Skupština dobija novu zgradu, koštaće do 22 miliona eura

Ministarstvo na čijem je čelu Vesna Bratić predložilo da parlament dobije drugi dom, iako je ljetos renovirana zgrada u strogom centru Podgorice

55757 pregleda 496 reakcija 99 komentar(a)
Bečić prilikom obilaska radova u avgustu u zgradi parlamenta, Foto: Skupština Crne Gore
Bečić prilikom obilaska radova u avgustu u zgradi parlamenta, Foto: Skupština Crne Gore

Skupština Crne Gore trebalo bi da dobije novi dom vrijedan do 22 miliona eura, uprkos tome što je prije manje od pola godine završena rekonstrukcija zgrade crnogorskog parlamenta u strogom centru Podgorice.

Ovaj predlog našao se na Jedinstvenoj listi prioritetnih infrastrukturnih projekata, koju je krajem prošlog mjeseca usvojila Vlada na predlog Nacionalne investicione komisije. Na čelu Nacionalne investicione komisije je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić.

Iz Vladine Kancelarije za evropske integracije kazali su “Vijestima” da je predlog za izgradnju nove zgrade Skupštine stigao iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Resor na čijem je čelu Vesna Bratić formirao je radnu grupu za izbor i ocjenu strateškog značaja prioritetnih infrastrukturnih projekata iz oblasti društvenih djelatnosti - obrazovanja, nauke, zdravstva, pravde, kulture i sporta.

”Upravo u okviru ove oblasti je predložen projekat ‘Izgradnja nove zgrade Skupštine Crne Gore’. Inicijativa se odnosi na oblast dobre uprave i odraz je potrebe za većim kapacitetima koju je iskazala Skupština, a formalni predlagač cjelokupne sektorske liste prioritetnih infrastrukturnih projekata za oblast društvene djelatnosti je Ministarstvo”, pojasnili su “Vijestima” iz Kancelarije za evropske integracije.

Kancelarija inače obavlja poslove tehničkog sekretarijata Nacionalne investicione komisije.

Proces kandidovanja projekata sprovodi se po Metodologiji za izbor i prioritizaciju infrastrukturnih projekata, koja je usklađena sa kriterijumima i pravilima Evropske komisije.

Preduslov za predlaganje infrasturukturnih projekata za bilo koji vid podrške Evropske unije je da budu prepoznati na listi, pa oni koji nisu obuhvaćeni ne mogu biti predmet pomoći Brisela.

U odgovoru Kancelarije se dodaje da je projekat izgradnje nove zgrade Skupštine kandidovan sa “ocjenom strateške relevantnosti 60 i utvrđenom zrelošću projekta shodno Metodologiji za izbor i prioritizaciju infrastrukturnih projekata 2c - što znači da je u veoma ranoj fazi spremnosti”. Trenutno nisu poznati drugi detalji ovog planiranog projekta.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić obišao je u drugoj polovini avgusta radove na renoviranju zgrade parlamenta.

Riječ o prvoj većoj adaptaciji zgrade od njene izgradnje, nakon Drugog svjetskog rata, naveo je Bečić poslije obilaska.

”Vjerujem da će se uspješnim završetkom projekta adaptacije zgrade Skupštine Crne Gore, stvoriti daleko bolji uslovi za rad poslanica i poslanika i da će građani imati priliku da se upoznaju sa radom crnogorskog parlamenta na tehnološko-inovativniji i savremeniji način”, naveo je on na Tviteru.

Tada je dodao da se posebno vodilo računa o energetskoj efikasnosti zgrade, ali i da će izgradnja solarne elektrane na krovu parlamenta dati poseban pečat “našim naporima da pošaljemo poruku o važnosti korišćenja obnovljivih izvora energije i podizanju svijesti naših građana”.

Nacionalna investiciona komisija je, inače, prvi put usvojila Jedinstvenu listu prioritetnih infrastrukturnih projekata krajem 2015. godine. Ona je u međuvremenu dopunjavana više puta.

Ključna preporuka Evropske komisije, koja je dostavljena svim nacionalnim investicionim komisijama regiona, odnosila se na potrebu ažuriranja Jedinstvene liste na godišnjem nivou, kako bi projekti bili rangirani na osnovu njihovog značaja, usklađenosti sa sektorskim strategijama, kao i tehničke i finansijske zrelosti. Takođe, sugerisano je da bi Jedinstvena lista trebalo da odražava i ukupna ograničenja javnih finansija i obuhvati infrastrukturne projekte koji se pouzdano mogu finansirati u budućem periodu od pet do sedam godina.

Kada su u pitanju društvene djelatnosti, predlog ažurirane liste sadrži 43 projekta ukupne vrijednosti 720,5 miliona eura. U odnosu na prethodnu Jedinstvenu listu, uvršteno je 17 novih projekata, jedan projekat je uklonjen, za 14 projekata su ažurirani podaci koji su izmjenjeni u dijelu strateške relevantnosti, zrelosti, obima i ukupne vrijednost projekata, dok su za 11 projekata potvrđeni podaci.

”Pripremom Jedinstvene liste, na kojoj svi resori posvećeno rade, doprinijećemo sagledavanju i realizaciji važnih projekata u oblasti saobraćaja, energetike, zaštite životne sredine, društvenim djelatnostima, poput obrazovanja, zdravstva, pravde, rada i socijalnog staranja, kao i digitalnoj infrastrukturi”, kazao je premijer na drugoj sjednici Nacionalne investicione komisije koja je održana u prvoj polovini prošlog mjeseca. Vlada je krajem prošlog mjeseca usvojila ažuriranu Jedinstvenu listu koja ukupno sadrži 152 projekta procijenjene vrijednosti 6,3 milijarde eura.

Bonus video: