Protest u Podgorici trajao manje od pola sata, okupljeni pozvali predstavnike vlasti "da se izmire"

Tokom protesta saobraćaj na Bulevaru Stanka Dragojevića bio blokiran, a prilazi zgradi Vlade zatvoreni

48516 pregleda 270 reakcija 69 komentar(a)
Foto: Ana Burić
Foto: Ana Burić

Građani su se i večeras okupili u Podgorici na protestu protiv najave "rušenja" aktuelne Vlade i mogućeg formiranja manjinske Vlade.

Protest je trajao manje od pola sata.

Tokom protesta saobraćaj na Bulevaru Stanka Dragojevića bio je blokiran, a prilazi zgradi Vlade su bili zatvoreni.

Jedan od građana, Zdravko Kasalica kazao je da je sada paradoksalna situacija, da sa građanima protestuju i ministri iz aktuelne Vlade.

"Zar to nije samo po sebi dovoljno zbunjujuće? Ovdje je samo mali dio slobodnog naroda. Najveći dio će se priključiti nastavi li se putem izdaje narodne volje. Da bi mogli da vidite koji je to narod, pozivam upravo Vladu da za početak donese odluku kojom će biti dozvoljeno javno okupljanje, jer je motiv i te kako sudbonosni- odluka je na ljudima iz Vlade".

Kasalica je istakao da nije na skupu da bi pružao podršku ovoj ili nekoj narednoj Vladi :

"Ne, mogli su i morali su bolje raditi i koordinisati svoje aktivnosti do sada. Ovdje smo prije svega da ne dozvolimo izdaju narodne volje, da ukažemo da to nosi velike opasnosti i rizike za stabilnost cjelokupne države, da ukažemo na obećanja onih koji nagovještavaju neke moguće odnose u kojima bi učestvovao maleni DPS".

Kasalica je rekao da su tu da dozovu u pamet i upozore aktuelnu većinu na razum i postulate koje su predstavili tokom avgusta 2020.godine, kada je postojeća većina našla zajednički jezik u jasnom stavu - da nema nikakve saradnje sa DPS-om.

"Sjetite se toga gospodo poslanici svakog dana dok nije kasno”, kazao je, poručivši poslanicima da se ne smiju igrati voljom građana, izraženom na parlamentarnim izborima.

Kasalica je ambasadi SAD poručio da "u Crnoj Gori žive slobodni ljudi koji umiju odlučivati o svojoj sudbini, te da Crna Gora nije njihova nova kolonija ili distrikt".

"Ne treba vam članica NATO saveza koja je nestabilna i uzavrela".

Slobodan Bulajić je zamolio predstavnike vlasti da se izmire i prekinu sa međusobnim optužbama, "jer narod nije glasao za svađe i podjele".

"Svađe i podjele dovele su do toga da običan narod izlaskom na ulicu mora da vas miri i podsjeća da niko nije nezamjenljiv i Bogom dan, bilo da je iz redova političara ili ministara. Svako od vas, na svoj način, snosi odgovornost za trenutna dešavanja".

Bulajić je rekao da je tridesetogodišnja vladavina Mila Đukanovića i DPS-a “kao uragan opustošila zemlju”, dovodeći većinu naroda na ivicu siromaštva, da bi se lakše vladalo ucjenama i podjelama.

"Naša želja i namjera je da svi politički subjekit koji čine parlamentarnu većinu prevaziđu postojeće probleme , da se dogvoore i riješe problem na način da se u okviru parlamentarne većine izvrši rekonstrukcija vlade”, kazao je Bulajić.

Miodrag Radošević je rekao da ne brane Vladu Zdravka Krivokapića, već samo traže da se ispoštuje većinska volja građana iskazana na izborima i da se vlada formira u okviru parlamentarne većine.

Sa protesta je saopšteno da će naredna okupljanja biti organizovana četvrtkom i nedjeljom.

Bonus video: