CGO: Pejović u Vladi djeluje kao agilni partijski vojnik DPS

"Nije prvi put da imamo primjer zloupotrebe državnih resursa za te svrhe s njegove strane, što je posebno zabrinjavajuće imajuću u vidu još jednu od njegovih brojnih funkcija, a to je funkcija glavnog pregovarača”, kazala je Nenezić
95 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Savo Prelević
Aleksandar Pejović, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.10.2017. 13:31h

Ulaskom u Vladu ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović nastavio je da djeluje kao partijski vojnik, tvrdi Ana Nenezić iz Centra za građansko obrazovanje (CGO). Ona je upozorila da je Pejović, kako tvrdi, zloupotrebljavao državnu funkciju u partijske svrhe i sa mjesta glavnog pregovarača sa Evropskom unijom.

“Pejović se posebno u periodu od preuzimanja ministarske funkcije legitimiše kao agilni partijski vojnik Demokratske partije socijalista (DPS), a nije ni prvi put da imamo primjer zloupotrebe državnih resursa za te svrhe s njegove strane, što je posebno zabrinjavajuće imajuću u vidu još jednu od njegovih brojnih funkcija, a to je funkcija glavnog pregovarača”, kazala je Nenezić.

Pejović je tokom zvanične ministarske posjete Briselu 20. oktobra učestvovao i na redovnom sastanku Predsjedništva Partije evropskih socijalista (PES), gdje je predstavljao DPS. On je tada na sajtu ministarstva objavio da razgovarao sa predstavnicima država članica EU u Savjetu za proširenje, Evropske komisije i Službe vanjskih poslova, dok je na sajtu DPS-a objavio detalje sa partijskog skupa u Briselu koji je održan istog dana.

“Ključno pitanje je ko može vjerovati Pejoviću kada javno zastupa principe vladavine prava, depolitizacije državne uprave i transparetnosti rada Vlade a koje on kroz sopstveni primjer u praksi poništava? Kako će on objasniti i Briselu i drugim međunarodnim adresama da Crna Gora ostaje posvećena ispunjavanju obaveza vezanih za 23. poglavlje”, upozorila je Nenezić, upozoravajući da Pejović krši Ustav jer pored ministarske funkcije ima i ambasadorsku. “Premijer mu iz nekog razloga dopušta takav privilegovan i neustavan status. Kojom pravnom gimnastikom mu je omogućeno da kao ministar jednog resora ujedno bude i službenik kod drugog ministra, kroz zadržavanje funkcije ambasadora”, kazala je ona.

Bonus video: