još jedna inicijativa skupštini crne gore

"Crno na bijelo" i opozicija traže lokalne izbore u jednom danu

Traže da se izbori u 14 opština i u gradskoj opštini Golubovci održe u jednom danu. Opozicija ranije bila protiv tog predloga

85868 pregleda 105 reakcija 44 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Poslanici koalicije “Crno na bijelo”, Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD), Socijaldemokratske partije (SDP), Bošnjačke stranke (BS) i dvije albanske liste, inicirali su danas izmjene Zakona o lokalnoj upravi, kako bi se izbori u 14 opština i Gradskoj opštini Golubovci održali u jednom danu.

„Prvi naredni izbori za odbomike u skupštinama opština Ulcinj, Berane i Plužine, u skladu s ovim zakonom, održaće se u 2022. godini istovremeno s održavanjem redovnih izbora za odbornike u Skupštini Glavnog grada Podgorica, Skupštini opštine Golubovci (opštine u okviru Glavnog grada) i skupštinama opština: Bar, Bijelo Polje, Danilovgrad, Kolašin, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Žabljak i Šavnik. Odbornicima u skupštinama opština: Ulcinj, Berane i Plužine produžava se mandat do izbora odbornika koji će se održati u smislu stava I ovog člana“, piše u predlogu izmjena.Poslanici Socijalističke narodne partije (SNP) tražili su krajem decembra da se njihov predlog izmjena zakona za odgađanje lokalnih izbora u Beranama i Ulcinju po hitnom postupku stavi na dnevni red redovne ili vanredne sjednice parlamenta.

Međutim, predlog je povučen 16. januara, zbog, kako su „Vijestima“ pojasnili iz te stranke, tehničkih propusta.

Prethodni predlog zakona o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, koji su potpisali svi predstavnici vlasti, povučen je iz skupštinske procedure u novembru.

To se desilo nakon što koalicija “Crno na bijelo” nije prihvatila amandmane SNP-a koji je trebalo da garantuju da će odluka predsjednika države Mila Đukanovića o raspisivanju izbora na Cetinju, Petnjici i Mojkovcu prestati da važi.

U novom predog izmjena zakona navodi se da se u Cmoj Gori već godinama lokalni izbori u pojedinim jedinicama lokalne samouprave održavaju jedni za drugima, u različitim vremenskim intervalima.

„Društvena energija nepotrebno se rasipa na učestale izborne procese. Takav način organizovanja održavanja lokalnih izbora krajnje je neracionalan, neekonomičan, i društveno u mnogo čemu neprihvatljiv... To znači da bi u periodu od marta do juna 2022. godine bila održana najmanje tri odvojena izborna procesa. Razlog za usvajanje ovog zakona leži i u aktuelnoj epidemiloškoj situaciji, gdje je Crna Gora među prve tri zemlje u svijetu po broju preminulih“, navodi se, između ostalog, u predlogu izmjena zakona.