Usvojen predlog za saslušanje Brđanina, Vukšića... sjednicu obilježila polemika Martinovića i Konatara

Predsjednik Odbora, Milan Knežević pročitao je pismo oca špeditera Đoka Drobnjaka u kojem piše da ne postoji nijedan dokaz da je Drobnjak član međunardone kriminalne grupe

76979 pregleda 133 reakcija 101 komentar(a)
Sa sjednice Odbora, Foto: Luka Zeković
Sa sjednice Odbora, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.01.2022. 12:57h

Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu usvojio je predlog odluke o kontrolnom saslušanju direktora Uprave policije Zorana Brđanina, direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića, kao i predstavnika Državnog tužilaštva.

Usvojene je i predlog za saslušanje premijera Zdravka Krivokapića i potrepdsjednika Vlade Dritana Abazovića.

Saslušanje Abazovića predložio je poslanik Demokrata Vladimir Martinović, a Krivokapića poslanik SDP-a Raško Konjević.

U plavoj sali je nekoliko članova tog skupštinskog tijela - predsjednik Milan Knežević (DF), njegov zamjenik, Mevludin Nuhodžić (DPS), Vladan Raičević (DF), Dragan Ivanović (SNP), Vladimir Martinović (Demokrate), Miloš Konatar (URA), Branko Čavor (DPS), Ervin Ibrahimović (BS), Ivan Brajović (SD), Raško Konjević (SDP), Dragan Krapović (Demokrate).

Prije početka sjednice poslanici su se šalili na temu aktuelne političke situacije, da bi na kraju sve završilo verbalnom polemilom Konatara i Martinovića.

Knežević je prvo Ibrahimoviću kazao da je napravio novu frizuru, za novu vladu, dodajući da bi možda i njemu porasla kosa da je potpisao memorandum.

Knežević je kazao da odlazeći premijer optužuje odlazećeg potpredsjednika Vlade da ima veze sa klanovima, ovaj njega da ima veze sa švercom cigareta, a da odlazeći glavni specijalni tužilac optužuje odlazećeg šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost.

"Isporuka banana koja je stigla u Luku Bar a kasnije stigla u magacin porodice Krstović bila je kontejner u potpunosti otvoren, iskontrolisan.... i zadržan 27. jula 2021. godine i pušten", kazao je Knežević pokazujući potvrde iz Luke odakle je krenuo taj kontejner.

Milan Knežević
foto: Luka Zeković

Kazao je da je nejasno kako je slučaj Voli drugačije tretiran, dodajući da se onda pojavljuje nacionalni heroj - magacioner i nacionalni izdajnik - špediter Đoko Drobnjak čiji otac mu je posalo pismo.

U pismu, koje Knežević čita, piše da ne postoji nijedan dokaz da je Drobnjak član međunardone kriminalne grupe, niti ih je SDT našlo.

"Nikada nije imao nezakonitih postupanja, čak ni saobraćajnih prekršaja... Prošao je poligraf bez ikakvih problema, a ipak je u zatvoru", piše u pismu.

Drobnjakov otac objasnio je koja su ovlašćenja špeditera, te da on ni ne smije otvoriti pošiljku bez poručioca pošiljke.

On pismom kritikuje i izjave glavnog specijalnog tužioca na konferenciji za medije.

"Vjerujem i da pravda negdje postoji, samo je u crnogorskom pravosudnom sistemu nema", piše u pismu.

Milan Knežević
foto: Luka Zeković

"Da su nadležni radili svoj posao danas bi bio uhapšen Dragan Bokan, po istom principu po kom je uhapšen Budimir Krstopvić, ili bi Budimir Krstović bio pušten da se brani sa slobode", rekao je Knežević.

Istakao je da zbog toga smatra da Odbor mora da uradi sve i da mu je neprihvatljivo što je više nego očligledno da djelovi bezbjednosnih struktura, sudeći po onome što su izjavili Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović, "nastavljaju šverc cigareta i narkotika".

Knežević je rekao da je, ako su se suprotstavljali švercu narkotika i cigareta i za to optuživali klanove iz Granda i Mojkovca, njihova obaveza još veća da se tome suprotstave sada.

Knežević je rekao da "Odbor i kao odbor i kao ljudi, moraju da stanu iza svakog nevinog građanina".

Rekao je i da, ako su članovi porodice Krstović nevini u zatvoru, oni takođe trebaju biti pušteni da uz jemstvo dokazuju slobodu.

"Ali je nepošteno da Dragan Bokan bude na slobodi i da radi promo sadržaje u crnogorskim i regionalnim medijima, predstavljajući ovo sve kao zavjeru, iako svi znamo da je i 2018. godine kokain pronađen u jednom paketu banana za njega", kazao je Knežević.

Odbor za bezbjednost
foto: Luka Zeković

Nuhodžić je predložio da sjednica na kojoj bi se kontrolno saslušali nadležni bude zakazana u terminu koji svima odgovara.

Konatar: Napravili smo korak naprijed u borbi protiv organizovanog kriminala

"Ne znam gospodine Kneževiću, ne razumijem taj animozitet prema meni danas", rekao je Martinović nakon što mu je Konatar ustupio riječ, a potom dodao da nema namjeru da uzima riječ od onih koji planiraju izdaju izborne volje građana.

"Nedostajao mi je kolega Martinović tokom ove pauze...i njegove razborite rasprave... Ja sam zapisao prvu riječ koju će kolega Martinović da kaže i koju će ponavljati narednih dana - izdaja", odgovorio mu je Konatar.

On je rekao da podržava inicijativu da se bilo koji detalj vezan za šverc do najsitnijeg detalja ispita i da se otvore sva pitanja koja mogu da izazovu bilo kakvu sumnju.

"A naročito kada je u pitanju šverc kokaina. Crna Gora, propustili smo, saglasan sam kolega Kneževiću sa onim što ste vi rekli, da uradimo više... Ali ako smo u nečemu napravili korak naprijed onda je to borba protiv organizovanog kriminala", kazao je Konatar.

Miloš Konatar
foto: Screenshot

"Vi ste vidjeli kako kolega Martinović reaguje na jedan pristojan manir, jer je imao želju da diskutuje prvi... I to, drage kolege, i to, poštovani građani Crne Gore govore o nečemu. Kakve god razlike da postoje među nama, moramo biti primjer kako se bilo koje različitosti među nama moraju prezentovati. Pričamo o izdaji, a isti taj narativ, prije 30. avgusta 2020. godine... Svak ko je bio protivnik pozicijama i foteljama bio je izdajnik. Sad, ugrožene su fotelje, ugrožene su pozicije, sad se opet pominje izdaja. Kakva izdaja? Je li izdaja o tome što mi pričamo da je spriječen šverc dvije tone kokaina. Pozivam kolegu Martinovića i ostale ako imate bilo što za mene, za Dritana Abazovića, bilo koga od nas - imate pozornicu, iznesite, tužite.... Pokušaj kriminalizacije potpredsjednika Vlade neodoljivo me podsjeća na rane dvijehiljadite u Srbiji, kada se na isti način iz mračnih centara pokušavao kriminalizovati premijer Srbiej Zoran Đinđić... Isti vokabular, ista matrica, isti mrak sada se dešava u Crnoj Gori", rekao je Konatar poručujući da se on ne pomjera.

Istakao je da neće više da se u Crnoj Gori lovimo jer drugačije mislimo ili promišljano.

"Neko ne treba da bude politička kukavica, treba da presavije tabak i tuži... Mi smo 30. avgusta glasali da prestane lov na vještice z Crnoj Gori... Sve je jasno, ja nisam birao bilo koga u Vladi Crne Gore, da se danas grčevito drži svojih fotelja. To nije politička volja", kazao je on.

Knežević je rekao da je dobro obaviješten čovjek i da će Abazović prije stradati od laka za nokte, šminke i poručio mu da bude relaksiran kada je bezbjednost Abazovića u pitanju, jer jedina opasnost koja mu prijeti je od ljubornih djevojaka.

"Prije će se nekome od nas desiti nešto nego Abazoviću", kazao je Knežević odgovarajući na Konatarevu usporedbu hajke na pokojnog Đinđića i pokušaja da se kriminalizuje Abazović.

"Zaprepastio sam se kada sam čuo premijera - da priča o manjinskoj vladi ima veze sa zapljenom kokaina u Voliju", rekao je Konatar.

Martinović je, odgovarajući Konataru, rekao da su ga roditelji vaspitali da nikada ne uzme nešto tuđe, da ne bude lažov i da ne uradi nešto zbog čega bi se oni stidjeli.

Istakao je da riječ od njega nije uzeo zbog narodne "s kim si, takav si".

Martinović
Martinovićfoto: Screenshot

"Ja nikada, niti niko moj u porodici nije uzeo nešto što je tuđe... A uzeti narodu izbornu volju, to je najveća izdaja, izdaja epskih razmjera", kazao je on.

Dodao je da su Demokrate njih (URA) u potpunosti razotkrili u prethodnom periodu, kao i njihove pomagače.

"Što god uradili, kako god uradili i gospodinu Bečiću i meni i svima nama u Demokratama je izuzetna čast da nas smjenjuju najveći izdajnici u Crnoj Gori. Srećni smo, jer mi građanima Crne Gore ne dugujemo ništa bez odgovornsot i jedino njima polažemo račune", kazao je Martinović.

Naveo je da će građani, koje je prethodni režim tlačio 30 godina, "to uraditi".

"Abazoviću poručujem da mu ne padne na pamet da radi ono što je radio Veselin Veljović u prethodnom periodu", kazao je Martinović poručivši potpredsjedniku Vlade da mu ne pada na pamet da presrijeće ljude koji kreću na protest, prepadaju ih i slično.

Martinović je tražio da na kontrolnom saslušanju bude i Abazović, jer ga zanima da li prekrajanje izvorne volje građana ima veze sa zapljenom kokaina.

Poručio je koaliciji Crno na bijelo ako ne duguju nikome ništa da izađu na izbore.

"A ja znam da duguju", rekao je on.

Martinović je rekao da je priča o pripremi atentata samo pravljenje žrtve od onih koji su pripremili izbornu volju građana.

Kazao je da se ne može pričati o rasvjetljavanju ubistva Duška Jovanovića ako se planira prekrajanje izborne volje građana sa nalogodavcima tog ubistva, a potom ponovio da je Abazović posjetio pritvorenika Ljuba Bigovića.

Vladimir Martinović, Miloš Konatar
foto: Screenshot

Rekao je i da razumije da je mnogo lakše glumiti lažnu žrtvu, nego priznati da je neko ucijenjen ili kupljen ili uzeo 21 milion eura.

"Smatramo da je najčasniji izlaz iz ove krize izlazak na izbore", naveo je Martinović optužujući Crno na bijelo da ne smiju na izbore jer su "preuzeli obaveze".

"Kada ne smijete da kažete svom bratu gospodinu Katniću ko vam je nudio 21 milion onda ste u žestokom problemu", rekao je Martinović.

Kazao je i da je paradoks da se zakon o porijeklu imovine glasa sa DPS-om čija imovina treba da se provjerava.

"Ako nekome nije stalo do fotelja i ličnih interesa, evo časnog izlaza iz krize. Za mene kao poslanika ne bi bilo veće časti nego da me ovi izdajnici smijene", rekao je Martinović.

Martinović je kazao da će Konatar biti još nervozniji kada - "oni koji su organizovali ovu prevaru, a to su Brano Mićunović i Ljubo Bigović budu tražili da se pritisne taster", kazao je on.

Dodajući da su pale maske prethodnih dana, kazao je da će se ipak nositi i maske i kape kada budu izlazili na ulicu.

Martinović je GP URA optužio da su radili sve da ne dođe do ustoličenja i da su postali nervozni nakon saopštenja koje su Demokrate tada poslale.

Tokom izlaganja kazao je da se nada da će se u njegovom izlaganju prepoznati i još neki, a ne oni koji su bili sa Pajovićem.

"Kada je Katnić probao ovaj 96 odsto čist kokain njemu se sve razbistrilo i zaključio je da je špediter jedini krivac", kazao je Katnić, objasnivši da moraju zvati i Abazovića i Krivokapića da ukrste argumente.

Martinović i Konatar
Martinović i Konatarfoto: Jelena Jovanović

"Kad već ne postoji tužilaštvo da ih sasluša", rekao je on.

Nakon toga kazao je da Krivokapić ne dolazi na sjednice, a Konjević mu je odgovorio da će doći ako ga pozovu Demokrate, nakon čega je Knežević zamolio Demokrate da mu pomognu da pozovu predsjednika Vlade.

"Nije normalno, da u jednoj državi strada Drobnjak, koji je špediter, a da sa druge strane imate vlasnika najvećeg trgovinskog lanca koji nije ni saslušan", rekao je Martinović spočitavajući Abazoviću da to nije problematizovao.

"Zato se ja plašim da su te đavolje banane, odnosno kokain koji je pronađen u njima, imaju veze sa ovom prevarom", kazao je Martinović.

Martinović je pozvao Konatara da nastavi da ga vrijeđa, govoreći mu da on zna da mu je na licu lažni osmjeh.

Nakon što je Knežević pokušao da mu objasni da krši poslovnik, Martinović ga je pitao što će da radi kada padnu maske i još neki iz aktuelne vlasti postanu izdajnici, predsjednik Odbora rekao mu je da nije zašvajsovan za fotelju.

Vladimir Martinović, Miloš Konatar
foto: Luka Zeković

"Ova prljavština, ovo što je on pričao, ovo najbolje govori o njemu. Ja sam presrećan što je on u parlamentu... Ne bih ga mjenjano nizašta, on ja najbolja antireklama svojoj partiji", rekao je Konatar odgovarajući Martinoviću.

Potom je, studentima Fakulteta političkih nauka, koji prisustvuju sjednici, poručio da gledaju Martinovića i uče kako ne treba.

Konatar je rekao da je Martinović pokazao politički kukavičluk i vrlo opasno poziva građane da uzmu stvar u svoje ruke kada poslanici izađu u grad, a potom mu je rekao da to ne čini, jer je on vrlo jak momak, pa može i sam.

"Da ga nema, trebalo bi ga izmisliti", rekao je Konatar.

Knežević je upozorio poslanika GP URA da ne poziva na fizičke obračune, a Konatar je odgovorio da to ne radi.

Martinoviću je rekao da je nekorektno da optužuje kolege da iza političkih zbivanja stoji Brano Mićunović i klanovi.

Pozvao ga je da, ako nije politička kukavica, podnese krivičnu prijavu, da informacije i dokaze i da, ako to ne uradi, sude građani Crne Gore.

Došlo je i do verbalnog obračunava Martinovića i Konatara, a poslanik GP URA rekao je kolegi iz Demokrata "da mu nema pomoći".

"To što je on sad kazao meni, neka mu služi na čast, ako je muškarac neka kaže javno i neka se stidi onoga što mi je šapnuo na uvo", rekao je Martinović.

Milačić: Podržavao sam Abazovića od prvog dana, ali više neću

Nakon što je poslanik Marko Milačić krenuo da se obrati članovima Odbora, Konatar je pitao Martinovića šta mu je rekao, a ovaj mu je odgovorio da mu se više ne obraća.

Milačić je rekao da su ozbiljne stvari u pitanju i da nije samo došlo do istorijske prevare, već je to odmah dalo krila mafijaškim strukturama.

Milačić je kazao da je podržavao Abazovića od prvog dana, ali da više neće.

"Ja pozivam narod da se obrani izborna volja od GP URA i vas gospodine Ivanoviću (Dragan)", nakon čega mu je poslanik SNP-a poručio da pazi što priča, jer mu on neće praštati.

Bonus video: