I DF i SNP za pad Vlade ako se s manjinama dogovori nova

Nagoviješteno da bi inicijativu mogli podnijeti i predstavnici vlasti, Demokrate i Ujedinjena protiv

28712 pregleda 376 reakcija 129 komentar(a)
DF i SNP na istom fonu, Demokrate protiv: Šef kluba poslanika Demokrata  sa liderima DF-a i SNP-a, Foto: BORIS PEJOVIC
DF i SNP na istom fonu, Demokrate protiv: Šef kluba poslanika Demokrata sa liderima DF-a i SNP-a, Foto: BORIS PEJOVIC

Provjeru povjerenja Vladi premijera Zdravka Krivokapića mogla bi u parlamentu zatražiti i parlamentarna većina, a njen opstanak ne bi bio izvjestan, s obzirom da su iz Demokratskog fronta (DF) i Socijalističke narodne partije (SNP) juče poručili da bi podržali takav predlog.

Takav epilog se nazire nakon jučerašnje izjave jednog od lidera DF-a Milana Kneževića, koji je saopštio da će taj politički savez podržati inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi, ako prethodno bude potpisan koalicioni sporazum kojim će biti dogovoreno formiranje nove vlade od predstavnika parlamentarne većine i manjinskih partija.

Istakao je da u parlamentarnoj većini postoje neke ideje da treba pokrenuti inicijativu o izglasavanju nepovjerenja Vladi.

Lider DEMOS-a Miodrag Lekić kazao je “Vijestima” da pomenuta inicijativa zaslužuje pažnju i suštinski se ne razlikuje od njihovih već saopštenih javnih stavova.

”Rekli smo više puta da je nakon izbora 30. avgusta izostao zajednički program, ozbiljan dogovor, uključujući i kadrovski, i da sada plaćamo visoku cijenu nereformisanog društva i mnogih, gotovo dnevnih državno-institucionalnih konfuzija i neozbiljnosti”.

Lekić je istakao da ozbiljnost situacije “ovdje zahtijeva jasan javan stav, a ne populističke političke kuhinje, parcijalne interese, inflaciju javnih riječi s ukusom bljutavih demagogija”.

”Treba preuzeti odgovornost pred građanima za izbor između dvije mogućnosti koje jedino postoje - zadovoljstvo postojećim stanjem i zagovaranje statusa kvo. Ili zastupanje promjene na pravilima parlamentarne demokratije koje bi omogućile kompetentno i odgovorno vođenje države i najvljene reforme”.

Stav DF-a juče je naišao na podršku SNP-a, iz kog je poručeno da je neophodno testirati povjerenje Vladi.

”Ukoliko premijer neće da testira povjerenje u Skupštini, poslanici parlamentarne većine bi trebalo da podnesu taj predlog i ukoliko Vlada u tom slučaju dobije povjerenje trebalo bi je pustiti da radi do kraja mandata. U suprotnom, poslanici parlamentarne većine plus manjinske partije trebalo bi da formiraju novu vladu i prekinu ovu agoniju koja traje mjesecima”.

Oštro protivljenje stavu DF-a juče su iskazali iz Demokratske Crne Gore i Ujedinjene Crne Gore (UCG) koja je u koaliciji sa DF-om.

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović je poručio da ukoliko dio parlamentarne većine prihvati naredbu DPS-a i njihovih pomagača i pregovarača i podnese inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi, biće to pakt sa DPS-om.

On je istakao da raniji pregovori o obaranju Vlade nijesu urodili plodom, pa pregovarači traže prikrivene modele za obaranje, a potom formiranje parlamentarne većine sa DPS-om:

“Prikriveni model znači da Inicijativu ne podnese opozicija, već dio parlamentarne većine. Da za Inicijativu glasaju dio parlamentarne većine, dio opozicije (koalicioni partneri DPS-a) i neki pozajmljeni članovi poslaničkog Kluba DPS-a, kako bi na kraju ispalo da sa DPS nije srušena Vlada, te da ih na kraju čeka ‘nagrada’ za prekompoziciju vlasti”.

Funkcioner UCG Goran Danilović je poručio da UCG neće učestvovati u maltretiranju pobjedničke većine od 30. avgusta 2020, niti dopustiti da se, makar bez njihove javne osude i otpora, prave pogubne kombinacije oko rušenja Vlade i izglasavanja nove uz pomoć DPS-a.

”Mi nećemo ići na mobu gubitnicima, niti ćemo podupirati čije god bolesne političke ambicije. Nećemo glasati za nepovjerenje, a ova Vlada je više onih koji hoće da je ruše, nego što je naša”.

Bonus video: