lider prave o slučaju zapljene kokaina

Milačić: Sumnjamo u Katnićevu zvaničnu verziju

"Očekujemo što hitnije kadrovske promjene u tužilaštvu kako bi građani Crne Gore bili sigurni i kako bi Crna Gora na pravi način krenula u borbu protiv organizovanog kriminala", kazao je Milačić

6380 pregleda 196 reakcija 33 komentar(a)
Milačić, Foto: Prava Crna Gora
Milačić, Foto: Prava Crna Gora

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić kazao je da u toj partiji sumnjaju u "zvaničnu verziju" glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića povodom slučaja zapljene oko pola tone kokaina.

"Nakon jučerašnje pres konferencije jasna je namjera SDT Milivoja Katnića da skrene istragu o švercu 15 miliona eura vrijednog kokaina pronađenog u Voliju u slučaj podmetanja 'kukavičjeg jajeta' od strane nekog anonimnog špeditera u originalne pakete kompanije Derbi, gospodina Izeta Rastodera, a sve to u kontejner kompanije Voli gospodina Dragana Bokana", saopštio je Milačić.

Kazao je da će Katnić, prije nego nastavi sa "daljom tiradom" koju mu je "neko skicirao i omogućio", morati da odgovori na nekoliko važnih pitanja "koja ste prećutali i odveli u pravcu opštih 'modusa operandi', nepoznatih počinilaca u Ekvadoru i Sloveniji (ponajmanje u Crnoj Gori), i odgovornosti nekog običnog špeditera koji je i ovako i onako angažovan od istog tog Volija."

"1. Kako to da u tom, kako ste rekli, mrklom mraku, devet dana zaredom, prije carinske i skenerske kontrole, na mjestu kako rekoste "gdje svako može da uđe", u slobodnoj carninskoj zoni, niko od navodnih "NN" podmetača kokaina nije ni pokušao da preuzme tovar vrijedan 15 miliona eura?

2. Kako to, s tim u vezi, da niko nije bio zainteresovan da po svaku cijenu obezbjedi svojih 15 miliona, a sve to u svijetu kriminala u kome se po Vašim istragama glave gube za nekoliko desetina hiljada eura? Pored ove činjenice, navodna falsifikovana plomba izgleda kao cucla za zamajavanje djece, ali i svih građana Crne Gore.

3. Kako to da je tovar sa drogom devet dana bio u mrklom mraku, da ništa nije bilo – kako ste rekli – obavještajno pokriveno, da je već tri puta prošle godine – kako ste rekli – uspjelo, a sada, četvrti put, niko nije ni pokušao da dođe do svojih 15 miliona eura vrijednog kokaina?

4. Gospodine Katniću, da se bavite švercom kokaina, osim što ga javno hvalite, a da ste svjedok svih prethodnih mjeseci velike javne priče i ogromnog bačenog javnog svjetla na slobodnu carinsku zonu – i oko šverca cigareta, i svega ostalog – da li biste se odlučili da upravo na tom mjestu preuzimate kokain?

5. Kako to gospodine Katniću da niste prikazali ni jednu jedinu sliku praćenja, pretovara i drugih radnji koje ste kako kažete preduzeli?

6. Kako objašnjavate gospodine Katniću da Voli zaključi ugovor sa špediterskom agencijom, ali je samo i jedino običan zaposleni kriv za sve? Kakva je to OKG od jednog čovjeka i konačno, ko je unajmio tog špeditera ako ne kompanije gospodina Bokana i gospodina Rastodera?

7. Molimo Vas gospodine Katniću, prije nego što nastavite sprdnju sa tužilaštvom i sa javnošću, odgovorite nam kakvo je to bezbjedonosno praćenje pošiljke koju na kraju otkrivaju, ne bezbednjaci koji su navodno uključeni, nego obični građani u sred logističkog centra Volija?

8. Gospodine Katniću, kako biste - više u svojstvu portparola Volija, nego Specijalnog državnog tužioca – svim silama odbranili onog u čijim prostorijama je pronađeno pola tone kokaina skandalozno ste se drznuli da pribjegnete i totalnim, paušalnim konstrukcijama gdje ste javnost ekskluzivno obavijestili da je prošle godine nestalo oko tri tone kokaina iz slobodne carinske zone.

To ste zaključili na osnovu toga što je u tri navrata falilo oko tri tone robe. Odakle znate i odakle Vam pravo da pred čitavom crnogorskom javnošću tvrdite da je riječ o kokainu, kada za to nemate niti jedan jedini dokaz? Možda je riječ o oružju, možda o skanku, možda o bananama, možda o luku. Vi na ovaj način, osim što nemušto branite jednu privatnu kompaniju, širite javnu paniku.

9. Gospodine Katniću, mašete juče dopisima Volija koje je slao institucijama da provjeravaju kontejnere za tu firmu, što nije dokaz ničije čistote, već može biti itekako suprotno. Građana radi, zar nije više nego indikativno da je poslednji dopis stigao upravo 11. januara, upravo na dan kada je skenirana roba i otkriven kokain od strane demokratizovane i oslobođene Uprave prihoda i carina, a Crna Gora je mala i dojave teku brzo.

10. Gospodine Katniću, juče niste dali ni približno zadovoljavajući odgovor na pitanje zašto se reakcija nadležnih institucija u slučajevima Budimira Krstovića i Dragana Bokana itekako razlikuje? Krstović u čijem magacinu je pronađeno tonu ipo kokaina je u pritvoru skupa sa svojom ćerkom, a Bokan u čijem magacinu je pronageno pola tone kokaina nije ni saslušan", navodi Milačić u saopštenju.

Milačić je ocijenio da je pres konferencija "djelovala iznuđeno".

"Zahvaljujući Vašem političkom angažmanu na mjestu SDT-a, došli smo u situaciju da znamo što se događa kod nestanka ovolike količine droge. Ako je neko mogao da zanemari gubitak tolikog novca, a u tom svijetu su i stostruko manji iznosi predmet bespoštedne borbe, onda sigurno nije, bez pokušaja da ga sačuva, doveo u pitanje sopstveni život. Konačno, čudno je da na Vašoj pres konferenciji održanoj dva dana nakon zaplijene, koja je djelovala iznuđeno, nije bilo ni jedne fotografije praćenja, preuzimanja pošiljke, slike otvaranja kontejnera, upada policije, hitnog obavještenja javnosti sa svim detaljima akcije i sve ono što i u Crnoj Gori i svuda prati akcije ovakvog obima. Djeluje kao da ste se sakrili iza gospođe Petričević koja je očigledno na svojim leđima dala ključnu informaciju o pošiljci, koju Vi sada stavljate u neki neprirodan i nelogičan kontekst."

"Prava Crna Gora, na osnovu svega prethodnog, otvoreno sumnja u juče iznešenu zvaničnu verziju oko pola tone kokaina pronađenog u magacinu Volija, pa očekujemo što hitnije kadrovske promjene u tužilaštvu kako bi građani Crne Gore bili sigurni i kako bi Crna Gora na pravi način krenula u borbu protiv organizovanog kriminala", zaključuje Milačić u saopštenju.