Kordić: Ostvareni značajni rezultati koje ćemo predstaviti evropskim partnerima

Glavna pregovaračica razgovarala sa novoimenovanim šefom Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju Majklom Milerom

3969 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Apsolutni prioritet u pristupnim aktivnostima ostaju ispunjenje preostalih privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 i realizacija Akcionog plana za adresiranje ključnih preporuka Evropske komisije, a u proteklom periodu, naročito imajući u vidu intenzivan zakonodavni rad Skupštine Crne Gore na samom kraju 2021, ostvareni su značajni rezultati koje ćemo predstaviti našim evropskim partnerima u okviru predstojećeg Odbora za Stabilizaciju i pridruživanje, kazala je glavna pregovaračica Zorka Kordić tokom onlajn sastanka sa novoimenovanim šefom Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju Majklom Milerom.

Kordić je izrazila očekivanje da će se tokom ove godine, a naročito tokom francuskog predsjedavanja, nastaviti intenzivan politički dijalog sa institucijama i državama članicama EU, omogućen Novom metodologijom, radi prezentacije rezultata Crne Gore u određenim oblastima.

Čestitala je sagovorniku, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, na stupanju na novu dužnost i iznijela uvjerenje da će se nastaviti kvalitetna saradnja sa Generalnim direktoratom za susjedstvo i pregovore o proširenju na obostrano zadovoljstvo.

Miler je istakao da mu je, nakon dugogodišnjeg rada u institucijama EU i diplomatskog staža, zadovoljstvo što će voditi Jedinicu D2 za Crnu Goru i Srbiju, te da nastavak odličnih odnosa između Brisela i Podgorice smatra vodećim ciljem svog angažmana.

On je ocijenio da se sada treba fokusirati na ispunjavanje preostalih privremenih mjerila u poglavljima vladavine prava i realizaciju Akcionog plana za adresiranje ključnih preporuka iz Godišnjeg izvještaja EK za Crnu Goru. Istakao je, kako je saopšteno, da će predstojeći sastanci Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost i Odbora za stabilizaciju i pridruživanje biti odlična prilika da crnogorska strana predstavi rezultate postignute od posljednje Međuvladine konferencije održane u decembru.

„Generalni direktorat za susjedstvo i pregovore o proširenju ostaje ključni sagovornik i saveznik Vlade Crne Gore kada je riječ o pristupanju Evropskoj uniji“, poručio je Miler.

Bonus video: