razgovarao sa francuskim ambasadorom

Đukanović: Konsolidacija bila neophodna nakon problema u funkcionisanju vlasti

Za Crnu Goru integracija ostaje ključna, a konsolidacija vlasti, stabilizacija prilika i puni fokus na reforme su jedini put, što želi i ogroman broj građana Crne Gore, istakao je Đukanović

14455 pregleda 51 reakcija 11 komentar(a)
Timonije i Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Timonije i Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Milo Đukanović pozdravio je odluku Francuske da Zapadni Balkan stavi kao jedan od prioriteta svog šestomjesečnog predsjedavanja Savjetom Evropske unije.

Đukanović se sastao ambasadorom Francuske u Crnoj Gori Kristijanom Timonijevom, na njegovu inicijativu, u okviru predstavljanja ciljeva i prioriteta francuskog predsjedavanja EU.

"U odnosu na unutrašnje stanje u zemlji, Predsjednik je ocijenio da je započet proces konsolidacije koji je bio neophodan nakon što je prethodnih gotovo godinu i po dana pokazalo ozbiljne probleme u funkcionisanju vlasti uzrokovane odnosima prije svega na relaciji Vlade i parlamentarne većine, a koji su posljedično doveli i do problema sa EU, što je registrovano i u posljednjem izvještaju EK. Predsjednik je kazao da ćemo u narednih mjesec dana vidjeti šta će se i u kom pravcu dešavati, naglašavajući da zadatak svake vlade u Crnoj Gori mora da budu zdravstveni i ekonomski oporavak, povratak funkcionalnosti institucija sistema i deblokada pregovaračkog procesa, prije svega u vezi sa blokadom tužilačko-sudske vlasti i poglavljem 23", saopšteno je iz Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore.

Đukanović je čestitao na preuzetom predsjedavanju i "odlično izabranom motou", ocjenjujući da su upravo te tri riječi – oporavak, snaga i pripadnost – odgovor na realno stanje u Evropi i ono što su prioriteti EU i Evrope. Konstatovao je zadovoljstvo stanjem bilateralnih odnosa Crne Gore i Francuske, pohvalio aktivnosti dvije ambasade, kao i dijalog dvije vlade, i ponovio želju da se kalendar francuskih zvaničnika u regionu proširi i na Crnu Goru. Zahvalio je na pomoći Francuske u periodu suočavanja s pandemijom koronavirusa, kazavši da Crna Gora to doživljava i kao gest prijateljstva.

Ponovio je da je integracija uslov stabilnosti regiona. "Ako to shvatimo na svim adresama i u regionu i u EU, siguran sam da ćemo se odmah opredijeliti za taj put. U suprotnom, svi ćemo gubiti vrijeme", kazao je predsjednik.

Za Crnu Goru integracija ostaje ključna, a konsolidacija vlasti, stabilizacija prilika i puni fokus na reforme su jedini put, što želi i ogroman broj građana Crne Gore, istakao je Đukanović.

Timonije je, kako je saopšteno, zahvalio na prijemu i izrazio saglasnost u pogledu optimizma i neophodnosti davanja dinamike evropskom procesu u Crnoj Gori, navodeći da posljednja istraživanja EU potvrđuju da je evropski projekat ono što spaja i ujedinjuje građane Crne Gore. "Ta podrška daje zadatak Francuskoj kao predsjedavajućoj da ne razočara. A da ne bismo razočarali, moramo bili realistični i otvoriti perspektivu", navodi ambasador, što je bila i jučerašnja poruka predsjednika Makrona u vezi sa Zapadnim Balkanom.

Ambasador je za jun najavio konferenciju o Zapadnom Balkanu, sa fokusom na ekonomske činioce, civilno društvo i mlade i sa namjerom da poveća dostupnost evropskih fondova u tim oblastima. "Francuska će pružiti podršku u oblasti vladavine prava, sa željom da Crna Gora do kraja juna ostvari neophodan iskorak u poglavlju 23. Crna Gora treba da zadrži svoj status lidera u integracijama i potrebno je da svojom mudrušću usmjeravate društvo ka vrijednostima o kojima govorite", naglasio je Timonije, uz ocjenu da EU ne može ići brže od društva.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o regionu, uz saglasnost u pogledu neophodnosti otpočinjanja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Đukanović je naglasio da se ne smije dozvoliti da se bilateralna pitanja prelamaju preko jedinstva EU. Takođe, saglasili su se da je za rješavanje problema i izazova regiona neophodno zajedničko djelovanje međunarodne zajednice u čijem epicentru mora biti Evropa, odnosno EU, zaključuje se u saopštenju.