Vartolomej čestitao Bečiću na podršci MCP: "Na pravi način se borite za religijske slobode i jedinstvo"

Bečić zahvalio Vartolomeju na doprinosu izgradnji Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, od kamena temeljca, u čijem je postavljanju učestvovao, pa sve do svečanog osvećenja

17516 pregleda 308 reakcija 88 komentar(a)
Bečić i Vartolomej, Foto: Skupština Crne Gore/Igor Šljivančanin
Bečić i Vartolomej, Foto: Skupština Crne Gore/Igor Šljivančanin
Ažurirano: 16.01.2022. 14:31h

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić sastao se danas u Istanbulu sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom koji mu je, kako je saopšteno iz parlamenta, čestitao što se na pravi način bori za religijske slobode i jedinstvo svih u Crnoj Gori.

Iz Skupštine su kazali da je Vartolomej izrazio veliko zadovoljstvo zbog posjete predsjednika crnogorskog parlamenta.

“Čekali smo na ovu posjetu. Zaista ohrabrujemo i divimo se Vašoj mladosti, mudrosti i hrabrosti. Čestitam Vam na tome što se na pravi način borite za religijske slobode jedinstvo svih u Crnoj Gori. Čestitam Vam na podršci Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i njenom mitropolitu, Joanikiju”, istakao je Vartolomej, a kako je saopšteno iz parlamenta.

Rekao je, dodaju, i da su građani u Crnoj Gori srećni što imaju Joanikija za nasljednika mitropolita Amfilohija.

Bečić Vartolomej
foto: Igor Šljivančanin/Skupština Crne Gore

Vartolomej je kazao, kako se navodi, i da je upoznat sa "teškim uslovima" pod kojima se odigralo Joanikijevo ustoličenje na Cetinju.

“Pružili ste mu sjajnu podršku. Pratili smo kompletnu situaciju i molili se za mir, napredak i stabilnost”, istakao je Vartolomej, koji je zamolio Bečića da "prenese pozdrave i bratsku ljubav mitropolitu Joanikiju i narodu Crne Gore".

Bečić je istakao da mu je izuzetna čast što ima priliku da razgovara sa patrijarhom kao prvim po časti među pravoslavnim episkopima i "glasnogovornikom pravoslavlja".

Aleksa Bečić i Vartolomej
foto: Skupština Crne Gore/Igor Šljivančanin

"Naglasivši značaj koji carigradski tron ima u vjeri, samim tim što je Carigradska partijaršija majka Crkva našoj Crkvi, te ističući da je nesumnjivo velika podrška pravoslavcima širom svijeta, Bečić je kazao da je Crna Gora većinski pravoslavna država, koju, pored toga, krase i multietičnost i multikonfesionalnost, te da je naša država primjer zemljama u regionu u kreiranju budućnosti kroz međunacionalni i međuvjerski sklad", saopšteno je iz Skupštine.

Bečić je Vartolomeju, prenoseći pozdrave od Joanikija, kazao da je," kao prijatelj blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, od njega u više navrata čuo bratske riječi pohvale i ljubavi prema Crkvi konstatinopoljskoj", te da se uvijek "rado sjećao studentskih dana koje je sa Njegovom Svetošću patrijarhom Vartolomejem Amfilohije proveo u Rimu".

Aleksa Bečić i Vartolomej
foto: Skupština Crne Gore/Igor Šljivančanin

Bečić je, dodaju iz parlamenta, "upoznao patrijarha sa tim koliko smo, kao društvo, učinili za vjerske slobode" izmjenama spornih članova Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

“Tačno godinu dana nakon što je u Skupštini Crne Gore, odlukama nove skupštinske većine, usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojima se u suštini eliminišu svi, za crkve i vjerske zajednice, sporni članovi”, rekao je Bečić.

Istakao je zahvalnost "vjernog naroda Crne Gore" zbog, kako je kazao, dragocjenog doprinosa koji je Vartolomej dao za izgradnju Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, od kamena temeljca, u čijem je postavljanju učestvovao, pa sve do svečanog osvećenja.

"Do kraja sam posvećen ustavnom principu sekularnosti, a poštujući vjekovno trajanje pravoslavne Crkve, njen značaj za prosvjetu, kulturu i društvo, te shodno tom principu, ja kao predsjednik Skupštine se držim po strani kada je u pitanju unutrašnje uređenje pravoslavne Crkve - poštujući Ustav Crne Gore i crkveni kanonski poredak”, zaključio je Bečić i istakao da je Mitropolija crnogorsko-primorska "bila i ostala zajednička kuća Crnogoraca i Srba".

Aleksa Bečić i Vartolomej
foto: Skupština Crne Gore/Igor Šljivančanin

Vartolomej je zamolio Bečića da Joanikiju uruči poklon, kopiju Panagije sa svojim inicijalima.

Bonus video: