Timonije: Francuska će nastojati da Zapadnom Balkanu obezbijedi snažniju evropsku perspektivu

Timonije je predstavio prioritete francuskog predsjedavanja EU, naglasivši da administracija te države predano radi na realizaciji opredjeljenja predsjednika Emanuela Makrona da evropsku perspektivu Zapadnog Bakana učini što jasnijom

3495 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Sa sastanka, Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Francusko predsjedavanje Savjetom Evropske unije (EU) odlična je prilika da Crna Gora afirmiše evropski put i unaprijedi rezultate u procesu evropske integracije, ocijenili su glavna pregovaračica, Zorka Kordić i ambasador Francuske, Kristijan Timonije.

To se, kako je saopšteno na sastanku, odnosi na vladavinu prava i borbu protiv korupcije, ali i niz drugih važnih sektorskih politika, uključujući održivi razvoj, zelenu agendu i mlade.

Timonije je predstavio prioritete francuskog predsjedavanja EU, naglasivši da administracija te države predano radi na realizaciji opredjeljenja predsjednika Emanuela Makrona da evropsku perspektivu Zapadnog Bakana učini što jasnijom.

"Francuska će tokom šestomjesečnog predsjedavanja Savjetu EU nastojati da Zapadnom Balkanu obezbijedi snažniju evropsku perspektivu, i to nizom događaja kojima će pokazati vidljivost svog prisustva u regionu i Crnoj Gori", poručio je Timonije.

On je predstavio planirane aktivnosti koje obuhvataju značajan broj događaja, uključujući konferencije na visokom nivou, saradnju sa Skupštinom, civilnim sektorom i mladima, akademskom zajednicom, kao i lokalnim zajednicama i građanima.

"Timonije je naglasio važnost podrške i tijesne saradnje sa Kancelarijom za evropske integracije u realizaciji navedenog plana", kaže se u saopštenju iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Kordić je zahvalila ambasadoru na podršci i snažnom prisustvu Francuske u Crnoj Gori, potvrdivši da je Kancelarija za evropske integracija otvorena za sve vidove saradnje i organizaciju zajedničkih događaja tokom predsjedavanja.

Ona je ukazala na značaj uspostavljene sistemske saradnje između Kancelarije za evropske integracije i Generalnog sekretarijata za evropske poslove Francuske. "U okviru koje je, tokom novembra prošle godine, realizovano stažiranje dva službenika Kancelarije u toj renomiranoj instituciji, a koje će se pretvoriti u redovnu godišnju praksu", kaže se u saopštenju.

Bonus video: