Marović: Nova Vlada bez kompromitovanih ličnosti koje izazivaju negativnu emociju kod građana

"Konkretni benefiti za građanke i građane, poput ukidanja rominga i drugih prava koja uživaju u EU, je ono za šta ćemo se zalagati i za šta imamo konkretne predloge i modele"

11122 pregleda 99 reakcija 82 komentar(a)
Foto: GP URA
Foto: GP URA

Kad kažemo da je manjinska Vlada rješenje za odlučno pokretanje procesa evropske integracije sa mrtve tačke i ubrzanje puta ka EU u koju želi 80% građanki i građana Crne Gore mislimo na sljedeće, saopštila je potpredsjednica GP URA Jovana Marović.

Ona je podsjetila da Crna Gora pregovora devet i po godina za članstvo u EU i ovaj proces je već izvjesno vrijeme u zastoju, a protekla godina nije donijela prijeko potreban zamah kako bismo se izašli iz te apatije.

"Osim rezultata u sektoru bezbjednosti, kojim koordinira potpredsjednik Vlade Abazović, u izvještaju Evropske komisije nema pozitivnih ocjena o napretku u reformama, pa smo došli u situaciju da ni politička volja za odlučnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala nije dovoljna ukoliko ne postoji ista agenda i isti prioriteti kod stranaka koje čine parlamentarnu većinu, što sada nije slučaj", kazala je Marović.

Potpredsjednica URA-e ističe da je proces pregovora odavno prevazišao fazu usvajanja propisa i planova, a u protekloj godini, ocjenjuje ona, nismo vidjeli ništa novo i drugačije u odnosu na tehnokratski pristup koji je i do sada bio dominantan.

“Konkretni benefiti za građanke i građane, poput ukidanja rominga i drugih prava koja uživaju u EU, je ono za šta ćemo se zalagati i za šta imamo konkretne predloge i modele. Nova vlada nam je potrebna kako bi odlučno pokrenula evropske integracije a njen personalni sastav ne bi činile kompromitovane ličnosti i ličnosti koje izazivaju negativnu emociju kod građana”, zaključuje Marović.

Bonus video: