Crna Gora uvela sankcije predstavnicima ruske Vagner grupe

Evropska unija tvrdi da je Vagner grupa odgovorna za ozbiljne povrede ljudskih prava u Ukrajini, Siriji, Centralnoafričkoj republici, Sudanu i Mozambiku

17559 pregleda 30 reakcija 29 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crna Gora je podržala odluku Evropske unije (EU) da uvede sankcije predstavnicima ruske Vagner grupe, nakon optužbi da rade na podrivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine. To se navodi u saopštenju visokog predstavnika EU za spoljnu politku i bezbjednost od 14. januara. Sankcije koje su uvedene podrazumijevaju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine.

Savjet je 13. decembra 2021. godine, stoji u saopštenju, usvojio Odluku (CFSP) 2021/21961 o izmjenama i dopunama Odluke 2014/145/CFSP.

Odlukom Savjeta se, kako se napominje, mijenja spisak lica, subjekata i tijela koji podležu restriktivnim mjerama, kako je navedeno u aneksu odluke 2014/145/CFSP, dodavanjem tri osobe.

"Zemlje kandidati Crna Gora i Albanija, te EFTA država Norveška, članica Evropskog ekonomskog prostora, kao i Ukrajina pridružuju se ovoj odluci Savjeta. Oni će obezbijediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom odlukom Savjeta. Evropska unija prima na znanje ovu posvećenost i pozdravlja je", navodi se u saopštenju visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost.

U odluci Savjeta EU od 13. decembra prošle godine, piše da treba dodati tri lica na listu sankcionisanih, prenosi portal RTCG.

"S obzirom na umiješanost Wagner grupe, neinkorporisanog vojnog subjekta sa sjedištem u Rusiji, u akcijama koje podrivaju i ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, posebno u Donbasu, Savjet smatra da na spisak lica, subjekata i lica treba dodati tri lica", naglašeno je iz u odluci Savjeta EU.

Ta tri lica su, prema navodima iz Službenog glasnika EU, Dimitrij Utkin, osnivač i oficir Vagner grupe, Denis Karitonov. povezan sa Vagner grupom i Sergej Šerbakov, za koga se takođe tvrdi da je povezan sa Vagner grupom.

Evropska unija tvrdi da je Vagner grupa odgovorna za ozbiljne povrede ljudskih prava u Ukrajini, Siriji, Centralnoafričkoj republici, Sudanu i Mozambiku.

Rusija optužbe negira, a ruski predsjednik Vladimir Putin navodi da privatni vojni izvođači imaju pravo da rade i ostvaruju svoje interese bilo gdje u svijetu sve dok ne krše zakon.

Bonus video: