Danilović: Kolege opozicionari, sjednimo za sto, dogovorimo se da prekinemo ovu lakrdiju

"Vjerujem da ću se zamjeriti podjednako svima ali bolje i to nego da se i sam uživim u nesnošljivu političku glumu i bahatu samovažnost od koje nam prijeti neizlječivo bolovanje"
44 komentar(a)
Ujedinjena Crna Gora, Goran Danilović, Foto: Zoran Đurić
Ujedinjena Crna Gora, Goran Danilović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 29.10.2017. 12:23h

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Dalilović uputio je otvoreno pismo kolegama iz opozicije, od kojih između ostalog traži da da sjednu i dogovore se kako bi prekinuli "ovu lakrdiju"

Otvoreno pismo prenosimo integralno

Uvažene kolege! Vjerujem da ću se zamjeriti podjednako svima ali bolje i to nego da se i sam uživim u nesnošljivu političku glumu i bahatu samovažnost od koje nam prijeti neizlječivo bolovanje.

Javno vas molim da svi skupa sjednemo za sto, veliki sto - nas 39 opozicionih poslanika izglasanih sa 178.000 glasova građana, sjednemo i dogovorimo se da prekinemo ovu lakrdiju.

Mnogo je jednostavnije nego nam se čini. S toga je ovo moje pismo neka vrsta lične platforme za prvi susret kako se ne bi dogodilo da se posvađamo, kao mnogo puta, na tom nesuđenom sastanku; oko stolica, rasporeda sjedjenja, prije nego se ljudski posvađamo za stolom oko čega god vrijednog svađe.

  1. Hoćemo li nove parlamentarne izbore ili ne?
  2. Ako hoćemo pitam se za kada ih hoćemo - za početak sljedeće godine; zajedno sa predsjedničkim i lokalnim; bilo kad u 2018 godini?
  3. Ako ih hoćemo možemo li u pisanoj formi ispostaviti uslove za njihovo održavanje - naravno Vladi i DPS-u, a ne međusobno?
  4. Izmjene kojih zakona ćemo predložiti u najkraćem roku kako bismo dobili poštenije izborne uslove?
  5. Ako se o svemu dogovorimo i potpišemo zajedničku platformu, zahtjeve ili šta već, a Vlada i DPS odbiju, možemo li obećati javnosti da ćemo potom povući neki zajednički potez?
  6. Ako DPS ostane pri tome da će novih parlamentarnih izbora biti tek 2020 hoćemo li se samo naljutiti na njih ili će dobiti naš spreman politički odgovor?
  7. Ako nas odbiju hoćemo li uredno izaći na sve lokalne i predsjedničke izbore?
  8. Ako prihvate da razgovaraju sa nama, sa predstavnicima 50% građana Crne Gore, hoćemo li razgovati mi sa njima ili ćemo se zakleti u partijske časti da razgovora nema?
  9. Ako ne uradimo ništa od ovoga, ako nastavimo međusobni opozicioni rat, ako uredno i u kolonama izađemo ili izadjete na predstojeću grupu lokalnih izbora i "kojim čudom" ne bude pobjede, nego nas prevare i pokradu, hoćemo li nastaviti kao da ništa nije bilo i kao da niko nije kriv?
  10. Ako nećemo vanredne, nove parlamentarne izbore, a hoćemo uredno da se takmičimo na svim lokalnim, ako će svako imati svog kandidata na predsjedničkim izborima, podrazumijeva se da se ne moramo sastajati. Za tako "genijalan" plan nam ne treba nikakvo dogovaranje.

Bilo bi, međutim, u tom slučaju korektno da se onda više ne optužujemo za "izdaju svetih" dogovora od ranije jer ih nije ni bilo.

Bilo bi normalno da onda svi vodimo svoje politike pa gdje ko izgura. Bilo bi pošteno da se više ne nadmećemo u patriotizmu i dosljednosti jer je sasvim dovoljno i jednog i drugog u politici vladajuće koalicije.

Bonus video: