Zeković: Neophodnost promjena u Tužilaštvu iskorišćena za nazadovanje koje omogućava političku kontrolu

"Izmjene zakona koje omogućavaju mandat bez legitimiteta, dezavuisanje Ustava i normativno nazadovanje nijesu put kojim treba ići, već je, kako ponavljaju i iz EU i Venecijanske komisije, neophodno doći do kandidata koji ima šire povjerenje"

6564 pregleda 15 komentar(a)
Zeković, Foto: Boris Pejović
Zeković, Foto: Boris Pejović

Neusvajanje preporuka Venecijanske komisije stvara rizik od politizacije Tužilačkog savjeta (TS), a neophodnost promjena u Tužilaštvu zloupotrijebljena je i iskorišćena za normativno nazadovanje koje omogućava političku kontrolu, saopštio je danas Bojan Zeković, potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP).

"Više puta ponovljeno upozorenje Evropske unije, ovog puta upućeno od šefice misije EU u Crnoj Gori Oane Kristine Pope još jednom potvrđuje utemeljenost kritika SDP-a", istakao je Zeković.

On je dodao da je SDP mjesecima insistirala, a što je kako tvrdi Zeković, predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić uporno odbijao, "na otvaranju dijaloga u Skupštini o neophodnim promjenama u Državnom tužilaštvu, kako bi dobili novog VDT-a koji bi imao legitimitet kvalifikovane većine u Skupštini i sa takvim legitimitetom unaprijedio rad ključne istitucije za vladavinu prava i proces integracija u EU".

"Izmjene zakona koje omogućavaju mandat bez legitimiteta, dezavuisanje Ustava i normativno nazadovanje nijesu put kojim treba ići, već je, kako ponavljaju i iz EU i Venecijanske komisije, neophodno doći do kandidata koji ima šire povjerenje. Kvalifikovana većina za izbor VDT-a je upravo predviđena da nijedna vlast, niti bivša niti buduća, ne mogu sa natpolovičnom većinom birati VDT-a, već je neophodno da on ima šire povjerenje. Očekujemo da će članovi TS-a uvažiti upozorenje iz EK i insistiranje na širokoj i inkluzivnoj raspravi, i da se neće ići u dezavuisanje Ustava, već da ćemo konačno dobiti legitimnog i nezavisnog VDT-a, kakav je neophodan Crnoj Gori", zaključio je Zeković.

Bonus video: