Pavićević: Na pragu smo stvaranja vlade nacionalnog preporoda i pomirenja

"Svima onima koji smatraju da im je nacionalni prefiks osnovni predznak nema mjesta u ovoj vladi. Mene je sramota da budem s njima", rekao je lider CIVIS-a

102461 pregleda 628 reakcija 193 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Boris Pejović
Sa pres konferencije, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Saveza građana CIVIS Srđan Pavićević kazao je na današnjoj pres konferenciji koalicije "Crno na bijelo" da je princip za koji se zalažu manjinska vlada.

"Na pragu smo stvaranja vlade nacionalnog preporoda i pomirenja", kazao je on i pozvao da toj vladi svi daju podršku.

Kazao je da nije važno da li će to biti ostvareno uz njihovo učešće, ili sa nekom drugom generacijom.

"Svima onima koji smatraju da im je nacionalni prefiks osnovni predznak nema mjesta u ovoj vladi. Mene je sramota da budem s njima", istakao je.

Pavićević je ocijenio da se ekspertska vlada donekle pretvorila u svoju suprotnost, da nije ni približno realizovala ono što je očekivano, kazavši da koalicija "Crno na bijelo" takvoj politici i stagnaciji ne može više dati zeleno svjetlo.

Rekao je da je vlada eksperata bila autentična ideja da tranzicija vlasti bude što bezbolnija i lakša, kao i da su smatrali da je to bio dobar model kako smiriti strasti.

"Eksperti je trebalo da budu tas na vagi i kohezioni faktor i da poveže dvije strane koje su antagonizovane do nivoa sukoba. Međutim, vlada eksperata se pretvorila u svoju suprotnost i dinamika promjena je na nezavidno lošem nivou. Suočeni sa ovom relativnom inertnošću i konfuzijom nijesmo više imali pravo da to posmatramo zatvorenih očiju. Više takvoj stagnaciji ne možemo da damo zeleno svjetlo. Zbog toga smo se odlučili na novi potez, jer ne znamo gdje je je situacija gora, u Vladi, parlamentu ili sudskoj vlasti", rekao je Pavićević.

Srđan Pavićević, Dritan Abazović
foto: Boris Pejović

Smatra da je aktuelno stanje postalo neodrživo.

"Ne može da vlast bude dobra, a da ljudi budu nezadovoljni i da bježe iz države. Napuštaju nas oni što su izgubili nadu, koju smo obećali da ćemo im vratiti. Blokirani, zamrznuti u koraku, moramo da tražimo model kako iz ovoga da izađemo. Užasno mi je krivo jer je ideja eksperata potekla iz Civisa, ali ne možemo sad da se poklopimo ušima".

"Šaljemo poziv svim demokratskim, građanskim opcijama da priđu da akumuliramo energiju i zauzmemo što više političkog prostora. Tako će biti manje prostora za ekstreme koji će ostati na marginama", poručio je Pavićević.

Nastavi li se naš život na ovaj način, kako je kazao, "srljamo u desne podjele".

Bonus video: