MVP: Crna Gora pouzdan partner OEBS-u, nastaviće da doprinosi prioritetima ovogodišnjeg predsjedavanja

On je dodao da se rad u ostvarivanju ciljeva OEBS-a podudara sa agendom Evropske unije, te da pomaže Crnoj Gori u napretku na evropskom putu

4213 pregleda 3 komentar(a)
Dmohovski i Radulović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Dmohovski i Radulović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova (MVP) Đorđe Radulović poručio je da je Crna Gora pouzdan partner Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i da će nastaviti da doprinosi prioritetima njenog predsjedavanja tokom 2022. godine.

Radulović je to poručio na sastanku sa ambasadorom Poljske Arturom Dmohovskim, čija je zemlja 1. januara preuzela predsjedavanje OEBS-om. Dmhovski je, kako se navodi u saopštenju, u svojstvu specijalnog izaslanika predsjedavajućeg OEBS-a, boravio u prvoj posjeti Podgorici.

On je dodao da se rad u ostvarivanju ciljeva OEBS-a podudara sa agendom Evropske unije, te da pomaže Crnoj Gori u napretku na evropskom putu.

"Iako jedna od najmanjih zemalja članica, Crna Gora vodi aktivan politički dijalog, o čemu govore i nedavni susreti sa najvišim zvaničnicima OEBS-a", poručio je Radulović, dodavši da je u kontekstu pogoršane bezbjednosne situacije na ukrajinskoj granici, "neophodna saradnja svih kako bi se osigurali mir i stabilnost na širem području OEBS-a."

Kako se navodi u saopštenju, Dmohovski je predstavio prioritete predsjedavanja Poljske, koji uključuju pružanje podrške u rješavanju konflikata uz naglasak na ulogu diplomatije, kao i efikasni multilateralizam kao odgovor na izazove nakon COVID-a.

"Naglasio je da je u okviru ekonomsko-ekološke dimenizije, u njihovom fokusu osnaživanje održivog oporavka i modernizacija ekonomija regiona OEBS-a. Izrazio je očekivanje da će Poljska, tokom predsjedavanja, doprinijeti stabilnosti, smirivanju tenzija i stvoriti dodatne mogućnosti za saradnju", piše u saopštenju.

U saopštenju se zaključuje da je tokom sastanka je pohvaljena saradnja sa Misijom OEBS-a u Podgorici, "koja aktivno doprinosi nacionalnim reformskim procesima, posebno u oblastima izborne i pravosudne reforme i slobode medija."

Bonus video: