eura, medijsko predstavljanje 3.098, administraciju 80 eura i materijalne troškove nosiocu liste Radonji Vukoviću 100 eura.

Za lokalne izbore u Petnjici SDP je od Opštine dobila 79 eura, a iz sopstvenih sredstava im je prenijeto 1.900 eura, koja su vraćena. Za reklamu su potrošili 869, a za medijsko predstavljanje 500 eura. Opunomoćenom predstavniku su platili 200 eura.

Bošnjačkoj stranci je prenijeto 2.100 eura, a iz budžeta Opštine 79 eura. Za reklamne spotove i materijal potrošili su 1.576 eura, a za ugostiteljske usluge 596 eura.

Bonus video: