"Trend napada se intezivirao od najave kreiranja manjinske vlade"

DFC: Sajt registrovan prije tri dana, napada pošteđeni članovi Prave i Demokrata

"Od nastanka lažni profili koji su koristili ukradene fotografije stvarnih ženskih osoba iz Crne Gore, stranice i grupe pružaju kontinuiranu podršku premijeru Krivokapiću, ministrima Milatoviću, Spajiću, kao i ministarki Bratić, a targetiraju njihove oponente iz vlasti i opozicije"

11370 pregleda 10 komentar(a)
Foto: DFC
Foto: DFC

Digitalni forenzički centar (DFC) saopštio je da je prije tri dana registrovan sajt izdaja.me na kom se targetiraju poslanici koalicije "Crno na bijelo" (CnB) i Socijalističke narodne partije (SNP).

Na sajtu su objavljene fotografije poslanika iz CnB i SNP i potpredsjednika Vlade, Dritana Abazovića uz neprimjerene natpise "Prodato", "Izdaja", "Spasi obraz". Na sajtu se navodi i da se "protesti održavaju svakog četvrtka i nedjelje u 19 časova".

"Sadržaj i narativ o izdaji koji se nalaze na pomenutom sajtu, na društvenim mrežama organizovano promovišu lažni profili, stanice i grupe na Instagramu i Fejsbuku koje je DFC nedavno analizirao. Od nastanka ti lažni profili koji su koristili ukradene fotografije stvarnih ženskih osoba iz Crne Gore, stranice i grupe pružaju kontinuiranu podršku premijeru Krivokapiću, ministrima Milatoviću, Spajiću, kao i ministarki Bratić, a targetiraju njihove oponente iz vlasti i opozicije. Jedini akteri koji su pošteđeni napada su članovi Prave Crne Gore i Demokratske Crne Gore", navodi se u saopštenju DFC-a.

Navode i da su te stranice "dio onlajn propagandnog sistema koji je napravila grupa građana, pravih patriota koji su se samoinicijativno odlučili da se stave u odbranu onoga za koga smatraju da je oličenje promjena i svega onoga dobrog što tek treba da dođe u Crnoj Gori".

"Treba istaći da ministri Spajić i Milatović dijele na svojim profilima sadržaj sa pojedinih stranica iz tog umreženog sistema, poput stranica fakt.me i Prof War Room. Trend napada se posebno intezivirao od najave kreiranja manjinske vlade. Kulminacije te kampanje je kreiranje propagandnog sajta izdaja.me. Treba istaći i dolazak osnivača pokreta Otpor Predraga Lečića u kabinet premijera u ovom delikatnom društveno-političkom momentu, sve u cilju pospješivanja aktuelnih protestnih aktivnosti", navodi se u saopštenju DFC.