GO SNP-a odlučiće o listama prije šefova odbora

Lider SNP-a tvrdi da se nakon odluke opštinskih odbora, može naknadno odlučiti na elektronskoj sjednici GO
171 pregleda 3 komentar(a)
GO SNP (novine), Foto: Filip Roganović
GO SNP (novine), Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 28.10.2017. 16:48h

Glavni odbor (GO) Socijalističke narodne partije (SNP) bi na sjutrašnjoj sjednici trebalo da potvrdi liste kandidata za lokalne izbore 26. novembra, iako se o njima još nisu izjasnili svi opštinski odbori.

Dnevnim redom, koji je dostavljen članovima GO, to partijsko tijelo treba da utvrdi liste kandidata za odbornike na Cetinju, u Mojkovcu, Petnjici i Tuzima, iako je odborničku listu sinoć utvrdio samo mojkovački odbor.

Članom 30 Statuta SNP-a, opštinski odbori utvrđuju listu kandidata za odbornike, dok se predlog izborne liste kasnije potvrđuje na sjednici GO.

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković kazao je “Vijestima” da je tačno da se odbori nisu izjasnili, ali da očekuje da će to uraditi narednih dana.

“Neki su u toku, neki će biti. Može se i naknadno odluka donijeti elektronskim putem”, kazao je Joković.

Izbori u Mojkovcu, Petnjici, Tuzima i na Cetinju državaju se 26. oktobra.

Prema informacijama “Vijesti” Opštinski odbor u Mojkovacu potvrdio je listu kandidata za odbornike sinoć, dok će ostali odbori to učiniti u ponedjeljak.

Predsjednici opštinskih odbora SNP-a Cetinje, Tuzi i Petnjica - Slobodan Čavor, Kolja Ljuljđuraj i Pajazit Rastoder - kazali su za Televiziju Vijesti da su sjednice njihovih odbora zakazane za ponedjeljak, dan poslije GO.

“Mi prije nismo mogli to da uradimo, a nadamo se da će centrala za utorak zakazati novu sjednicu Glavnog odbora, pa i elektronsku, na kojoj će potvrditi naše liste. Ako ne, mi ćemo tražiti neka alternativna rješenja”, kazao je Čavor.

Na dnevnom redu sjednice GO SNP trebalo bi da budu donijete odluke o koordinatorima za lokalne izbore u ova četiri grada, o raspisivanju izbora u opštinskim organizacijama i odboru Glavnog grada, ali i da se raspravlja o aktuelnoj političkoj situaciji.

Jokovićeva odluka da raspravlja o izbornim listama prije opštinskih odbora pojačala je nezadovoljstvo članova GO okupljenih oko Snežane Jonice, a koji su već bojkotovali prvu sjednicu GO na kojoj su birani potpredsjednici. Sagovornik “Vijesti” iz tog dijela SNP-a rekao je da su članovi GO ogorčeni što vrh stranke nastavlja sa kršenjem statuta.

Prema njegovim tvrdnjama, dio članova GO tražiće od Jokovića da se na sjednici ne raspravlja o izbornim listama ili da se odloži sjednica. Oni su ponovili zahtjev Jokoviću da im dostavi spisak članova GO koji su prisustvovali prvoj sjednici,

Dio članova okupljenih oko Jonice je prije dvije nedjelje bojkotovao sjednicu GO, zahtijevajući u pismu Jokoviću da se dio partijskih funkcionera javno izvini zbog, kako tvrde, progona delegata koji na kongresu nijesu podržali Jokovića. Oni su tada najavili da će do javnog izvinjenja bojkotovati sve sjednice GO.

Dio članova, među kojima je i bivši predsjednik SNP-a Srđan Milić, osporavao je izbor Dragoslava Šćekića, Danijele Đurović i Dragana Ivanovića za potpredsjednike partije, navodeći da su izabrani bez kvoruma.

Joković je odbio zahtjev da članovima GO dostavi spisak članova koji su prisustvovali toj sjednici, kako bi se utvrdilo je li bilo kvoruma. On je medijima nakon sjednice rekao da je kvoruma bilo.

Prije sjutrašnje sjednice GO biće održana prva sjednica Izvršnog odbora SNP.

“Sjednici prisustvuju i predsjednici opštinskih odbora koji nisu članovi Izvršnog odbora”, stoji u najavi sjednice, u koju su “Vijesti” imale uvid.

Joković još vaga koga za šefa IO

Prema informacijama “Vijesti” Joković još nije odlučio ko će biti novi šef Izvršnog odbora. Kao kandidati za to važno partijsko mjesto pominju se Dragan Vukić iz Andrijevice i bivši predstavnik partije u Državnoj izbornoj komisiji Milisav Ćorić, koji predstavlja mojkovački odbor.

Kao kandidati se pominju i Zoran Bošković iz Bijelog Polja i Budo Tanjević iz Pljevalja. Izvršni odbor se, između ostalog, stara o poslovima političkog upravljanja partijom.

Bonus video: