Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou spao na dva člana

Krivokapić je preuzeo rukovođenje Savjetom nakon što je na njegov predlog, na elektronskoj sjednici Vlade u ponedjeljak smijenjen sa rukovodeće pozicije savjeta potpredsjednik Vlade Dritan Abazović

21346 pregleda 37 reakcija 36 komentar(a)
Sami u Savjetu: Krivokapić i Spajić, Foto: Vlada CG
Sami u Savjetu: Krivokapić i Spajić, Foto: Vlada CG

Nakon što su članovi i rukovodilac stručnog tima Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou podnijeli ostavke, u tom Vladinom tijelu ostali su samo premijer Zdravko Krivokapić i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Prema saznanjima “Vijesti”, član Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou, profesor Milan Popović, rukovodilac stručnog tima savjeta Vanja Ćalović Marković i članica stručnog tima Milena Popović Samardžić napustili su juče to tijelo, a predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa Stevo Muk prije nekoliko dana.

Prema saznanjima lista Popović, Ćalović Marković i Popović Samardžić su premijeru Zdravku Krivokapiću, koji je sada na čelu tog Vladinog tijela, lično dostavili ostavke.

Oni juče nisu htjeli da komentarišu razloge zbog kojih su napustili savjet, a jedan od članova nezvanično je kazao “Vijestima” da “neće da bude dio obračuna”.

Popović Samardžić potvrdila je tu informaciju, ali nije obrazlagala odluku.

Krivokapić je preuzeo rukovođenje Savjetom nakon što je na njegov predlog, na elektronskoj sjednici Vlade u ponedjeljak smijenjen sa rukovodeće pozicije savjeta potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Ćalović Marković i Abazović
Ćalović Marković i Abazovićfoto: Savo Prelević

Nacionalni savjet na čijem je čelu bio Abazović, formiran je 17. decembra 2020. godine, a za njegove članove su izabrani dr Milan Popović, Milojko Spajić, Stevo Muk, a za šefa Stručnog tima Vanja Ćalović Marković.

Muk je kazao Vijestima da je ostavku podnio prije četiri dana, jer je izabran za člana Tužilačkog savjeta pa ne može obavljati dvije javne funkcije u skladu sa Zakonom o sprečavanju korupcije.

Članovi Savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou su u aprilu prošle godine imenovali Popović Samardžić za članicu Stručnog tima Savjeta, gdje se bavila slučajevima korupcije na visokom nivou u sektoru zdravstva.

Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou objavljivao je, između ostalog, dokumentaciju o dodjeli stanova i kredita javnim funkcionerima. Na osnovu dogovora sa bivšim predsjednikom Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou i nakon stvaranja tehničkih preduslova, Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) je u novembru prošle godine započelo sa objavljivanjem dokumentacije u vezi sa realizacijom projekta auto-puta Bar-Boljare.

Abazović je prije formiranja Nacionalnog savjeta rekao da bi to tijelo trebalo da se bavi najsloženijim i najizazovnijim slučajevima u kojima postoji indicija da je bilo koruptivnih radnji.

”Savjet treba da se vodi samo jednim motom: Više nema nedodirljivih”, kazao je tada Abazović za “Vijesti”.

Poručio je da građani imaju pravo i da su zaslužili da znaju istinu o pojedinim slučajevima koji se povezuju sa korupcijom na visokom nivou u posljednjih 30 godina.

”Neophodno je da imamo tijelo koje će da se pozabavi bahaćenjem i javašlukom kroz tri decenije i štetom koja je nastala po državu i građane. Nacionalni savjet treba da pošalje snažnu poruku da krčmljenje držvne imovine neće proći nekažnjeno”, rekao je tada Abazović.

Bonus video: