Medoks: Legitimno da većina zatraži nove izbore

"Narod u Crnoj Gori je 2020. godine izabrao 81 poslanika i kao predstavnici naroda oni slobodno mogu da biraju da se konfigurišu kako misle da je najbolje"

16426 pregleda 83 reakcija 34 komentar(a)
Medoks, Foto: Britanska ambasada
Medoks, Foto: Britanska ambasada

Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori, Karen Medoks za Televiziju Nikšić kazala je legitimno da skupštinska većina zatraži vanredne izbore, te da Vlada može biti stabilna samo ukoliko različite grupe smatraju da su njihovi interesi zastupljeni.

"Bilo koje metode koje prate demokratske procese i koje su u skladu sa Ustavom se mogu posmatrati kao mogući načini za rješavanje političke krize. Narod u Crnoj Gori je 2020. godine izabrao 81 poslanika i kao predstavnici naroda oni slobodno mogu da biraju da se konfigurišu kako misle da je najbolje. Alternativno, većina u Skupštini može odlučiti da se obrati narodu da ponovo izvrši izbor", kazala je Medoks.

Dodala je da su "obje opcije moguće i legitimne".

"Ali koji god mehanizam da izaberu da formiraju novu vladu, važnije pitanje bi trebalo da bude da li namjeravaju da zauzmu inkluzivan pristup. Vlada će biti stabilna i održiva samo ako različite grupe smatraju da su njihovi interesi zastupljeni. Kada se ljudi osjećaju isključenima iz političkog života i ne mogu koristiti demokratske kanale da se njihov glas čuje, tada u društvu nastaju tenzije", zaključuje Medoks.

Bonus video: