Eskobar 1. februara dolazi u Crnu Goru

Eskobar je u Crnoj Gori boravio u novembru prošle godine, kada je razgovarao sa predsjednikom države Milom Đukanovićem, premijerom Zdravkom Krivokapićem, predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem...

12603 pregleda 85 reakcija 34 komentar(a)
Eskobar, Foto: Screenshot/Youtube
Eskobar, Foto: Screenshot/Youtube

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u Crnu Goru stiže 1. februara, potvrđeno je "Vijestima".

Eskobar je u Crnoj Gori boravio u novembru prošle godine, kada je razgovarao sa predsjednikom države Milom Đukanovićem, premijerom Zdravkom Krivokapićem, predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem.

Eskobara je tada razgovarao i sa predstavnicima NVO sektora, poslovnim i ekonomskim liderima...

On je u nedavnom intervjuu za Glas Amerike kazao da nije na Sjedinjenim Državama da rešavaju tenzije i probleme vladajuće koalicijie unutar jedne članice NATO-a.

"Međutim, jasno smo stavili do znanja šta očekujemo, da se nadamo se da će Crna Gora ostati zapadno orijentisana zemlja, čvrsta članica NATO-a i da će nastaviti da napreduje na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Jasno smo stavili do znanja da ne smatramo da sve stranke u političkom spektru ispunjavaju te kriterijume. Ali u međuvremenu, željeli bismo da nastave u tom pravcu. Još jedna komplikacija je što takođe smatramo da oni treba da rade veoma naporno u borbi protiv korupcije. To su naša očekivanja. A kako će riješiti tekuću krizu, zaista zavisi i od lidera zemlje i od glasača", rekao je Eskobar.

U tom intervjuu je naveo i da je na crnogorskim liderima da donesu odluku o tome da li će biti manjinske vlade.

"A što se tiče Demokratskog fronta, on se pokazao kao neko ko izaziva podjele, podstiče etničke tenzije, stalno blokira reforme u parlamentu i time blokira put ka Evropi. Takođe je u prošlosti bio veoma protiv NATO-a i nije bio od pomoći svojim izjavama o Kosovu. Tako da ne vjerujem da se to promijenilo i ne smatramo ih odgovarajućim partnerom", rekao je između ostalog Eskobar.

Bonus video: