Adžić: Za DPS nema mjesta na putu ka EU, neće biti prostora za retrogradne i radikalne strukture

"Usud URE je da predvodi procese, donosi odlučujuće poteze i kreira politiku. Ne želimo biti nijemi posmatrači procesa, niti zbog sitnih partijskih interesa prepustiti stagnaciju Crne Gore na njenom evropskom putu", poručio je Adžić

17968 pregleda 89 reakcija 91 komentar(a)
Adžić, Foto: GP URA
Adžić, Foto: GP URA

Ukoliko imamo nepodijeljeno mišljenje da Vlada ima poteškoće sa parlamentarnom većinom, usljed čestih opstrukcija koalicija, partija i poslanika, onda je jasno da takvo stanje ne može dovijeka trajati, uprkos značajnim rezultatima koje je Vlada postigla naročito u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i na ekonomskom i socijalnom planu, saopštio je danas Filip Adžić, potpredsjednik Građanskog pokreta URA.

"Zato moramo tražiti funkcionalno rješenje ako želimo doći do broja 49 i deblokade procesa", istakao je Adžić, saopšteno je iz URE.

On je dodao da se Demokratska partija socijalista (DPS) neće vratiti na vlast i da za tu partiju nema mjesta na putu ka Evropskoj uniji (EU).

"Usud URE je da predvodi procese, donosi odlučujuće poteze i kreira politiku. Ne želimo biti nijemi posmatrači procesa, niti zbog sitnih partijskih interesa prepustiti stagnaciju Crne Gore na njenom evropskom putu", poručio je Adžić.

Ističe i da je potrebno napomenuti da su postojala četiri modela za rješavanje političke krize.

"Jedan model podrazumijevao je rekonstrukciju Vlade na nivou eksperata i mi smo taj model podržavali, odbacujući drugi model koji je podrazumijevao rekonstrukciju u smislu ulaska partijski obojenih političara u Vladi. Nakon što ta dva modela nijesu imala potrebnu većinu, ostale su opcija manjinske Vlade ili opcija vanrednih parlamentarnih izbora. Ne želeći da izborima izmrcvarenu državu ponovo vodimo u dugi izborni proces, nudimo model manjinske Vlade svim poslanicima", kazao je Adžić.

On je rekao da model koji nudi koalicija "Crno na bijelo" predstavlja pomirenje i inkluziju svih koji Crnu Goru vide u EU, kao građansku, modernu i demokratsku državu, o čijoj budućnosti se odlučuje isključivo u Crnoj Gori.

"Dakle na našem putu ka EU neće biti prostora za retrogradne i radikalne strukture potpomognute centrima moći iz drugih država, ali ni za one koji su duboko srasle sa kriminalnim frakcijama. Otvoreni smo za sve koji dijele građanske vrijednosti, a suprotstavljaju se krajnje radikalnim i desničarskim tonovima, za sve one koji žele stabilnost i pomirenje, naspram konstantne tenzije i otvaranja bolnih rana iz ružne prošlosti. Otvoreni smo za one čiji je prioritet budućnost i prosperitet, a ne vraćanje u prošli vijek", kazao je Adžić.

On "poziva sve parlamentarne partije da shvate ozbiljnost momenta u kojem se država nalazi i da, bez obzira na zapaljivu retoriku koju koriste posljednjih dana i mjeseci, ipak razmisle o budućnosti naše zemlje".

"Pomognite Crnoj Gori da deblokira proces pristupanje EU i deblokira institucije sistema. Podržite implementaciju programa „Evropa sad“ i snažniji nastavak obračuna sa kriminalnom i korupcijom. To su tačke koje spajaju svakog građanina u Crnoj Gori i proizvode neophodnu koheziju i stabilnost koja nam je nasušno potrebna za nove investicije i otvaranje novih radnih mjesta. Može Crna Gora", zaključio je Adžić.

Koalicija "Crno na bijelo" čiji je URA dio i dio opozicije predali su u Skupštinu zahtjev za održavanje vanredne sjednice za 4. februar na kojoj bi se glasalo o povjerenju Vladi.

Skupština će se prvo izjašnjavati o predlogu predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića o razrješenju potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

Premijer Zdravko Krivokapić je sinoć podnio Parlamentu zahtjev za sazivanje vanredne sjednice za 3. februar.

Koalicija "Crno na bijelo" podnijela je juče Skupštini Crne Gore inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

Inicijativu je potpisao 31 poslanik.

Građani, njih nekoliko stotina, protestovali su sinoć ispred zgrade Vlade, u znak podrške njenom aktuelnom rukovodstvu i tražili su smjenu potpredsjednika Vlade i lidera Građanskog pokreta URA, Dritana Abazovića.

Premijer Zdravko Krivokapić saopštio je juče da je Skupštini Crne Gore podnio inicijativu za smjenu Abazovića.

Bonus video: