Opozicija: Bečić funkciju obavljao u interesu svoje stranke i partijske i lične promocije

Umjesto da Skupština bude mjesto istinskog dijaloga i dogovora oko svih vitalnih pitanja za crnogorsko društvo, pretvorena je u pozornicu otvorene nacionalističke retorike i raspirivanja tenzija, veoma često usmjerenih prema brojčano manjinskim narodima, ocijenili su u opoziciji

26565 pregleda 202 reakcija 32 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Skupština Crne Gore, za vrijeme mandata predsjednika parlamenta Alekse Bečića, nije bila mjesto suštinskog političkog dijaloga, zbog čega nije uspjela da ostvari jednu od svojih osnovnih funkcija, te dovede do ubrzanja evropskog puta Crne Gore.

To se navodi u saopštenju skupštinske opozicije, koja je danas predala inicijativu za razrješenje Bečića.

Inicijativu je predao Klub poslanika DPS-LP, kao i klubovi Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije - Albanske koalicije “Jednoglasno” i Bošnjačke stranke.

"Dominantno zbog te činjenice, odnosno, neostvarivanja svrhe koju bi najviši zakonodavni i politički dom u jednoj državi trebalo da ima, danas smo svjedoci nikad većih društvenih, političkih i socijalnih podjela, koje prijete da destabilizuju ukupan ambijent u državi i blokiraju ispunjavanje njenih osnovnih zadataka", navodi se u saopštenju.

Negativan godišnji izvještaj Evropske komisije, u kome se između ostalog navodi da je sadašnji sastav Skupštine bez presedana u istoriji Crne Gore, kako navode iz opozicije, najbolja je ilustracija zbog čega je put naše države prema Evropskoj uniji zaustavljen. "Značajan doprinos takvom Izvještaju i takvoj dijagnozi stanja od strane naših evropskih partnera, dala je upravo Skupština pod rukovodstvom njenog aktuelnog predsjednika".

Umjesto da Skupština bude mjesto istinskog dijaloga i dogovora oko svih vitalnih pitanja za crnogorsko društvo, pretvorena je u pozornicu otvorene nacionalističke retorike i raspirivanja tenzija, veoma često usmjerenih prema brojčano manjinskim narodima, ocijenili su u opoziciji.

Ovo su, kako navode, samo neki od razloga koji nedvosmisleno upućuju na zaključak da je aktuelni predsjednik parlamenta svoju funkciju "očigledno obavljao u interesu svoje partije i partijske i lične promocije", a ne u interesu države i ostvarivanja ključnih državnih ciljeva, "čija je realizacija zbog takvog odnosa izostala."

"Svi gore navedeni razlozi i činjenice upućuju na potrebu da se aktuelni predsjednik Skupštine Crne Gore razriješi s ove odgovorne funkcije", zaključuje se u saopštenju.

Navodi se da poslanik DPS-a Predrag Bošković inicijativu nije potpisao jer trenutno nije u Crnoj Gori.

Predlog opozicije nije potpisao poslanik Albanske liste Genci Nimanbegu.

Bonus video: