"jasno je da načelno manjinsku Vladu podržava 49 poslanika"

Mikić: Biće mjesta za neke ministre, "Evropa sad" ostaje, URA se ne prepoznaje u optužbama premijera

"Mi smatramo da je za građane gore da se u ovom trenutku sada ide na vanredne izbore, ali što se tiče GP URA mi smo spremni za to"

24730 pregleda 930 reakcija 174 komentar(a)
Mikić, Foto: URA
Mikić, Foto: URA

Vanredni parlamentarni izbori lošije su rješenje od manjinske vlade, ali je Građanski pokret URA spreman i za taj korak, poručio je izvršni direktor te partije Zoran Mikić, u Jutarnjem programu TVCG.

On je kazao da do kraja ove sedmice očekuju odgovore na njihovu ponudu o manjinskoj vladi.

Komentarišući predlog premijera Zdravka Krivokapića o rekonstrukciji Vlade ili vanrednim izborima, Mikić je kazao da se do sada o rekonstrukciji više puta pričalo i da nije bilo dogovora.

To, kako navodi, znači da su ostale opcije o manjinskoj Vladi ili vanrednim izborima.

"Mi smatramo da je za građane gore da se u ovom trenutku sada ide na vanredne izbore, ali što se tiče GP URA mi smo spremni za to. Zašto je loše da se ide na izbore, zato što ćemo izgubiti najmanje pola godine, a možda i više u kampanji, tenzijama, a potom slijede mjeseci u formiranju nove vlade. Ako bi se odlučili za vanredne izbore mi smo u ovom trenutku najmanje godinu dana daleko od konstituisanja parlamentarne većine. Ponavljam, ako naš model manjinske Vlade ne bude prihvaćen, onda je što se tiče GP URA potpuno legitimno da idemo na vanredne parlamentarne izbore ili da se nađe neka opcija bez GP URA i da se URA preseli u opoziciju. Vjerujte da nemamo nikakav problem da idemo u opoziciju", poručio je Mikić.

On je kazao i da nijesu razgovarali o eventualnim imenima, budućih ministara.

"Što se tiče ministara iz aktuelne Vlade, biće mjesta za neke ministre, ako to oni budu sami željeli. Jasno je da u toj vladi nema mjesta za DF i DPS. Jasno je da ćemo prvo razgovarati sa kolegama sa kojima smo potpisali Memorandum o saradnji, a to su SNP i manjinske partije, ali da ćemo razgovarati i sa svim pojedinicima koji mogu da doprinesu da ta Vlada, ako do nje dođe, napravi iskorake", poručio je Mikić.

Spremni da program "Evropa sad" unaprijedimo

On je kazao i da što se tiče GP URA, program, "Evropa sad" ostaje.

"Mi smo spremni da taj program unapređujemo i da nađemo modele kako taj program da zaživi i opstane", poručio je Mikić i poručio da je za dovođenje investitora potrebna stabilna Vlada.

Nada se Mikić i da će manjinsku Vladu podržati i DPS i DF.

"To bi bio doprinos demokratiji u Crnoj Gori i na neki način pomirenje u ovoj državi, koje je ovom društvu potrebno. Sada je jasno da načelno manjinsku Vladu podržava 49 poslanika u parlamentu", naveo je Mikić i dodao da su protiv manjinske Vlade samo Demokratska Crna Gora i Prava Crna Gora.

"Dok je DF saopštio da je voljan da razgovara o modalitetima, što znači da postoji šansa da postignemo širok društveni i politički konsenzus oko ovog našeg predloga", poručio je Mikić.

On je ponovio i da nema povratka DPS na vlast. Kazao je i da se GP URA ne prepoznaje u optužbama premijera.

"Nama nije jasno sa kim se svađa premijer, ako misli da se GP URA prepoznaje u njegovim oputužbama, vjerujte da se ne prepoznaje", poručio je Mikić.

On je naveo da bez podrške GP URA, Krivokapić ne bi bio na funkciji na kojoj je sada.

"Zaista je apsurdno da on sada optužuje GP URA za bilo šta", navodi Mikić.

Navodi da manjinska vlada nije prevara, već je kako kaže, prevara je simuliranje demokratije.

Ponovio je da je GP URA ponudio manjinsku Vladu svim poslanicima u Skupštini.