Inicijativa odbornika DPS Kolašin: Auto-put nazvati po princezi Kseniji

Lakićević poručuje da bi se takvim nazivom dionice auto-puta ukazalo poštovanje “ljepšoj polovini crnogorskog društva i princezi Kseniji lično”

13525 pregleda 59 reakcija 56 komentar(a)
Dionica preko Mateševa, Foto: Luka Zekovic
Dionica preko Mateševa, Foto: Luka Zekovic

Pred odbornicima kolašinske Skupštine opštine već na sljedećoj sjednici naći će se incijativa odbornika DPS-a Nikole Lakićevića da se auto-put Bar-Boljare, na dionici Podgorica-Mateševo, nazove po princezi Kseniji.

Lakićević u obrazloženju navodi “da se radovi na prvoj dionici auto-puta bliže kraju i da je značajan dio te dionice na kolašinskoj teritoriji. Zbog toga smatra da SO Kolašin “ima pravo da zaključkom uputi inicijativu, kojom bi predložila i naziv dionice puta Vladi Crne Gore”.

”Ksenija Petrović Njegoš (Cetinje, 22. april 1881 - Pariz, 10. mart 1960) bila je crnogorska princeza, ćerka kralja Nikole Petrovića Njegoša i Milene Petrović. Princeza Ksenija je bila je izuzetno obrazovana, darovita, karakterna, odvažna, principijelna i dostojanstvena dama koja je pored mnogih vještina upamćena kao prva žena vozač ne samo u Crnoj Gori, već i na Balkanu. Vozila je automobil marke ‘fiat 1100’ koji je na poklon dobila od sestre Jelene”, piše u Lakićevićevom obrazloženju.

On dodaje da bi se takvim nazivom dionice auto-puta ukazalo poštovanje “ljepšoj polovini crnogorskog društva i princezi Kseniji lično”.

Smatra, kako je napisao, da je “predlog za ime auto-puta sasvim dostojan”.

Bonus video: