predsjendik skupštine u zvaničnoj posjeti Bakuu

Premijer Azerbejdžana Bečiću: Bićemo prva zemlja koja će vam čestitati na članstvu u Evropskoj uniji

Bečić je prenio zaintersovanost MVP-a za organizovanje II bilateralnih i konzularnih konsultacija u narednom periodu, kojom prilikom bismo razmotrili sva pitanja od obostranog interesa za naše resore.

13909 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se sa premijerom Republike Azerbejdžan Alijem Asadovim, nakon čega je uslijedio sastanak sa ministrom vanjskih poslova Džejhunom Bajramovim, saopšteno je iz kabineta predsjednika Skupštine.

Izrazivši zadovoljstvo povodom prve zvanične posjete Republici Azerbejdžan predsjednik Skupštine je kazao da je uvjeren da će dobri bilateralni odnosi dvije zemlje u budućnosti, brojnim inicijativama, biti dodatno unaprijeđeni i osnaženi.

U tom smislu on je naglasio da se, imajući u vidu interese Crne Gore u međunarodnim odnosima u cjelini, uspostavljanje bliže saradnje sa Republikom Azerbejdžan može tretirati kao jedan od važnih aspekata crnogorske vanjske politike.

Naglasivši da je ekonomska saradnja visoko na agendi bilateralnih prioriteta, predsjednik je ukazao i potrebu intenziviranja partnerstva u oblasti turizma, a posebno u kontekstu povećanja turističke posjećenosti između dvije zemlje, uz uvjerenje da će avio linija na relaciji Baku-Tivat nesumnjivo doprinijeti tom cilju.

„Povećanjem turističke posjećenosti, ukoliko bi pomenta avio linija bila kostantna, a ne samo tokom ljetnje turističe sezone, sigurno bismo doprinijeli tome da se državljani naše dvije zemlje učestalije posjećuju, čime bismo učvrstili prijateljske veze među građanima“, kazao je Bečić.

Potrebi da idemo naprijed i dinamiziramo naše odnose možemo doprinijeti i olakšanjem viznog režima, čime bismo takođe doprinijeli snaženju saradnje u oblasti turizma i povećanju turističkog prometa, ocijenio je Bečić.

On je premijeru Azerbejdžana prenio očekivanje da će saradnja u oblasti vizne liberalizacije biti olakšana, ako se svim crnogorskim državljanima dozvoli ulazak u Azerbejdžan bez vize, dok je to trenutno slučaj samo za državljane sa diplomatskim i službenim pasošima.

Navodeći da je prepoznatljiv odgovoran pristup koji Azerbejdžan pokazuje u kontekstu zdravstvene krize na međunarodnom nivou Bečić je zahvalio na značajnim donacijama koje je Azerbejdžan obezbijedio crnogorskom zdravstvenom sistemu u uslovima krize, te izrazio saučešće zbog žrtava korone u toj zemlji.

Bečić je prenio zaintersovanost MVP-a za organizovanje II bilateralnih i konzularnih konsultacija u narednom periodu, kojom prilikom bismo razmotrili sva pitanja od obostranog interesa za naše resore.

On je kazao da nam je i ekonomska saradnja veoma bitna, što je i potvrđeno održavanjem II Mješovite komisije za ekonomsku saradnju i Poslovnog foruma između privrednika dvije zemlje u Bakuu, krajem juna 2019. U cilju daljeg jačanja ekonomske saradnje, Bečić je ukazao na značaj održavanja III sjednice Mješovite komisije za ekonomsku saradnju, uz zadovoljstvo što smo ćemo, po principu reciprociteta, ovog puta biti mi domaćini.

Asadov je istakao da je posjeta predsjednika Bečića izuzetno važna za njihovu zemlju, te da smatra da se prijateljski odnosi Azerbejdžana i Crne Gore uspješno razvijaju u različitim oblastima, a da će ova posjeta dati podsticaj proširenju bilateralne saradnje. On je istakao da Crnoj Gori želi svu sreću na putu da postane prva članica Evropske unije.

„Ne možemo da utičemo na odluke EU, ali Azerbejdžan će biti prva država koja će vam čestitati na članstvu u EU“, istakao je Asadov.

Ministar vanjskih poslova Džejhun Bajramov je istakao da Crnu Goru smatraju izuzetno prijateljskom državom.

„Tačnije, kao zemlju sa kojom imamo nivo odnosa kao sa strateškim partnerima. Pratimo dijalog koji vodite sa Evropskom unijom i radujemo se vašem uspjehu, kao naših prijatelja“, istakao je Bajramov.

Bečić boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Azerbejdžanu, na poziv predsjednice Skupštine Sahibe Gafarove.