Vučinović: Nikada HGI nije i neće licitirati sa državnim interesima Crne Gore

"Ne tako rijetko smo bili kritikovani od svojih vlastitih simpatizera da zanemarujemo naše stranačke interese" rekla je Vučinović
90 pregleda 23 komentar(a)
Marija Vučinović, HGI, Foto: HGI
Marija Vučinović, HGI, Foto: HGI
Ažurirano: 28.10.2017. 18:33h

Nikada HGI nije i neće licitirati sa državnim interesima Crne Gore, saopštila je večeras Marija Vučinović, predsjednica Hrvatske građanske inicijative (HGI).

"Ne tako rijetko smo bili kritikovani od svojih vlastitih simpatizera da zanemarujemo naše stranačke interese" rekla je Vučinović u Tivtu na proslavi povodom 15 godina od osnivanja HGI.

"Posebno mi je zadovoljstvo obratiti vam se upravo danas, kada proslavljamo 15 godina od osnivanja prve i jedine legitimne političke stranke Hrvata u Crnoj Gori, Hrvatske građanske inicijative. Svjesni i onda kao i danas da se društveno tkivo Crne Gore temelji na zajedništvu svih njenih naroda u svim njihovim različitostima, osnovali smo Hrvatsku građansku inicijativu i time doprinjeli političkom sazrijevanju i razumijevanju da je ova država, država svih nas građana, nezavisno o tome kojoj vjerskoj ili nacionalnoj zajednici pripadamo. Sve dok afirmišemo suživot na bazi tolerancije i razumijevanja na dobrom smo putu jačanja i snaženja građanske države Crne Gore", istakla je Vučinović.

Ona je dodal da s ponosom istič da HGI, zahvaljujući njenim predstavnicima u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti uspješno unaprijeđuje i afirmiše hrvatsku nacionalnu zajednicu u Crnoj Gori.

"Na taj način, ne manje važno, šaljemo i jasnu poruku da smo ravnopravan narod i da, kao i drugi narodi, imamo pravo na svoje predstavnike. No, sve ovo ne bismo ostvarili da nije i vas dragi prijatelji, koji ste shvatili i koji i danas razumijete da samo jedinstveni možemo postići svoj cilj. A to znači da preko naših legitimnih političkih predstavnika, imamo garanciju da će naša prava biti ostvarena, a naš identitet sačuvan. Vjerujem, da smo našim zajedničkim radom i zalaganjem u izgradnji i afirmaciji države Crne Gore, kao demokratske i multikulturalne zajednice, dovoljno pokazali i dokazali da je hrvatska nacionalna zajednica i te kako utemeljena u njenoj biti", rekla je Vučinović.

Po njenim riječima, HGI pripada korpusu političkih stranaka koje predstavljaju manjinski narod, a sa tim strankama HGI dijeli zajedničke ciljeve u jačanju demokratske i multikulturalne države Crne Gore.

"Sada, nakon 15 godina, smatram da niti jedna naša temeljna odrednica nije dovedena u pitanje. Naprotiv, svojim političkim djelovanjem HGI je oduvijek kao i što radi danas, davala nemjerljiv doprinos očuvanju stabilnosti i ustavnog poretka Crne Gore, a to ćemo činiti i ubuduće. Stoga vas podsjećam da se HGI u svom stranačkom programu od osnivanja, 2002. godine zalagala za obnovu nezavisnosti države Crne Gore, kao i njen put u NATO i EU. Crna Gora je danas članica NATO saveza, a tome su i HGI i hrvatska nacionalana zajednica dale nemjerljiv doprinos", poručila je Vučinović.

Predsjednica HGI je rekla i da je ta partija važan most saradnje između Crne Gore i Hrvatske, a samim tim i EU, te na taj način, iako brojčano najmanja zajednica daće značajan doprinos "našoj državi Crnoj Gori u procesu pristupanja EU".

"Podsjetiću, da smo kao inicijativa, u našoj zajednici prepoznati kao politička stranka koja brine o studentima kroz stipendije, kao i kroz sponzorstva mnogobrojnih sportskih i kulturnih događaja. Sponzorisali smo i učestvovali u obnovi značajnog broja vjerskih objekata, što ćemo i nadalje činiti. Ne zaboravljamo ni ljude u potrebi i shodno našim mogućnostima uvijek smo spremni izaći im u susret. I kao Hrvati i kao članovi i simpatizeri Hrvatske građanske inicijative imamo i te kako razloga da budemo ponosni na to što jesmo i na to gdje jesmo. Zato se svima vama zahvaljujem na neizmjernoj podršci, jer je 15 godina postojanja, i pored nebrojenih poteškoća u rastu i sazrevanju stranke, 15 godina dosljednog i prepoznatljivog političkog puta", kazala je Vučinović.

Bonus video: