Na Cetinju bez dogovora, u Mojkovcu biraju Delića

Za razliku od Mojkovca na Cetinju, gdje su lokalni izbori takođe održani 5. decembra, nema pomaka o dogovoru oko formiranja vlasti a za šta rok ističe početkom februara

23372 pregleda 32 reakcija 21 komentar(a)
Delić, Foto: Za budućnost Mojkovca
Delić, Foto: Za budućnost Mojkovca

Sjednica Skupštine opštine (SO) Mojkovac na kojoj će biti izabran predsjednik te opštine biće održana početkom februara a na tu funkciju, najvjerovatnije, biće izbran nosilac izborne liste koalicije “Za budućnost Mojkovca” Vesko Delić. To je, između ostalog, rezultat dosadašnjih dogovora te, koalicije “Ne damo Mojovac”, Demokrata i URA, koje će činiti vlast u Mojkovcu naredne četiri godine, rečeno je “Vijestima”.

Za razliku od te opštine na Cetinju, gdje su lokalni izbori takođe održani 5. decembra, nema pomaka o dogovoru oko formiranja vlasti a za šta rok ističe početkom februara.

Vesko Delić (Demokratski fornt) je juče rekao “Vijestima” da će se kolegijum šefova odborničkih klubova na kojem će biti određne tačan datum sjednice, održati danas”. Još ne znamo da li će sjednica na kojoj će biti izabran predsjednik Opštine biti održana 1, 2. ili 3. februara. Sigirno je da se na toj sjednici neće birati i potpredsjednici Opštine. Taj dio posla biće završen na sljedećoj sjednici SO”, rekao je on.

Kako je objasnio, prema dosadašnjim rezultatima dogovora između konstituenata nove vlasti, potpredsjednici Opštine biće iz koalicije “Ne damo Mojkovac” i URA. Delić kaže i da su dogovori pri kraju, ali “da još ima prostora za razgovor”.

To je potvrdio i nosilac izborne liste GP URA Ivan Ašanin. On je prenio “Vijestima” stav partije da će se, kako je objasnio, na rukovodeće pozicije birati “ljudi sa referencama, spremni da rade za interes građana”.

”Lokalni nivo ne smije biti partijski poligon. Ovdje smo da radimo za interes građana Mojkovca i u skladu sa tim ciljevima izaberemo i ljude na funkcijama u lokalnoj samoupravi”, rekao je on.

Konstitutivna sjednica SO Mojkovac održana je 5. januara, a za predsjednika je izabran Marko Janketić iz Demokrata.

Lokalni parlament ima 31 odbornika: naredne četri godine činiće ga 14 odbornika koalicije koju je predvodio DPS, osam koalicije “Za budućnost Mojkovca”, četiri Demokrata, po dva iz Građanskog pokreta URA i koalicije “Ne damo Mojkovac” i jedan iz Ujedinjene Crne Gore. U tom gradu, na lokalnim izborima, održanim 5. decembra minule godine, DPS je poslije 16 godina izgubila vlast.

Kada je u pitanju Cetinje, odbornicima su verifikovani mandati 4. januara i drugih pomaka u formiranju vlasti nema. To neformalno tvrde za “Vijesti” u lokalnim odborima partijama, dok navode da zvanično nemaju šta da kažu.

Cetinjski list je juče objavio da osim razgovora na relaciji Socijaldemokratska partija – Stara garda LSCG nije održan niti jedan sastanak ili razgovor političkih aktera.

Taj medij podsjeća da je na kraju prošle godine Demokratska partija socijalista pozvala na razgovor o formiranju vlasti u prijestonici one političke subjekte “koji baštine iste vrijednosti, i dijele iste ciljeve, a koje se temelje na evroatlantskim integracijama, građanskoj i multietničkoj državi i antifašističkim idejama”.

Cetinjski list navodi nezvanično da je “DPS u fazi sastavljanja tima za pregovore” a da iz ostalih stranaka nema novosti.

Rok za izbor predsjednika Skupštine je 60 dana od objavljivanja zvaničnih rezultata izbora, što znači 9. februara. A za izbor gradonačelnika 30 dana od konstituisanja Skupštine - odnosno 4. februara.

Na Cetinju DPS ima 14 mandata, SDP 8, URA 4, Demokrate 3, Stara garda LSCG 3 a Socijaldemokrate i Liberalna partija jedan mandat.

Nakon izbora zvaničnika u opštinama, slijedi izbor sekretara i konstituisanje novih upravljačkih struktura u lokalnim preduzećima kojima je osnivač lokalna uprava.

Bonus video: