Demokrate i URA zajedno do odlaska Carevića

Prava Crna Gora napustila zajednički sporazum o djelovanju. Budvanski SNP potvrdio da se ne povlači iz sporazuma, kao i Demokrate koje tvrde da nema sjednice SO dok Carević ne podnese ostavku

26608 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Sa jedne od ranijih sjednica SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Sa jedne od ranijih sjednica SO Budva, Foto: Vuk Lajović

Prava Budva - Prava Crna Gora napustila je sporazum o zajedničkom djelovanju koji je prije dva mjeseca u Budvi zaključila za Građanskim pokretom URA, Demokratama i SNP, jer ne žele da sarađuje sa partijama koje su potpisale memorandum o rušenju Vlade.

I dok su u Pravoj jasni da je, kako su naveli, na sceni veleizdaja, dotle Demokrate URA i SNP i dalje ostaju zajedno u Budvi, okupljeni oko zajedničkog cilja - smjene gradonačelnika Marka Carevića i zaključenje novog koalicionog sporazuma sa Demokratskim frontom.

”U toku je veleizdaja izborne volje građana koju izvodi potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, zajedno sa članovima novoformirane koalicije URA, DPS sa svojim satelitima i potpisnici Memoranduma. Prava Crna Gora - Prava Budva čvrsto stoji na stanovištu da treba odbraniti izbornu narodnu volju uz raskrinkavanje svih učesnika ovog gnusnog čina. Na djelu je praktično jedna vrsta tihog državnog udara”, kazao je lider Prave Budva Aleksandar Saša Franeta.

On je naglasio da ono što ne proističe iz izbornih rezultata i narodne volje ne može biti prirodno.

”Učesnicima ove prljave i gnusne radnje poručujemo da su sve neprirodne pojave ili neizvodljive ili su kratkog daha. I da uspiju u ovoj svojoj gnusnoj i sebičnoj namjeri, to neće trajati dugo, a završiće se tako što će biti bačeni na smetlište istorije kao najveći izdajnici narodne volje Crne Gore. Još jednom obavještavamo građane Budve i Crne Gore da se Prava Budva povlači iz Sporazuma o zajedničkom političkom djelovanju, upravo iz razloga što su u ovom Sporazumu i pojedine partije koje su potpisnici Memoranduma i izvođenja ove tihe vrste državnog udara”, zaključio je Franeta.

Lideri buduvanskih odbora Demokrata Mijomir Pejović, Građanskog pokreta URA Božena Jelušić, Socijalističke narodne partije Krsto Rađenović i Prave Crne Gore Aleksandar Franeta potpisali su 12. novembra prošle godine sporazum o zajedničkom političkom djelovanju kojim je predviđeno da njihovih deset odbornika neće učestvovati u radu parlamenta dok se dva čelna čovjeka Opštine i Skupštine opštine Marko Carević i Krsto Radović povuku sa svojih funkcija i “na taj način daju doprinos spušatanju naraslih političkih tenzija i pomognu uspostavljanju odgovorne i harmonične lokanlne vlasti”.

Poručili su tada da su protiv prijevremenih izbora, da ne pristaju na skraćenje mandata postojećeg saziva Skupšine opštine, te da konstituisanje lokalne vlasti mora biti uspostavljeno u cilju ispunjenja izbornih obećanja koja su predstavili građanima u toku izborne kampanje 2020.

Nosilac liste na zadnjim izborima URA Budva Blažo Rađenović kazao je “Vijestima” da je je ušla u potpisivanje sporazuma sa tri politička subjekta u Budvi Demokratama, Pravom i SNP-om kako bi riješila političku i institucionalnu krizu u Opštini Budva.

”Ostajemo uvijek pri svojim stavovima, dosljedni sporazumu koji smo potpisali i svim principima, a o izdaji pričaju izdajnici. Naši prioriteti su jasni i oko njih smo se svi okupili, poštovanje Ustava, zakona i svih opštinskih akata. Trenutna budvanska vlast je dovela do blokade institucija u gradu, ponajviše zbog samovolje predsjednika opštine koji se uzdigao iznad svih zakona i procedura istovremeno ih kršeći, te samovoljno sprovodi ono što smatra svojim prioritetima, a nanoseći veliku štetu budžetu svih građana Budve. Kao osnov za izlazak iz ove krize su dva modela, prvi je da predsjednik Opštine i predsjednik Skupštine podnesu ostavke potom sjednemo za sto i potpišemo sporazum svi zajedno o uspostavljanju demokratske vlasti u Budvi nešto poput onoga što smo imali 2017. i za taj model se mi zalažemo ili drugi model koji je očigledno bliži gospodinu Careviću, a koji je legitiman, a to je da dobijemo prvi put prinudnu upravu u Budvi i uđemo u raspisivanju izbora i izbornu kampanju. URA Budva će uvjek bit dio riješenja kako je to bilo i do sad, jer su građani jasno vidjeli da kad nema URA u Budvi do čega su Budvu drugi doveli. Dakle, očekujemo da se predsjednik Carević pojavi na prvom skupštinskom zasjedanju i podnese ostavku jer je više puta najavio da mu fotelja nije bitna i da neće on biti razlog krize u Budvi, a odmah poslije njega i gospodin Radović, te nakon toga i realizaciju našeg sporazuma koji smo potpisali sa Demokratama, SNP i Pravom”, kazao je Rađenović.

Iz budvanskog odbora Demokrata kazali su “Vijestima” da je, što se njih tiče, “stav u odnosu na krizu u Budvi nepromijenjen i više puta ponovljen.

”Nema sjednice SO dok Carević ne podnese ostavku”, kazali su u toj partiji.

I lider budvanskog SNP Krsto Rađenović potvrdio je “Vijestima” da se ta partija ne povlači iz sporazuma I ostaje dosljedna onim principima koji sui h okupili u rješavanju političke krize u Budvi.

Bonus video: