Građane će brisati, ali pažljivo

Radna grupa 2 Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu je, uz učešće ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i v. d. generalnog direktora Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance Miroslava Zekovića nastavila rad na Zakonu o registrima prebivališta i boravišta

11906 pregleda 7 komentar(a)
inistar predstavio njihove preporuke: Branka Bošnjak, Foto: Skupština Crne Gore
inistar predstavio njihove preporuke: Branka Bošnjak, Foto: Skupština Crne Gore

Jedna od radnih grupa Odbora za izborne reforme, koja radi na izmjenama Zakona o registrima prebivališta i boravišta i Zakona o biračkom spisku, ubrzaće rad kako bi što prije završila taj posao, rekla je “Vijestima” predsjednica tog skupštinskog tijela Branka Bošnjak (Pokret za promjene).

Radna grupa 2 Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu juče je, uz učešće ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i v. d. generalnog direktora Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance Miroslava Zekovića nastavila rad na Zakonu o registrima prebivališta i boravišta.

”Ministar Sekulović predstavio je njihove preporuke i u kom pravcu bi se trebalo ići sa izmjenama Zakona o registrima prebivališta i boravišta. Svi smo se usaglasili da je ovaj registar nešto što je neophodno što hitnije ažurirati, a da je zato neophodno ostaviti mogućnost nadležnom ministarstvu da može po službenoj dužnosti, vršiti brisanje. Sve to uz vrlo jasne mehanizme kontrole, da ne bi došli u situaciju da neko bude izbrisan i da izgubi biračko prava, a da se za to nijesu stekli uslovi. Pošto se radi o vrlo osjetljivoj temi a ne želeći ijednom našem državljaninu koji se nalazi u inostranstvu da uskratimo ovo pravo, dogovor je da se jasno preciziraju kriterijumi, procedura i rokovi”, rekla je Bošnjak.

Učestvovao u raspravi: Sekulović
Učestvovao u raspravi: Sekulovićfoto: Savo Prelević

Sekulović je, kako je saopšteno iz Skupštine, upoznao članove Radne grupe sa posljednjom verzijom Nacrta izmjena tog zakona, kao i o namjeri da se uredi centralni registar stanovništva.

U njemu su sadržani svi podaci o građanima a koje koriste državni, organi lokalne samouprave i lokalne uprave.

Razgovarano je, kako saznaju “Vijesti”, o najboljim rješenjima kako bi se uveo red u registar prebivališta MUP-a, koji je ranije objavio da postoji veliki broj građana koji se godinama nije obraćao ni za jedan dokument, ali i veliki broj onih koji koriste stara dokumenta koja treba zamijeniti.

”Na sjednici je donesen zaključak da predstavnici MUP-a prisustvuju narednim sjednicama Radne grupe, imajući u vidu da su zakoni kojima se bavi ova Radna grupa u nadležnosti tog ministarstva”, navodi se u saopštenju.

Sjednici su prisustvovali i pridruženi članovi iz reda NVO Dragan Koprivica i Milena Gvozdenović iz CDT-a, kao i Goran Macanović i Milo Kastaratović iz “Saveza slijepih Crne Gore”.

Donijet je zaključak, kako piše u saopštenju, da se u nastavku rada pozovu i predstavnici NVO CeMI, kako bi članove Radne grupe upoznali sa informacijama sa konferencije “Kako do ažurnog biračkog spiska u Crnoj Gori”, koju je organizovala ta NVO. Ranije je Odbor za izborne reforme odbio prijavu NVO CeMI da učestvuje u njenom radu.

Odbor za izborne reforme dobio je novi mandat, jer do kraja 2021. nije završio posao pa je Skupština produžila rok za nastavak njegovog rada.

Bonus video: