Premijera nije poljuljao bojkot

Krivokapić danas očekuje usvajanje izvještaja o dešavanjima na Cetinju

30138 pregleda 80 reakcija 23 komentar(a)
I direktor policije na tapetu: Brđanin i Knežević, Foto: BORIS PEJOVIC
I direktor policije na tapetu: Brđanin i Knežević, Foto: BORIS PEJOVIC

Premijer i predsjednik Vijeća za nacionalnu bezbjednost Zdravko Krivokapić optužio je dio članova tog tijela za neodgovornost, jer se juče nisu pojavili na sjednici.

On je novu zakazao za danas sa istim dnevnim redom - usvajanje izvještaja Međuresorne komisije za analizu rezultata koordinacije i operativne usklađenosti organa obavještajno-bezbjednosnog sektora i Biroa za operativnu koordinaciju, vezano za događaje na Cetinju od 3. do 5. septembra 2021. godine, saopšteno je iz Vlade.

Iz Vlade je potvrđeno da Vijeće nije održano jer se nije pojavilo pet članova. To su vicepremijer Dritan Abazović, ministri unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, vanjskih poslova Đorđe Radulović i predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević (DF) i njegov zamjenik Mevludin Nuhodžić (DPS).

Na sjednici su sem Krivokapića došli ministarka odbrane Olivera Injac, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić i direktor ANB-a Dejan Vukšić.

”Nedolaskom pet članova Vijeća onemogućeno je usvajanje izvještaja Međuresorne komisije... Usvajanje tog dokumenta je preduslov za skidanje oznake tajnosti sa izvještaja, čime bi javnost bila upoznata sa sadržajem izvještaja u cjelini. U tom smislu zabrinjava činjenica da pet članova Vijeća pokazuju očiglednu neodgovornost, kada je u pitanju razmatranje aktuelne bezbjednosne situacije u državi”, navodi se u saopštenju Vlade.

Prema nezvaničnim informacijama očekivalo se da se na sjednici Vijeće pored aktuelne bezbjednosne situacije u zemlji i izvještaja o dešavanjima sa Cetinju trebalo da se otvori i pitanje šefa Biroa za operativnu koordinaciju i koordinator službi bezbjednosti Dritana Abazovića, čiju smijenu Vijeće može da traži od Savjeta za odbranu i bezbjednost.

I smjena direktora policije Zorana Brđanina bila je jedna od tema, rekao je sagovornik.

Abazović je juče novinarima kazao da premijer ne može da smijeni Brđanina, ali može da donese zaključak koji upućuje na to.

”Vlada može to da uradi protivzakonito, jer je Brđanin izabran na konkursu, ako se to desi jasno je o čemu se radi”, kazao je Abazović.

Bonus video: