Blažić: Manjinska vlada nudi konkretno rješenje, politički subjekti da relaksiraju višemjesečne tenzije

"Najzad prazne višemjesečne politikantske priče su zamijenjene konkretnim predlogom kao mogućim "pokušajem" rješenja institucionalne krize. Svako rješenje ima svojih prednosti i manjkavosti ali tek sada nakon višemjesečne krize i kolapsa institucija i nezadovoljstva građana ponuda URA i koalicionih partnera Civisa je konkretna"

15877 pregleda 67 reakcija 42 komentar(a)
Blažić, Foto: Savo Prelević
Blažić, Foto: Savo Prelević

Nakon višemjesecnog lutanja i nuđenja različitih varijanti rješavanja višemjesečne, prije svega, institucionalne pa tek onda političke krize, najzad imamo konkretne poteze i model "manjinske" vlade , koji trenutno nudi jedno konkretno rješenje uz alternativu i krajnjeg rješenja ako ne uspije ovaj model - novi parlamentarni izbori, saopštio je Đorđije Blažić, dekan Fakulteta za državne i evropske studije.

On je to poručio povodom toga što je koalicija "Crno na bijelo" predložila na jučerašnjoj pres konferenciji model manjinske vlade u kojoj, kako je kazao lider Građanskog pokreta URA i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ne bi bilo mjesta za DF i DPS.

"Najzad prazne višemjesečne politikantske priče su zamijenjene konkretnim predlogom kao mogućim "pokušajem" rješenja institucionalne krize. Svako rješenje ima svojih prednosti i manjkavosti ali tek sada nakon višemjesečne krize i kolapsa institucija i nezadovoljstva građana ponuda URA i koalicionih partnera Civisa je konkretna. Na političkim subjektima je da odluče, cijeneći prije svega interese i trpeljivost građana da nađu najbolje rješenje, ne za sebe, već građane Crne Gore, daju šansu tom konceptu, i relaksiraju višemjesečne tenzije, oroče vremenski period provjere rezultata rada manjinske Vlade i na kraju u zavisnosti od rezultata rada donesu konačnu odluku o (ne) opstanku manjinske vlade", napisao je Blažić na Fejbuku.

On je dodao da je to trenutno jedino moguće rješenje nakon sto su kako je kazao Blažić prethodnih mjeseci propali svi pokušaji da se kriza pokuša riješiti, te pošto kako navodi Blažić trenutno ne postoji drugi protiv-koncept rješavanja krize.

"Očigledno je da višemjesečna kriza institucija i vlasti samo produbljuje partijske podjele koje se nažalost reflektuju na čitavo društvo i koje su nam u ovom trenutku najmanje potrebne. To je trenutno jedini modalitet koji je ponuđen građanima Crne Gore i kojeg treba mudro ali i kritički i samokritički isprobati prije nego li se radikalnije bude rješavala kriza novim parlementarnim izborima kao krajnjim modelom. Nestaje strpljenje građana i svakako ovo bi trebala biti i posljednja šansa članovima Parlamenta da stabilizuju državu i njene i njene urušene institucije", zaključio je Blažić.

Bonus video: